Ljubezen kot cvet - v postelji led?

Ne glede na to, kako rada se imata, se nikoli ne smeta zadovoljiti s seksom, ki mu nekaj manjka. Še posebej zato, ker morda lahko najdeta rešitev in vse obrneta na bolje.

24. 9. 2009

S fantom živita pravo filmsko ljubezen, a v vajini postelji vlada suša. Če si res do ušes zaljubljena, temu verjetno ne posvečaš nobene pozornosti, toda ... Težave v spolnosti so znak, da je nekaj v vajini zvezi narobe (pa morda tega še ne opazita), ali pa obratno – zaradi nezadovoljivega spolnega življenja začne trpeti vajino razmerje.

“Spolnost je najmočnejši in najresničnejši kazalec, kje je par dejansko v odnosu. Če peša v postelji, peša vsepovsod,” je prepričana Aleksandra Kralj, ustanoviteljica Inštituta Simbioza in avtorica knjige Vražji zakonci. V večini primerov lahko težavice z malo iznajdljivosti odpravita, mogoče pa bosta tudi ugotovila, da so razlike med vama prevelike. Kakršenkoli že bo izid – stvarem morata priti do dna.

1.težava

Sicer je pozoren, vendar se premalo posveča tvojim občutjem

Je tvoj fant pravi džentelmen, ki nikoli ne pozabi tvojega rojstnega dneva, te zasipa s pozornostmi in je svetovni prvak v skrbi, da bi ti bilo lepo? Odlično, če mu to uspeva tudi v spalnici. Če pa se ti zdi, da mu prav tam zmanjka idej, kako biti pozoren in se na primer osredotočiti na tvoj orgazem, sta po mnenju Kraljeve razlagi lahko dve:

“Morda se resnično zelo trudi, vendar to dela na svoj način, saj ne pozna dobro tvojih potreb in želja oziroma s teboj ni dovolj tesno povezan, da bi čutil, kaj potrebuješ, ali pa je preprosto preveč pod pritiskom in mu zato ne uspeva najbolje.”

Na začetku ti je morda zadostoval njegov trud, in čeprav ti ni pripeljal tistih norih užitkov, si to preprosto sprejela. Vendar je dobra spolnost bistvenega pomena za osrečujoč odnos, zato sčasoma postane velika pomanjkljivost, če vsakič ostaneš nepotešena.

Nekateri fantje, ki ne vedo točno, kaj punce potrebujejo, bodo poskusili z ugibanjem (ni nujno, da uspešno), marsikateri pa zaradi strahu pred napako raje ne bo ukrenil nič. Z drugimi besedami: poskrbel bo zase in za svoj orgazem ter upal, da boš tudi ti poskrbela za svoje užitke. Pri tem pa mu najbolj lahko pomagaš prav sama – z aktivnim sodelovanjem mu povej, kje in kako naj se te dotika, da te bo istrelilo v višave. Sam od sebe vsega pač ne more vedeti.

2. težava

Zaradi telesnih značilnosti se ne ujemata

Mogoče je on veliko višji ali pa nižji od tebe, ima (pre)majhen ali (pre)velik penis ali pa so med vama druge teles­ne razlike, ki seks naredijo neudoben oziroma težko izvedljiv.

“Star rek pravi, da se v postelji vse poravna, pa še res je tako. Če se dobro razumeta, sta si blizu in med vama obstajata močna spolna ter čustvena privlačnost, je zunanja podoba najmanjša ovira. Popolnosti ni. Vse je v glavi, zato preprosto odmislita to nepomembno malenkost in uživajta,” svetuje zakonska terapevtka. Upošte­vajoč vse vajine telesne značilnosti, poiščita položaj, ki vama bo omogočal največji možni užitek.

“V življenju para šteje samo ena zelo pomembna stvar: odnos, ki ga imata eden do drugega, oziroma način, kako eden z drugim ravnata,” nadaljuje Kraljeva. “Če tega ni, je lahko še tako majhna pomanjkljivost zelo velika težava.” Kadar ne moreta mimo teles­nih značilnosti eden drugega, to morda pomeni, da težava obstaja nekje drugje ali pa da sta čisto preveč obremenjena z napačnimi stvarmi.

3. težava

Vajin seks je dolgočasen

Čas divje strasti prej ali slej mine pri vsakem paru in takrat se med rjuhe lahko prikradeta dolgočasje ali naveličanost. Po mnenju Kraljeve pa do tega pride še posebej hitro, če “vajin odnos temelji zgolj na strasti oziroma spolni privlačnosti, ki se ne spremeni v ljubezen.” Ko bodo iskrice ugasnile, bosta tako težko shajala. “V odnosih, kjer se spolna privlačnost spremeni v ljubezen, kar pomeni, da se par poveže na globlji notranji ravni, in če zna s to ljubeznijo tudi živeti v vsakdanji rutini, spolno življenje nikoli ne postane dolgočasno.”

Drugi vzrok je lahko slab odnos. “Vsakodnevni konflikti, razočaranja in občutki nemoči ubijejo še tako močno strast. Osebi, ob kateri se ne počutiš dobro, se zelo težko predaš,” poudarja svetovalka. Pomagal bo odkrit pogovor (če ne gre drugače, v prisotnosti strokovnjaka), da bosta ugotovila, kaj vaju muči.

Če pa vidita težavo samo v pomanjkanju novih idej, s katerimi bi popest­rila svoje posteljne aktivnosti, listajta revije, berita knjige, brskajta po spletu ... in bodita drzna! Tvoj fant bo zagotovo navdušen nad tvojimi seksi pred­logi, ki bodo vajino spolnost dobro začinili in jo v vsakem trenutku ohranili vročo. Spolne igračke, eksperimentiranje s položaji, igre vlog in drugi ‘odganjalci’ dolgčasa bi morali biti del vsakega zdravega razmerja in nikakor niso rezervirani samo za spolne čudake.

4. težava

Le redko sta hkrati pri volji za seks

Drži, da imajo različni ljudje različne spolne potrebe, vendar “pogosto izgovarjanje na utrujenost ali nerazpoloženost pri enem ali celo obeh partnerjih jasno sporoča, da želje po intimnosti ni,” zagotavlja Aleksandra Kralj.

“Če imata oba polno vsakodnevnih obveznosti, se lahko zgodi, da svojo zvezo začneta zanemarjati, kar vodi do čustvenega odtujevanja, s tem pa tudi spolna energija in zanimanje za drugega začneta slabeti.”

Zaradi navajenosti, udobja in lenobe odnos postane prazen, dolgočasen in utrudljiv, pri tem pa niti ni treba omenjati povsem običajnih komunikacijskih težav, s katerimi se sooča skoraj vsak par – sicer sta skupaj, ampak sta hkrati tudi narazen. “Ko se to zgodi, je edina rešitev, da ponovno začneta hoditi na zmenke, kjer se bosta na novo spoznavala, se zapeljavala in zbližala,” še dodaja terapevtka.

5. težava

Zelo ga imaš rada, vendar te spolno ne vznemirja

“Ljubezenski odnos brez fizične oziroma spolne privlačnosti na dolgi rok žal nima prihodnosti,” razlaga Kral­jeva.

“Pravzaprav v takih primerih težko govorimo o pravem ljubezens­kem odnosu, saj gre bolj za tako imenovano bratsko ljubezen, ko nekdo pritegne našo pozornost zaradi sorod­nega načina razmišljanja ali zaradi svoje srčne narave.”

Toda če med tabo in tvojim najdražjim ni osnove spolne pri­v­lačnosti, ki je eden od temeljev za intimni odnos, se moraš vprašati, ali si želiš fanta, s katerim boš poleg vsega lepega doživela tudi vrhunski seks, ali le prijatelja, ki ti bo stal ob strani v težkih trenutkih.

“Tovrsten odnos se običajno razvije zaradi strahu pred bolečino, saj je to varna ljubezen, ker se nas ne dotakne enako kot ljubezen, ki temelji na spolni pri­v­lačnosti,” pravi svetovalka in še opozori, da samo fizična privlačnost med žensko in moškim prav tako ne zagotavlja poglobljenega in trajnega odnosa, ampak je nujna medsebojna povezanost na vseh ravneh.

6. težava

Vzrok je pravzaprav drugje ...

in v postelji le privre na dan v obliki nezanimanja za seks. Negativna samopodoba, slabe izkušnje iz preteklosti, strah pred resno zvezo, težave in skrbi, ki mogoče niso čisto nič povezane z ljubeznijo in seksom – vse to lahko vpliva na spolnost.

“Vsak par se mora zavedati, da je spolno življenje zelo pomembno za njun odnos. Spolnost ni zgolj zadovoljevanje fizične potrebe, temveč veliko kompleksnejša stvar, v kateri je združeno vse naše zavedanje in občutenje,” zaključuje Kraljeva. Zato raziščita vsak svojo notranjost in dešifrirajta vse, kar vaju teži in mori, pa če se zdi še tako nepomembno, da bosta eden drugega spet osrečevala tudi v najbolj intimnih trenutkih vajine ljubezni.

Priredila: Manca Kraševec

Za strokovno pomoč se zahvaljujemo Aleksandri Kralj, Inštitut Simbioza.