Kakšen je prvi zmenek v tvoji državi?

Je romantična večerja iz mode v vseh časovnih pasovih?

Bolj kot formalna večerja nama diši slasten hamburger (foto: Chris Clinton) Chris Clinton
24. 6. 2010

Če misliš, da je prvi zmenek predvsem tudi preizkušnja za živce, deliš mnenje s 40 odstotki Avstralcev, ki pravijo, da je tradicionalen zmenek, ki vključuje večerjo, za prvič bistveno preveč stresen. Kot kažejo raziskave, ki jih povzema uredništvo avstralskega Cosma, grejo namesto v 'hudo' restavracijo raje samo na kavo.

Verjetno se strinjaš, da je podobno tudi pri nas ... in če se malce ozremo naokrog, tudi drugod po Evropi. Ustvarjalci nizozemskega Cosma sporočajo, da se "pari največkrat dobijo v baru ali pa grejo v kino, saj je najbolje, če so na začetku stvari čim bolj sproščene."

Tudi južno od nas, v Srbiji, punce od svojih frajerjev ne pričakujejo ničesar drugega kot preprosto druženje. "Pri nas nimamo v navadi iti na večerjo in v kino," pravi glavna in odgovorna urednica Nataša Davidov. "Fantje in dekleta se srečujejo in čas skupaj preživljajo čez dan, po nekaj zmenkih pa se odločijo, ali je prihodnost v dvojini videti obetavna. Na splošno in najprej pa gre seveda za zabavo."

Na sproščeno vzdušje prav tako prisegajo Portugalci. "Običajno je, da gre bodoči par na kavo ali v kino," zagotavlja portugalska ekipa. "Prvi zmenki pa niso namenjeni tistemu pravemu spogledovanju, temveč – če gre vse v pravi smeri – se to zgodi šele pozneje." Tudi na Švedskem na začetku ne hitijo. "Po navadi se parčki prvič, ko se dobijo, še ne poljubljajo ali držijo za roke," pojasnjuje urednica Maja Persson. "Bolj je pomembno, da se imajo skupaj fino."

Večerne zmenkarije

V Južnoafriški republiki dekleta stremijo k enakopravnosti spolov, zato po besedah tamkajšnjega uredništva "na zmenek vedno pridejo same in ne pustijo, da bi jih fant prišel iskat." Prednost namreč vidijo predvsem v tem, da lahko odidejo, kadar želijo, saj niso odvisne od prevoza – kar je praktično, če že po nekaj minutah ugotovijo, da zmenek ni perspektiven. "V navadi je zgodnja večerja in kakšna pijača. Ker so punce izjemno neodvisne, vztrajajo pri tem, da plačajo svojo polovico računa."

Vsekakor je tradicionalna oblika zmenkov ponekod še vedno zakon. Kazahstanke, na primer, od svojih dragih pričakujejo večerjo in (morda za naš okus) staromodno osvajanje. "Moški pride po svojo izbranko in jo odpelje v restavracijo," opisuje urednica kazahstanskega Cosma Maya Akisheva. "Ker živimo v tradicionalni družbi, svobodno spolno vedenje ali veliko število partnerjev nista dejstvo, na katerega bi bili ponosni. Pri nas tudi ni nenavadno, če se par šele po petih letih preseli v skupno stanovanje."

Tudi vroče bejbe iz latinske Amerike prisegajo na formalno obliko zmenkov – primerna se jim zdi prijetna večerja. Čehinje, Bolgarke in Malezijke gredo največkrat v kino, Avstralke pa zatrjujejo, da večernim zmenkom niso naklonjene, saj naj bi po podatkih neke avstralske ankete le dva odstotka mladih za prvi zmenek izbrala ogled filma.

Med vsemi pa imajo najbolj zanimiv pogled na to tematiko Francozi: "Zmenki so zelo anglosaksonska navada," pravi urednica. "Pri nas gre bolj za druženje."

Skrivna ljubezen

Ti se lahko dobiš s komerkoli in kadarkoli želiš, a verjetno si predstavljaš, da po vsem svetu ni tako. V Indiji, recimo, morajo biti zmenki izpeljani prebrisano, da niso v nasprotju s tradicionalnimi pogledi na odnose med spoloma, zakon in spolnost.

"Prvi zmenek pogosto poteka na skrivaj," priznava urednica Payal Puri. "Mnogo deklet svojih najdražjih ne predstavi doma, saj so indijske družine še vedno zelo konservativne. Fant in punca gresta največkrat ven skupaj s prijatelji, vsaj dokler se ne odločita, da bi čas rada preživljala v dvoje. Takrat pa je najbolj tipično, da jo on pride iskat in jo pozneje pripelje nazaj, vsi stroški zmenka pa gredo na njegov račun. A stvari se tudi pri nas spreminjajo in Indijke ugotavljajo, da imajo one prav tako kot močnejši spol pravico do zmenkov z več različnimi fanti. V mestih celo postaja popularno, da greš vsak dan ven z drugim in da zveza traja le kratek čas."

Zmenki na slepo

Korejke nemara bolj kot punce katerekoli druge narodnosti prakticirajo zmenke na slepo, pravi urednica korejskega Cosma Hyunjoo Kim. In to uspešno. "Tudi čisto prvi zmenek se velikokrat zgodi na slepo," razlaga. Če skupni prijatelj dekle in fanta povabi skupaj ven, se vabilu odzoveta, prideta na zmenek in prijatelj ju predstavi.

"Kakorkoli, časi se spreminjajo in zdaj se običajno fant in punca pred prvim zmenkom pokličeta po telefonu. Za mnogo mladih je želja in cilj dolgoročna zveza, ne le zmenki po tekočem traku."

Mobilni flirt?

  • Časi zapeljevanja v živo so minili. Na sceno je vdrla tehnologija in mobilni telefon spremenila v uporaben pripomoček pri flirtanju.
  • “Namesto da bi telefonirali, na začetku zveze vsi raje pišejo SMSsporočila. Je preprosto in zabavno.” Grčija
  • “SMS je način, kako fantje in punce komunicirajo med sabo in se spoznavajo brez mučnih situacij med pogovori v živo. Punca, ki da fantu svojo številko, še pred klicem pričakuje sporočilo.” Indija
  • “Pisanje SMS-ov je zabavno, ker jih lahko pišeš kjerkoli in kadarkoli.” Nemčija
  • “Nad flirtanjem preko sporočil smo navdušeni, saj ima večina ljudi vsaj dva telefona, ki ju redko ugasnejo celo med spanjem.” Portugalska
  • “S pomočjo tehnologije lahko začiniš svojo zvezo. Če mu napišeš SMS, bo njegova domišljija ponorela.” Srbija
  • “V začetnih fazah zveze so sporočila popularnejša od klicev. Svoja občutja lahko malo skriješ in ni se ti treba takoj čustveno zaplesti.” Kazahstan
  • ''Zmenki so zelo anglosaksonska navada. Pri nas gre bolj za druženje." Francija

Prevedla: Manca Kraševec