Teh nasvetov prijateljic raje ne upoštevaj

Tudi ‘najboljše’ prijateljice ti lahko ponudijo ljubezenski nasvet, ki še dodatno zaplete tvoje življenje. Naslednjih nasvetov raje ne upoštevaj. 

Teh nasvetov prijateljic raje ne upoštevaj (foto: shutterstock) shutterstock
3. 1. 2016

Jasno, da imaš rada svoje prijateljice. Le kdo drug bi cele popoldneve preživel s tabo in ti pomagal secirati vsako sporočilo, ki ga dobiš od novega fanta, ali pa te prišel tolažit, ko se ti zaradi njega podre cel svet? Svoje prijateljice lahko neprestano mučiš z večnim vprašanjem, ali si videti seksi v kavbojkah, in so verjetno tudi prve, h katerim se zatečeš po nasvet glede ljubezenskih težav.

In čeprav so njihovi nasveti glede tvojih srčnih težav največkrat zdravilni zate, ti lahko vsake toliko časa ponudijo popolnoma zgrešene napotke. 

Zanič nasvet:

“ Počakaj vsaj dva dni, preden ga pokličeš. Če bo vedel, da ti je všeč, te ne bo več hotel.”

Njena napačna motivacija

Prijateljica, ki se znebi tako smešnih pravil o zmenkih, je verjetno precej nesamozavestna, kar se tiče moških. Po mnenju ameriške psihologinje Yvonne Thomas, ki je strokovnjakinja na področju odnosov, takšnim ljudem pomaga, če se držijo določenih pravil, pa naj si bodo še tako klišejski.

Prav tako možno je, da je tvoja prijateljica opazila, da si v preteklosti s svojo vnemo prestrašila lepo število oboževalcev, ki so zato zelo hitro odnesli pete in strli tvoje srce. Mogoče ti s svojim na svetom želi povedati, da uberi drugačen način pri osvajanju, in se boji, da te bo preveč prizadela, če ti bo kar naravnost povedala, kaj delaš narobe.

Kako bi ti morala svetovati

“Zakaj bi se šla igrice, če ti je tip resnično všeč? Še danes ga pokliči, če ti je do tega.” Dejstvo, da se ti je približal in sta si izmenjala številki, je povsem jasno znamenje, da si mu všeč. Zato se nikar ne zadržuj, če tudi ti čutiš enako. Ne nazadnje je pomembno, da v nov ljubezenski odnos vstopiš z iskrenostjo in odprtostjo.

To pa seveda še ne pomeni, da ga moraš zasuti z SMS-i samo zato, ker želiš, da misli nate 24 ur na dan. Pomisli, kako bi se počutila ti, če bi te nekdo neprestano nadlegoval s sporočili. Morda ne bi bilo slabo, če bi upoštevala naslednje pravilo: javi se mu tolikokrat, kolikokrat bi si ti želela, da se on javi tebi.

Zanič nasvet:

“Tisto, česar ne ve, ga ne more prizadeti. Poleg tega sploh ne gre za varanje, če ne živita skupaj.”

Njena napačna motivacija

Če ti prijateljica svetuje, da prevaraj tipa, je možno, da svoje vrednote projicira nate. Morda se izogiba resnih zvez in misli, da nihče ne bi smel biti z enim partnerjem. Namesto da bi ti pomagala, želi uveljaviti svoje in se s tabo odpraviti na lov. Obstaja pa tudi bolj črn scenarij: ker ti zavida razmerje, bi ga rada sabotirala.

Kako bi ti morala svetovati

“Ne varaj.” Povsem normalno je, če si kdaj pa kdaj zaželiš, da bi poljubila drugega, toda skok čez plot je lahko pravi strup za ljubezenski odnos. Če pa si res želiš zamenjati partnerja, bi bilo prav, da se prej soočiš in z njim temeljito pogovoriš o vajinem razmerju. Na kratko povedano: verjetno bi bilo bolje, če bi sedanjemu tipu rekla zbogom.

Zanič nasvet:

“ Če še vedno nisi prepričana, potem očitno ni pravi zate.”

