Ljubezenski, seksualni in zmenkarski nasveti

Beatli so peli, da je vse, kar potrebujemo, ljubezen. A po tem, koliko fantov zamenjamo, preden se poročimo, in po (pre)velikanskem odstotku ločitev je jasno, da ljubezensko življenje zahteva poleg ljubezni tudi ogromno dela.

“Poslušaj tole, dragi ...” (foto: Shutterstock, Aleksander Štokelj) Shutterstock, Aleksander Štokelj
6. 7. 2010

Cosmo punce smo radovedna bitja … zato smo obrnile naokoli knjižnice in antikvariate …

Katekizem o zakonu

Navod za katoliške zaročence in zakonske (P. Jožef Höller), 1902

Pred stoletjem so priročnike pisali le cerkveni dostojanstveniki. In če bi se držale (večine) njihovih nasvetov, nam sploh ne bi bilo slabo … “Zakonski so si dolžni to posebno srčno ljubezen: 1. ker je njih zakonska zveza najsrčnejša prijateljska zveza in ker morajo zakonski, kakor so eno telo, tako biti eno srce in ena duša, /…/ ker more biti le tako njih zakon resnično in trajno srečen.”

Knjiga za tebe

(Marguerite Burnat-Provins) 1923

Težko bi rekli, da je to priročnik, čeprav ga je verjetno takrat marsikatera gospodična (pa tudi gospodič) brala tudi zato. “/…/ pusti moje nohte, da začrtajo na tvojih železnih ledjih žive hieroglife. / Pusti moja usta, da ugase žejo v svežini tvojega spočitega telesa. / Pusti moje zobe, da vzamejo tvoje ustnice, ne zapirajoč jih /…/”

Spol in značaj,

Načelna preiskava (Otto Weininger), 1936

Precej poglobljen psihološko-filozofski pogled na razlike med spoloma. V času, ko je bila že misel na seks nemoralna, je zapisal: “Koitus ni nemoralen, ker je poln ugodja, ker je v njem vsa slast nižjega življenja. Saj je nemoralna tudi vzdržnost, ker proglaša ugodje za nemoralno …”

Spol in usoda

(Angela Vode), 1938

Psihološki, socialni, duševni vplivi, ki vplivajo na (ljubezensko) življenje žensk in moških. Bralka je z branjem te knjige lažje razumela, kaj in zakaj se njej ali njemu plete po glavi, v srcu ali nižje … in zakaj. “Prvo ljubezensko doživetje, če ni samo površno ljubimkanje, spremlja pri dekletu vrsta čustev, ki prevzamejo njeno bistvo. Ta čustva so kakor kali v prvi pomladi, ki ožive in vzbrste, čim se jih dotakne topel žarek.”

Naravne osnove ljubezni

(dr. Erich Schindel, dr. Anton Rot), 1960

Vse o spolnosti, menstruaciji, kontracepciji in spolnih boleznih. Pri spolnosti avtor poudarja sodelovanje čutov, predigro, ljubezensko igro, spolni stik ter zaključek ljubezenske igre, poudarja doživljanja in čustva. “Žal sta napačna spolna vzgoja, obenem z njo pa tudi stališče družbe same privedla sebičnost moškega do izrazitega pomanjkanja kakršne koli kulture v ljubezenskem izživljanju /…/ predigra se zanemarja.”

Ljubezen kot umetnost in znanost

(dr. Albert Ellis), 1968

Precej znanstveno osnovana knjiga s primeri iz ordinacije avtorja knjige (psihoanalitika in psihoterapevta), zelo nazorna in brez zadržkov. V poglavju proti dolgočasju v spolnosti predlaga: “Tako lahko človek občuje kdaj pa kdaj na tleh namesto v postelji; sredi dneva namesto noči; lahko si izmišlja dramske prizore ali jih uprizarja po kaki knjigi; občuje v položajih, ki sicer niso priljubljeni, so pa včasih zelo vzburljivi …”

Popolni zakon

(dr. Theodor H. Van Velde), 1968

Velik poudarek je na anatomiji in higieni, a tudi veliko nasvetov, razmišljanj. “Klečeči položaj je kot varianta zelo priljubljen. Morda je celo prvi, ki si ga zakonca izbereta, ko iščeta spremembo normalnega položaja.”

Uspešno spolno življenje

(dr. F. E. Kenyon), 1988

Popularna rumena knjiga, ki smo jo večinoma brali vsi v rani mladosti, če je bila le na polici staršev, v knjižnici je bila tako ali tako vedno izposojena. V njej smo našli vse o seksu, kar najdemo tudi danes v tovrstnih knjigah. “V starem reklu, da je zakon sporazum, sklenjen med možem in ženo, je veliko resnice. Počasi odkrijeta, da se morata prilagajati in drug drugemu izpolnjevati želje in potrebe.”

Ljubezen in duhovna rast

(dr. M. Scott Peck), 1990

Revolucionarna knjiga na področju odnosov, saj razkriva tančice naše duševnosti malce drugače. “Predajanje sočloveku, naj bo površinsko ali globoko, je osnova, temelj vsakega resnično ljubečega odnosa. Globoko predajanje še ne zagotavlja uspešnega odnosa, vendar pa pomaga bolj kot katerikoli drugi dejavnik. Predajanje, ki je sprva bolj bežno, lahko sčasoma postane globoko; če pa ne, potem bo ta odnos verjetno razpadel ali pa bo ves čas bolehen in šibek.

Vse o seksu

(M. Yaffé, E. Fenwick) 1990

Pa ne le o seksu, temveč o celotnem ljubezenskem življenju. Vprašalniki, tabele in predlagani programi za odpravljanje težav so zanimiv pristop, podoben tistim v revijah – lahkoten, a hkrati v pomoč razumevanja sebe in svojih dojemanj sveta. “Ne pričakujte, da se bo iz vsakega zmenka razcvetela bujna romanca. če boste preveč resni ali pa bo videti, da pričakujete od moškega več, kot je pripravljen dati, ga boste po vsej verjetnosti odbili.”

Skrivnosti o moških, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

(Barbara De Angelis), 1992

Knjiga, ki je pretresla generacijo cosmo ustvarjalk in je v hipu, ko je izšla, postala študijsko gradivo št. 1 ne glede na to, da so bili prav v tistem času izpiti. V knjižnici je bila vrsta dolga … Zelo jasno je namreč opisala, kako razmišljajo in čutijo moški. In, ups: “Erekcija ne pomeni vedno, da si moški želi spolnega odnosa, še tega ne, da je spolno vzburjen.”

Midva, psihologija romantične ljubezni

(Robert A. Johnson), 1993

Knjiga, ki skozi mit razloži romantično ljubezen. Ob njej nam je jasno, da lahko trpimo v ljubezenskem odnosu, ker si želimo živeti ljubezenski film oz. spoznati in imeti filmskega ali knjižnega junaka namesto moškega iz mesa in krvi. “Ljubezen obstaja ne glede na naša mnenja o tem, kakšna bi morala biti.”

Moški so drugani – ženske tudi

(John Gray), 1994

Knjiga, ki poudarja, da smo si zelo različni in se moramo tega zavedati – le tako bomo v ljubezni srečni. “Moška in ženska govorica uporablja sicer iste besede, toda moški jih drugače tolmačijo in pojmujejo kot ženske.”

Deset neumnosti, s katerimi si ženske zapletajo življenje

(dr. Laura Schlessinger), 1997

Da ne boš več neumna kokoška, temveč samozavestna ženska, ki ve, kaj hoče (če si le upaš). “Ker si preveč belite glavo s tem, da bi se prepričali, ali vas on hoče, se ne vprašate, ali vi hočete njega.”

Orgazem brez meja

(Mantak Chia, Maneewan Chia, Douglas Abrams, Rachel Carlton Abrams), 2004

Knjiga o (po)polni ljubezni, ki podarja neskončne orgazme. če te privlačijo vzhodnjaške veščine ali bi rada postala mojstrica tvojih in njegovih orgazmov, je to prava knjiga zate. “Čustva, kot sta jeza in razdražljivost, omejujejo našo naklonjenost in privlačnost za partnerja.”

Strastni seks za moške in ženske

(Mabel Iam), 2007
Tao, tantra in kamasutra v enem … “Zapeljujte partnerja, nato pa se obrnite proč in počnite nekaj drugega, vse dokler vas ves nor od poželenja ne poišče. Razposajenost je dejavnik, ki sproža strast.”

Zakaj moški ljubijo mrhe?

(Sherry Argov), 2008

Tudi če si ‘pridna punčka’ in si si to tudi vedno želela ostati, boš knjigo, polno odličnih nasvetov, kako se znebiti ‘predpražniških’ navad, prebrala na dušek, saj je prelita s sladkim humorjem. “Spremeni rutino, ne bodi ves čas dosegljiva in boš spet pritegnila njegovo pozornost. Moški se ne odzivajo na besede, na noge jih postavi le pomanjkanje stika.”

Seks, tako se to dela

(Em&Lo), 2009

Slikovit, moderen in zelo berljiv (in ogledljiv) priročnik o seksu – za mlade in stare, neizkušene in zelo izkušene. “Obstaja zelo poseben razlog za obisk njegovih zadnjih vrat: to je najboljši način za stimuliranje njegove prostate, včasih znane kot moška točka P ali G.”

100 najpogostejših vprašanj o ljubezni, spolnosti in medsebojnih odnosih

(Barbara De Angelis), 2009

Odgovori ene najvplivnejših sodobnih avtoric besedil o medčloveških odnosih. “Ne verjamem, da je mogoče imeti zdravo, trajno ljubezensko zvezo z nekom, ki vas ne privlači, vsaj jaz je ne bi mogla imeti, pa tudi nihče drugi, ki si želi spolnosti kot del vsakdanjega življenja.”

Za izposojo najstarejših knjig se zahvaljujemo Antikvariatu Cunjak in Trubarjevemu antikvariatu.

Petra Arula