Ko ljubezen ni dovolj, pa ne vemo, zakaj …

30. 8. 2018
Ko ljubezen ni dovolj, pa ne vemo, zakaj … (foto: Unsplash.com/@Toa Heftiba)
Unsplash.com/@Toa Heftiba

Sta se s fantom znašla na točki, ko le ljubezen ni dovolj? Tvoje skrbi so odveč, saj je to povsem naravno.

Ljubezen je vsekakor glavna sestavina vsakega partnerskega odnosa, vendar so za ohranjanje ljubečega razmerja pomembni tudi drugi dejavniki.

"Pojem ljubezni združuje več komponent, kot so komunikacija, spoštovanje, prilagajanje, način življenja, spolnost, skratka delovanje v dobro drug drugega,"

pravi psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek. Skupaj s psihologinjo dr. Tjašo M. Kos nam je zaupala, kaj je potrebno za ohranjanje zdravega in ljubečega odnosa.

1. ZAUPANJE

Nič ne more uničiti razmerja tako kot pomanjkanje zaupanja.

Če dvomiš o vajinem odnosu in si zaskrbljena, ker ne veš, kaj tvoj fant počne in s kom se druži, kadar nista skupaj, ne moreta vzpostaviti zdravega odnosa, obenem pa nezaupanje slabo vpliva na tvoje počutje.

"Zaupanje je ključno. Brez tega se začne sumničenje, ki je pogosto povezano s slabšo samopodobo in vzbuja slabo voljo pri obeh partnerjih. To pa sčasoma zastruplja odnos," ugotavlja Tjaša.

NAMIG: Zaupanje lahko zgradita postopoma, zato vložita energijo vanj. Toda če nenehno dvomiš o svojem partnerju in mu ne zaupaš, je morda čas, da prekineš odnos – ne glede na to, kako močno si zaljubljena.

2. ENAKOPRAVNOST

Dober odnos mora temeljiti na enakopravnosti.

Če ne delujeta kot ekipa in imaš občutek, da nista enakovredna, boš nesrečna. Kadar delujeta v paru – ko se odločata za večji nakup ali skupaj načrtujeta prihodnost – imaš občutek pripadnosti in varnosti.

Enakopravnost in zavedanje, da nihče od vaju ni pomembnejši od drugega, vama bosta pomagala pri ohranjanju zadovoljujočega odnosa.

NAMIG: Nihče ne uživa v likanju ali nakupovanju živil, vendar poskušajta dojemati skupno gospodinjstvo kot priložnost za povezovanje. "Kadar mora eden od vaju opraviti dolgočasno obveznost, naj ga drugi pospremi ali mu pomaga. Vedno bosta imela obveznosti, ki so nadležne, vendar je precej lažje, če jih opravita skupaj," svetuje strokovnjakinja.

3. NEODVISNOST

Najbrž si že večkrat slišala, da v partnerskem odnosu zelo hitro pozabimo nase, ali pa si to opazila pri svojih prijateljicah, ki so se povsem podredile partnerju.

Ne pozabi, da si imela potrebe, želje in cilje, preden si spoznala svojega fanta – za nobeno razmerje se ni vredno odpovedati svojim hobijem, interesom in ciljem.

"Pomembno je, da ne zapustiš svojih interesov, ne zanemariš svojih prijateljev, ciljev, ambicij. Po drugi strani pa je pomembno tudi vlagati v skupna področja in jih razvijati. Kot vdih in izdih, ki se menjavata. Potrebujemo oboje. Različnost je sol za odnos. Brez soli je pusto, če je je preveč, pa jed ni užitna," opozarja psihologinja.

NAMIG: Ohrani svoje hobije in si vzemi čas za prijateljice, saj boš s tem ohranjala iskrico v razmerju, ker boš za svojega fanta bolj zanimiva, če bo imel občutek, da imaš svoje življenje. Prav tako bosta bolj cenila skupne trenutke, če ne bosta ves čas skupaj.

4. IZRAŽANJE HVALEŽNOSTI

Vsi hrepenimo po priznanju.

Kadar te nekdo pohvali, predvsem če je to tvoj fant, si najbrž pripravljena narediti še več.

"Hvaležnost je velikega pomena za grajenje odnosa. Kadar so nam stvari samoumevne, je to smrt za odnos. Hvaležnost nam pomaga, da se zavedamo in cenimo tiste lepe stvari. Če si znamo to še povedati, to gradi bližino in povezuje," pravi Tjaša.