Njena napačna motivacija

Morda v sebi že dolgo goji zamero do tvojega dragega, ki je zdaj končno prišla na površje. Ker so se v njej nabirala negativna čustva, je zdaj, ko se sprašuješ, ali je tvoj dragi pravi zate, dobila možnost, da te odvrne od njega in pri tem prav nič ne izbira z besedami. Če je temu tako, potem čim prej izvedi, s čim se ji je tako zameril.

Poleg tega bi bilo vredno razmisliti, ali nima za bregom kaj drugega. Morda dvomi, da je tvoj fant pravi zate, pa ti tega do zdaj ni hotela povedati, ker ve, da ti je on všeč. In zdaj, ko si izrazila tudi najmanjši dvom, je odločena, da bo speljala vajin pogovor tako, da te bo prepričala, da nista za skupaj.

Kako bi ti morala svetovati

Koliko časa že dvomiš o vajini zvezi? Če si o tem začela razmišljati šele pred kratkim, je možno, da je vajin odnos v stresnem obdobju, ki je le začasno. V tem primeru so tvoje skrbi odveč. Če pa tvoje nezadovoljstvo traja že nekaj mesecev ali več, je to zagotovo dovolj dober razlog, da si zaskrbljena.

In še en nasvet: Včasih, ko moraš sprejeti težko odločitev, pogosto pomaga, če se postaviš v hipotetično situacijo. Predstavljaj si, da se boš jutri razšla s svojim fantom. Ali te misel na to navdaja z veseljem ali z obžalovanjem? Če si ob takšni misli oddahneš, potem nista za skupaj in je čas za slovo.

Zanič nasvet:

“ Tretji bo pa res konec.”

Njena napačna motivacija

Njen brezkompromisen odgovor je posledica tvojega pritoževanja o tvojem izbrancu. Čeprav njegovih napak ne vidiš kot vzrok za to, da bi ga pustila, tvoja prijateljica meni, da si nesrečna. Če si v zvezi kratek čas, ti lahko na nezavedni ravni tudi zavida, da čedalje več časa preživiš z njim, namesto da bi ga z njo.

Kako bi ti morala svetovati

“Si le trenutno jezna nanj ali te njegovo obnašanje resnično tako moti?” Premisli. Te je tvoj fant res tako zelo prizadel? Mu je v navadi, da se do tebe grdo obnaša? Če je odgovor na obe vprašanji negativen, potem ni prav nobenega razloga za alarm. Če pa je pozitiven, je to povsem druga zgodba.

Zanič nasvet:

“ Ne moreš ga kar pustiti! Kaj če ne boš nikoli več našla nekoga, ki je tak?”

Njena napačna motivacija

“Morda je tako proti temu, da bi nehala z njim, ker ji ni všeč, da je samska, in predvideva, da tudi tebi ne bo,” pravi Thomasova. Če pa je v razmerju, obstaja možnost, da ne bi rada, da se spremeni družbena dinamika (nič več zabavnih dvojnih zmenkov). Prav tako premisli, ali tega ne govori zato, ker misli, da si ne zaslužiš boljšega tipa.

Kako bi ti morala svetovati

“Prekiniti razmerje je strašljivo, toda ostajati v zvezi, ki te ne zadovoljuje, zavira oba.” Thomasova meni, da se ne bi smela zadovoljiti z moškim, za katerega meniš, da je zgolj v redu. In ker imaš zelo malo možnosti, da boš spoznala drugega čudovitega moškega, če si obtičala v neuspešni zvezi, bi bilo bolje, da to čim prej končaš.

Zanič nasvet:

“ Jaz se ne bi obremenjevala, nikoli te ne bi prevaral.”

Njena napačna motivacija

“Če tvoja prijateljica tekmuje s teboj – bodisi zavedno ali nezavedno – te mogoče želi prepričati, da te tvoj dragi ne bo prevaral zato, ker bi rada, da ostaneš v nesrečnem razmerju,” pravi Thomasova. Če si zasedena, ji namreč ne bo treba tekmovati s tabo za pozornost drugih moških.

Če pa ima tudi sama fanta, verjetno uživa ob misli na to, da je njeno razmerje boljše in več vredno od tvojega. Po drugi strani pa morda obstaja povsem nedolžen razlog, zakaj mu tako zaupa. Možno je, da ne želi, da se vznemirjaš, preden nimaš trdnih dokazov, da je res skočil čez plot.

Kako bi ti morala svetovati

“Če si trdno prepričana, da tvoj dragi skače čez plot, bi se morala o tem pogovoriti z njim.” Tančico skrivnosti boš razgrnila samo, če mu boš zaupala svoje strahove, meni Thomasova. Povej mu, zakaj si sumničava, in zraven naštej nekaj primerov, ki so zbudili tvoje sume.

Fantje se namreč bolje odzovejo, če jim predstaviš trdna dejstva. Verjetno bo vztrajal, da ti je zvest, zato bodi pozorna na znake, ki kažejo, da laže, na primer: če silovito zanika, da je nedolžen; če postane jezen, ko mu to omeniš; če omahuje, preden odgovori; če spremeni temo pogovora. Pozorna bodi tudi na govorico telesa. Če se bo zdrznil ali se izogibal tvojemu pogledu, te je verjetno prevaral.

Zanič nasvet:

“ Daj mu čas. Mogoče je imel krizo v družini.”

Njena napačna motivacija

Če se že tri ure pritožuješ, zakaj te ni poklical, je možno, da bi ti rada s tem povedala, da spremeni temo. Veliko bolj verjetno pa je, da nima srca, da bi ti povedala, da se tvoj oboževani preprosto ne zanima zate.

Kako bi ti morala svetovati

“Mar ne bi bila raje s tipom, ki je pozoren do tebe in ki si mu všeč, kot pa z nekom, ki te ves teden ne pokliče?” Namesto da zapravljaš čas s premlevanjem o tem, ali si mu všeč ali ne, vzemi vajeti v svoje roke in presodi, ali te je sploh vreden.

Najslabši prijateljski ljubezenski nasvet

 • “Zaradi slabih izkušenj iz preteklosti je bila moja prijateljica prepričana, da so vsi moški zgube. Ko me fant nekega večera ni poklical po telefonu, je vztrajala pri tem, naj ga pustim. Ker sem omahovala, je na svojem blogu o njem napisala zelo nesramno sporočilo. Moj fant je bil nad tem zelo prizadet, a sva ostala skupaj. Namesto tega sem se znebila nje.” Alenka, 26
 • “Ko me je fant, s katerim sem hodila kratek čas, vprašal, ali bi se preselila v skupno stanovanje, so mi moji starši in večina prijateljic rekli, da je še prekmalu. Samo moja najboljša prijateljica je menila, da je to odlična ideja. Bila je tako zagreta, da sem upoštevala njen nasvet in podpisala najemno pogodbo. Hvala bogu, da sva v dvosobnem stanovanju: šest mesecev pozneje sva se namreč razšla, jaz pa sem obsojena na to, da do konca leta živim z lenim in nemarnim bivšim.” Neža, 23 let
 • “Prijateljica mi je rekla, da bom svojega fanta pripravila do tega, da mi bo jedel iz roke, tako da ga bom iznenada pustila in se čez teden dni pobotala z njim. Njen nasvet sem upoštevala … in fanta zelo prizadela. Ko sem se mu opravičila, je dejal, da ne želi biti z nekom, ki je tako negotov vase. ” Zoja, 28 let

Nevarne fraze (Vir: dr. Elaine D. Zelley, Univerza La Salle, ZDA)

Če bo prijateljica začela vajin pogovor s katero izmed teh fraz, njen nasvet raje presliši.

 • “Brez zamere, ampak …”
 • “Ker sem že prava strokovnjakinja glede tega, mislim …”
 • “Zdi se, da je krasen fant, ampak …”
 • “Verjemi mi, vem, o čem govorim.”
 • “Imela sem čudne sanje o tebi in tvojem.”
 • “Saj ne, da ti hočem povedati, kaj moraš narediti, ampak …”
 • “Vem, da tole zveni noro …”
 • “Prosim, ne bodi jezna name, ampak …”
 • “Jennifer Anniston je bila v podobni situaciji …”
 • “Moja jasnovidka ...”

Stephanie Booth

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri