"Kdaj spustiš bivšega nazaj - in kdaj ne?" (svetuje Cosmo novinar)

Pred tremi leti se je zvezdniški par razšel. Danes sta spet skupaj. To sta seveda Selena Gomez in Justin Bieber, ki ju zdaj enotno poimenujejo kot Jelena. In vsa dekleta, ki jim je ime Jelena, kolektivno zavijajo z očmi. Morda pa si pomislila, da govorimo o Liamu Hemsworthu in Miley Cyrus? Ali pa morda o Chrisu Evansu in Jenny Slate? (Beri dalje!)

"Kdaj spustiš bivšega nazaj - in kdaj ne?" (svetuje Cosmo novinar) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2018

Zadnje čase je veliko govora o parih, zvezdniških in tistih drugih, ki so se odločili poskusiti znova. Pa čeprav le začasno. Po neki študiji naj bi se kar 45 odstotkov ljudi, starih od 17 do 24 let, vsaj enkrat vrnilo v objem bivših.

A kako veš, ali se je spusti med že poznane rjuhe dobra ali slaba ideja?

Navkljub tistemu zbledelemu pregovoru, da se ljudje ne spreminjajo, dokazi pravijo, da se v pravih okoliščinah odnos z nekom iz preteklosti lahko čisto zares spremeni. Še več – ko se nekdanji ljubimci ponovno združijo, doživijo višjo stopnjo intimnega razodetja kot pari, ki se uradno spoznavajo prvič.

Je že tako, da z bivšimi, ki o nas vedo vse najmanjše podrobnosti – od tega, da palačinke namažemo z nutello samo po sredini, do naših jutranjih prebavnih rutin – lažje delimo svoje misli, strahove, upanja, občutke in se počutimo bolj povezane v stvareh, ki so nam pomembne.

Tule je nekaj jasnih nasvetov, kako preveriš, kako smiselna je tvoja romantična pravljica različica 2.0.

1 Nekaj časa se posveti samo sebi

Če sta se razšla pred kratkim, je velika verjetnost, da ga zelo pogrešaš. A pomembno je, da si vzameš nekaj časa samo zase. Tako se lahko zacelijo čustvene rane in dobiš boljši pogled na celotno situacijo. Druži se s prijateljicami. Posveti se rekreaciji. Podaj se na zmenke z ljudmi, ki so popolnoma drugačni kot tvoj bivši. Daj si možnost, da ga pozabiš.

Verjetno se ti zdi to v nasprotju s tem, kar si pričakovala od tega članka, a raziskave kažejo, da soočanje s tegobami končanega razmerja vedno vodi do osebne rasti.

Če se prehitro vrneš v njegov objem, tvegaš, da se bodo odprle nezaceljene rane (tiste čustvene, seveda, ne tisti žulj, ki si ga dobila, ko si jezno odkorakala iz njegovega stanovanja) in s tem na dan pricurljale težave, ki so že prvič vodile do razhoda.

Takojšnje pobotanje bo vodilo do vsega, kar te je motilo že prvič. Če pa si si vzela nekaj časa zase, se boš ob morebitni obnovi razmerja lahko zanesla na lastne občutke in načela, imela pa boš tudi bolj jasen pogled na to, kaj si želiš od romantičnega partnerja.

2 Vprašaj se, ali je vredno

Razšla sta se z razlogom, to je jasno. Zdaj pa premisli, ali vama lahko iste težave preprečijo, da bi ostala skupaj ob ponovni združitvi. Začni s tistimi najbolj očitnimi razlogi proti. Če je bil tvoj partner nasilen ali pa je serijsko skakal v postelje drugih žensk, se v 99 odstotkih primerov želiš izogniti ponovni zvezi, ker verjetno ne bo nič drugače.

Naše osebnosti se presenetljivo malo spreminjajo in nekdo, ki je krut in čustveno nestabilen pri 22 letih, bo verjetno ravno takšen pri 42.

Če pa sta se razšla, ker je bil nezrel, se je to morda zdaj spremenilo. Mogoče playstation in popivanje med tednom nista več njegovi prioriteti. Ali pa sta morda izgubila stike, ker je bila med vama prevelika geografska razdalja in bi nove okoliščine lahko omogočile, da se vendarle zgodi nekaj trajnejšega.

3 Preveri njegove nove vibracije

Že takoj na začetku ponovnega druženja preveri, ali so njegove nadležne navade res antična zgodovina. Povprašaj ga o prijateljih in družini. Če je bil prej nadležno osredotočen samo nase, ga recimo vprašaj, kako je kaj njegova družina. Če čutiš novo ozaveščenost, je to dobro znamenje.

Prav tako bodi pozorna, kaj se še dogaja v njegovem življenju.

Ljudje, ki se ne znajdejo v odnosih, se pogoste težko vežejo tudi na drugih področjih v življenju, recimo finančno ali v službi. Če tudi tam škripa, se mogoče njegova nezmožnost dolgoročnih obljub ni popravila, če pa je njegovo življenje zdaj stabilno, bo morda bolj pripravljen, da se ti popolnoma preda.

4 Premaknita se skupaj naprej

Če si do zdaj dobila odgovore, ki so te prepričali, da se ponovno spustiš v razmerje, moraš nekaj stvari spremeniti tudi pri sebi. Da bi se ta čudoviti odnos prijel, boš morala na nekaterih točkah malce popustiti. Recimo pri tistih, ki si jih izživela, medtem ko si bila samska. Saj veš, govorimo o tistem, ki si ga 'podrsala' na Tinderju in mu slediš še danes.

Seveda je normalno, da te zanima, s kom je tvoj bivši hodil na zmenke, in morda celo, kdo mu je grel posteljo, a preden začneš zasliševati, se vprašaj, kaj boš s tem dejansko dosegla.

Če želiš le potešiti svojo radovednost, raje ne sprašuj. Bore malo dobrega se lahko izcimi iz napornih zgodovinskih lekcij o aktivnostih tvojega bivšega, medtem ko tebe ni bilo ob njem.

Namesto tega raje sprejmita pakt, da začenjata na novo, in pozabita na trenutke iz preteklosti. Potem pa se nujno pogovorita, kakšne lekcije sta se naučila iz prvega poskusa harmoničnega odnosa, ki je končal na pogorišču preteklosti. Delita drug z drugim, kaj želita tokrat narediti drugače, in si zastavita jasna pričakovanja o tem, kaj razumeta kot zdrav odnos.

S polaganjem temeljev se bo vajina zveza zdela kot nova, čeprav bo vsebovala veliko poznanih elementov. Pomagalo vama bo, da drugo poglavje spišeta na prazen papir in naredita ponovni zagon svoje romantike. In če sta že prišla tako daleč, bo novi plamen morda lahko gorel za vselej.

Po predlogi JESSICE GOODMAN prevedel DARJO HRIB
Fotografija: Profimedia

Preberi še: (Tvoj seksi) Mesečni horoskop za JUNIJ 2018

Priporočamo tudi: OMG! Zaročni prstan Kate Middleton bi morala v resnici nositi ...