NAMIG: Ni nujno, da izražaš hvaležnost z veliki gestami. Priporočljivo je, da se fantu približaš z drobnimi pozornostmi. Zjutraj ga poljubi, preden greš v službo, lahko mu tudi pripraviš skodelico kave, ob koncu dneva pa si privoščita iskren pogovor ali masažo. Skrivnost dobrega razmerja je v drobnih pozornostih.

5. SPOŠTOVANJE

Ljubezen ne pomeni, da lahko partner s tabo ravna nespoštljivo.

Pomembno je, da sprejmeš partnerjeva čustva in da tudi on sprejme tvoja. Če rečeš fantu, da je preveč občutljiv ali da pretirava, mu s tem ne izkazuješ spoštovanja. Izogibaj se negativnemu kritiziranju, medtem ko je dobronamerna kritika dobrodošla.

Veronika izpostavlja: "Po tako imenovani pozitivni kritiki bi moral hrepeneti vsak. To pomeni, da ti nekdo pove svoje mnenje ali kritiko na spoštljiv način, ti pa se lahko iz tega nekaj naučiš in spremeniš oziroma nadgradiš. Lahko pa le dobiš priložnost, da o zadevi spregovorita in druga stran uvidi in razume, zakaj je tako, zakaj nekaj počneš, kot počneš. Negativno, zlonamerno kritiziranje pa je zelo pogosto seveda uničujoče."

NAMIG: Kadar se pogovarjaš s svojim fantom, ga ne obsojaj in se spomni, da ni pomembno, kdo ima prav. Ljubezen namreč ni tekmovanje.

6. KOMUNIKACIJA

Če si v razmerju z osebo, s katero je težko komunicirati oziroma se ne znata iskreno pogovoriti, je treba izboljšati vajino komunikacijo.

Pomembno je, da se naučita izražati svoje potrebe in prisluhneta drug drugemu, sicer se bodo pojavila težave, ki lahko ogrozijo vajino razmerje.

Kadar te fant vpraša, kaj je narobe, nikar ne odgovori z 'nič', ampak iskreno povej, s čim se spopadaš, ali pa mu pojasni, da potrebuješ čas zase, če se tvoje težave ne nanašajo nanj.

"Komunikacija je v odnosu bistvena, ker iz nje izvirajo vse druge komponente in je osnova, da so te lahko zares dobre ali odlične. Pomembno je, da o svojih željah, strinjanjih in nestrinjanjih govoriš na glas. S tem namreč predvsem dobiš možnost, da te bo partner razumel. Tako dobita oba možnost, da najdeta skupno dobro. Dobra komunikacija je tista, kjer oba govorita, oba poslušata in najdeta tisto pot, ki bo dobra za oba," pravi psihoterapevtka.

NAMIG: Ne pogovarjajta se le, kadar sta jezna in imata težave. V takšnih situacijah namreč lahko izrečeta besede, ki jih bosta pozneje obžalovala. Prav tako ne smeta dopustiti, da se težave nakopičijo, saj lahko to vodi do prepira.

7. VZAJEMNA NAKLONJENOST

Najbrž se ti zdi logično, da si morata biti všeč, vendar se vprašaj, ali ti je tvoj partner všeč ali pa ga resnično ljubiš.

Metuljčki ne trajajo večno, zato je zelo pomembno, da ceniš njegove vrednote in da želiš preživljati skupni čas z njim.

"Po začetni zaljubljenosti se v odnosu začnejo nesoglasja. Prilagajanja so nujna. Raziskave kažejo, da je pri dolgotrajnih partnerstvih zelo pomembno, kako dobro se partnerja poznata. Za to pa je najpomembnejša dobra komunikacija. Spoštovanje in zaupanje sta tukaj gotovo odločilni. Pomembno pa je tudi ohranjanje igrivosti, novosti in strasti, da bi bil odnos dolgo časa zadovoljujoč," pravi psihologinja Tjaša.

NAMIG: Bodita prisotna v danem trenutku, ko sta skupaj. Izklopita telefon in se posvetita drug drugemu, da se globlje povežeta.

Po predlogi Layla Haidrani priredila Danaja Lorenčič
Fotografija: Unsplash.com

Preberi še: 10 znakov, da sta čustveno odvisna in ne dejansko zaljubljena

Priporočamo tudi: V razmerju je ženskam lažje, če poznamo te resnice o ljubezni

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem