Kdaj skočiti z njim prvič med rjuhe? Pravi trenutek je ...

Strokovnjakinja za zveze, avtorica knjige Vražji zakonci in terapevtka Aleksandra Kralj pravi, da se lahko vse skupaj obrne proti nam, če z njim zapredemo prezgodaj.

Kdaj skočiti z njim prvič med rjuhe? Pravi trenutek je ... (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2020

Prava kemija med dvema, ko poka, se iskri, ježi in vrtinči že ko se samo gledata, se ne zgodi velikokrat, zato si tako zelo želimo, da bi se čim hitreje znašle z občudovanim moškim v čim manjši epruveti in se z njim združevale in delale bombastične eksperimente v neskončnost.

POK! Težava številka ena: ko se mu boš prepustila, boš v trenutku izgubila položaj močnejšega v razmerju moči.

Seks ustvarja lažen občutek intimnosti, zato boš naenkrat hrepenela po resni zvezi, tudi če pred tem še nisi bila prepričana, da je pravi zate.

In težava številka dve: fant do trenutka, ko sta skočila v posteljo, morda še ni prišel do faze, v kateri bi bil z vsemi čustvi (in ne le s telesom) popolnoma ogret zate in pripravljen na resno zvezo.

To lahko povzroči, da se boš počutila nebogljeno, ker bo začel on narekovati, kako resna bo postala zveza.

Aleksandra Kralj nam je pojasnila razliko v dojemanju čustev in spolnosti pri moškem in ženski:

Pri ženski se vse začne s čustvi, pri moškem pa s strastjo in z željo: imeti. Kdaj te bo imel, če sploh, je tvoja odločitev. Moški izbira, ženska izbere. Ne pozabi, da si na tem področju ti glavna.”

Če boš preveč hitela ...

“Če boš v iskanju čustev šla z njim prezgodaj v posteljo, se bo ogrel le fizično, čustveno pa ne. Vse ima svoj vrstni red. Če želiš v moškem prebuditi čustva, ne boš šla z njim v posteljo, dokler ne boš začutila, da se ti čustveno odpira. Pa še takrat malo počakaj, da bo bolj sproščen z novimi čustvi, ob katerih je še precej zmeden,” pravi Kraljeva.

Prav to se je zgodilo moji prijateljici Vesni: bila sta noro zaljubljena in prehitro sta skočila v posteljo.

Ves čas dolgoletne zveze je nad njima viselo to, da je na začetku šlo vse prehitro. Čeprav je bil popolnoma očaran nad njo, je bila intimnost prva in zelo velika stvar, ki ga je pri njej zmotila namesto očarala.

Če podležeš svoji strasti prezgodaj, pred teboj pa je moški, ki ga že vidiš kot očeta svojih otrok, se lahko vajina zgodba zaplete. On ne bo popolnoma prepričan, ali želi žensko, ki ga je takoj spravila v posteljo, za mater svojih otrok.

Tudi moški imajo dvojna merila. Druga točka zapleta pa je: ne bo imel dovolj časa, da se zate zagreje tudi čustveno. Zato te bo uvrstil v krog svojih ‘tistih’ prijateljic in iz tega se boš težko prebila v kaj več.

Vedeti moraš: žensk, s katerimi gre lahko v posteljo, je kar nekaj. Žensk, ki jih vidi kot svojo bodočo, pa ne prav veliko. Pa še takrat, ko se mu to zgodi, potrebuje kar nekaj časa in potrditev, da zaupa svojim čustvom.”

Ob tem lahko le sklenem, da bi bila Vesna in njen nekdanji morda še vedno skupaj, če se mu ne bi že na začetku skalila podoba idealne ženske, žene in mamice.

V času pred spolnim odnosom je srečni izbranec popolnoma pod tvojim urokom. Več časa se boš zadrževala, zanimivejša boš in lahko boš določala, kako hitro se bodo stvari razvijale.

Zato je dobro malo odlašati s seksom, čeprav se je težko upreti, ko je privlačnost močnejša od magneta. Toda verjemi, na koncu se bo poplačalo.

Želi si, da bi rekla ne ...

Moški si želijo seksa, ko gredo na zmenek, prav tako pa si želijo čustvene zveze. Tudi če je zelo pozoren in očarljiv v poskusih, da te (ne)opazno spravi v posteljo, si globoko v sebi želi, da ga zavrneš.

Močno si želi spati s tabo, toda obožuje tudi dober izziv in bolj kot se mu je treba potruditi, spodbudnejša bo nagrada. 

Če si mu všeč, nezavedno upa, da se boš branila, ker boš tako še bolj zaželena. Dokler mu mahaš z obljubo o seksu pred nosom, bo priklenjen nate.

Kraljeva dodaja:

“Moški, ki ne zna spoštovati tvoje potrebe po tem, da bi se najprej spoznala, ni vreden, da za njim žaluješ. Njega zanima cilj, ne pot. Od tega, da spiš z njim, boš imela bolj malo. Če ga boš pustila čakati in ga s tem prisilila, da se zavrti s teboj v mali ples dvorjenja, boš za oba naredila veliko. Vsako stvar je treba začiniti. Tisti, ki ne bo hotel sodelovati v tvoji mali igri, pa naj le gre svojo pot. Prihranjeno ti bo marsikatero razočaranje.”

On je tisti pravi ...

“Če za novega izbranca čutiš, da je lahko pravi, si boš vzela čas. Na ta način boš tudi njemu dala čas. Če tudi on tebe doživlja kot žensko svojega življenja, je tako vzhičen in tako zelo prestrašen, da bo potreboval čas, da se malo zbere.

Ne pozabi, da moški žensko, s katero se namerava poročiti, postavi visoko na piedestal. Želi ti dvoriti. Hoče ti pokazati vse svoje spretnosti. Še posebej pa se ti želi pokazati kot dober ljubimec. Ker se noče osmešiti, se mora najprej ob tebi počutiti sproščen. Tudi če ti prigovarja, pričakuje, da ga boš držala na razdalji,” pravi Kraljeva.

Zaslepljeni s poželenjem

Spolnost je zelo intimno dejanje. Ženske svojo spolnost doživljamo z vsem bitjem. Za nas seks ni le seks, pa če si to govorimo še tako odločno. Vsak moški, s katerim spimo, pusti svojo sled, medtem ko je ženske pri moškem ne.

Še posebej če je iskal le strastno doživetje. Ker smo ženske spol­no tako kompleksne, bi morale spoštovati svojo intimo. Ne dovoli vsakemu, ki je dovolj vztrajen ali prepričljiv, da posega vanjo,” opominja Aleksandra Kralj.

Strast in ljubezen

“Sta dve različni stvari,” pravi Kraljeva in dodaja:

“Strast je ponavadi le telesna privlačnost, ljubezen pa je veliko več. Začetek vsake ljubezni je spolna privlačnost, vendar ni nujno, da se iz nje razvije tudi ljubezen. Še ena razlika med strastjo in ljubeznijo je: strast se razvije v trenutku in lahko v trenutku tudi izgori, ljubezen pa potrebuje svoj čas, zato tudi traja dlje.

Kako ločimo eno od druge? Težko. Pravila, kdaj je pravi čas iti z nekom v posteljo, ni. Kot tudi ni pravila, kako dolgo naj z nekom najprej hodim, preden se poročiva.”

Pa vendar ...

Se boš na koncu odločila sama. Aleksandra Kralj pravi:

“Pri tej odločitvi se mora vsaka ženska vprašati, kaj si želi. Če si želiš strastne noči, tu ni nikakršne filozofije. Še posebej, če si samozavestna gospodična, ki se zaveda svoje spolnosti.

Če pa skočiš v posteljo z nekom, ki si ga komajda spoznala le zato, ker misliš, da to od tebe pričakuje, ali ker se bojiš, da bo moški izgubil zanimanje zate, si boš povzročila kar nekaj travm. Vsekakor boš zelo razočarana, ko boš ugotovila, da ti je namenil le eno noč.

Zato si lahko izbirčna in z vso pravico lahko zahtevaš več kot bežen flirt in takojšen skok v posteljo. Ženska, ki spoštuje svojo intimo, bo želela bolje spoznati moškega, s katerim bo delila svoje najsvetejše prostore. Se sliši staromodno? Naj se. Ne pozabi, da si na tem področju ti glavna. Ti odločaš, kdaj in komu se boš predala.

Če te ob postavnem neznancu prime, da bi ga popeljala v vrtinec strasti, boš to pač storila. In če bi se rada malo igrala, se boš igrala. Moški se poteguje zate, ne ti zanj. Imaš nekaj, česar si močno želi. Torej si v prednosti.”

Bo zate prvič?

Vsem dekletom, ki šele odstirate tančice spolnosti, Kraljeva svetuje:

“Naj se ti nikar ne mudi preveč v spolnost. Sploh pa ne zato, ker bi rada tekmovala s svojimi prijateljicami, ki se hvalijo, da so že spolne gurujke. Ravno tako se ne boš odpovedala svoji nedolžnosti le zato, ker fant, ki ti je všeč, pritiska nate, ti pa bi rada naredila nanj dober vtis.

Prva spol­na izkušnja je lahko zelo lepa, lahko pa je zelo boleča. Žal mnogo mladih deklet, ki se iz napačnega razloga in z napačnim fantom podaja v spolnost, doživi slednje. Ko se boš odločala za prvi spolni korak, naj bo to s fantom, ki te ima rad, je nežen in pozoren. Kar seveda pomeni, da moraš najprej nekaj časa hoditi z njim.

Nikar pa si ne dovoli, da izgubiš nedolžnost na zabavi s tipom, ki ga komajda poznaš, a se ti zdi najbolj vroč fant. Vroči fantje ponavadi niso obzirni do deklet, do njihove nedolžnosti pa še manj.

Lahko se ti celo zgodi, da boš slišala, kako se je na vsa usta hvalil, da je on tisti, ki ti je vzel nedolžnost. Počutila se boš kot največja trapa. In to te bo spremljalo še dolgo potem. Prvega ne pozabiš nikoli, zato izbiraj pametno. Tvoj prvi fant te bo spremljal vse življenje, sama pa se odloči, kakšen spomin želiš nositi s seboj.”

Besedilo: Petra Kocjančič

Preberi še: 4 glavni zmanjševalci želje po spolnosti (+ kako jih odpraviti)