Kako ravna po prepiru?

V pravljičnem svetu bi se po prepiru tvoj princ prišel pogovorit ter opravičit in srečno bi brez grenkobe v srcih živela naprej. A žal je resničnost večinoma zelo daleč od tega. Po naslednjem ‘kratkem stiku’ opazuj njegovo vedenje in prouči njegove skrite namene.

Darilo brez iskrenega opravičila je le kupovanje tvoje naklonjenosti. (foto: Chris Clinton) Chris Clinton
22. 4. 2010

Napiše ti opravičilo

Ni skrivnost, da mnogo fantov o težavah ne razglabljajo tako, kot to počnemo punce – če me rešitev iščemo na glas in v družbi, jo oni tiho in v samoti. Zato ne bodi presenečena nad opravičilom v obliki kratkega sporočila ali elektronske pošte. Terapevta Allan in Barbara Pease, avtorja knjige Zakaj moški ne poslušajo ... in ženske ne znajo uporabljati zemljevidov, sta mnenja, da "se moški pod stresom zapre vase in utihne.

Aktivira se desna možganska polovica, ki analizira težavo in išče rešitve, leva polovica s centri za poslušanje in govor pa počiva."

Če je pripadnik molčeče vrste moških, je torej povsem naravno, da se tudi takrat, ko pride čas za opravičilo, ne izpostavlja s pogovorom, temveč se skrije za napisano sporočilo. Takšna vrsta komunikacije mu prinese prednosti, na primer čas za bolj tehten premislek in izbiro pravih besed, poleg tega pa mu prihrani prisotnost pri morebitnem izpadu tvoje jeze. Tebi pa njegov način prinese eno veliko slabost: v trenutku, ko se opraviči, ne slišiš njegovega glasu in ne vidiš njegovega obraza, iz katerega bi lahko prebrala resnična čustva.

Obnaša se, kot da ni ni

Ravnokar sta se sprla, on pa brezskrbno nadaljuje z gledanjem filma, pripravljanjem sendviča ali lista­njem časopisa? Možnih scenarijev je več: ali se mu težava sploh ne zdi težava in se jo je odločil ignorirati, ker meni, da je to le izbruh tvojih hormonov, zdaj pa čaka, da se zbereš (kajti nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha), ali pa je tako zelo razkurjen, da za pomiritev šteje do deset, sto ali tisoč, vmes pa se želi zamotiti z vsakdanjimi opravili, da ne bi prehitro izgubil živcev.

Za katero možnost gre, veš le ti. Če je druga, bo za vrnitev v prejšnje pozitivno stanje vajinega odnosa potrebnega nekaj več truda, a zagotovo se stvari da urediti. Če pa je on resnično prepričan, da je šlo le za nepomemben nesporazum, potem bosta zaplet rešila veliko hitreje. Kaj lahko storiš ti? Še enkrat oceni, ali je vredno ustvarjati negativno ozračje.

Če se odločiš, da ni, vse skupaj spremeni v šalo. Kot pravi dr. Cherie Carter-Scott, avtorica Zlatih pravil za srečno življenje: "Če nameravate na tegobe, ki vas čakajo, ali vzpone in padce, ki jih delate, gledati kot na lekcije, in ne kot na napake, se bo smisel za humor izkazal za koristnega."

Za spravo predlaga seks

Sta komaj nehala vpiti drug na drugega, on pa se že ogreva za razgibavanje med rjuhami? Počasi! Nič ni narobe s seksom, če sta težavam prišla do dna in jih rešila tako, da ustreza obema. V tem primeru si pokažeta, da ne kuhata zamer in da se spet vračata na ustaljene tirnice ljubezni.

Nikakor pa ni pametno s spolnostjo prikriti resničnosti, je izkoristiti za sproščanje nakopičenega stresa ali uporabiti kot nadomestek za pogovor, iz katerega lahko potegneta ustrezne sklepe za rešitev neugodne situacije.

Znanstveniki že nekaj časa proučujejo povezavo seksa in prepirov v zvezah. "Če imata na primer neredne spolne odnose in se ne prepirata veliko, je vajina prihodnost precej svetla, pogosti spolni odnosi in pogosti prepiri pa nakazujejo bolj pesimističen izid dogodkov," je prepričan psihoterapevt in spolni svetovalec Phillip Hodson v svoji knjigi Imate popolnega partnerja? Veliko kreganja čeprav poskušata vtis popraviti z dobrim seksom torej ne prinaša nič pozitivnega.

Kupi ti rože ali darilce

Prav vse punce rade dobimo kakšno rožico, čokolado ali kaj drugega v dar, saj se nam zdi to neizmerno romantično. "Ženske pri romantiki in ljubezni nimajo nikakršnih težav, moški pa tavajo v temi in se zanašajo zgolj na svojo večno pripravljenost za seks," ugotavljata Allan in Barbara Pease. Zato smo še toliko bolj vesele, ponosne in zadovoljne, ko nas naši frajerji obdarijo (pa ne le ob rojstnem dnevu ali novem letu).

Toda pazi se moških, ki te z materialnimi dobrinami obdarijo takrat, ko pričakuješ njihovo opravičilo. Tako želijo po prepiru spet pridobiti tvojo naklonjenost in navidezno zgladiti spor, čeprav ga s tem ne rešijo in dejansko le zamaskirajo ne ravno cvetoče stanje vajine zveze. Če prepiru sledi iskren pogled v oči ter opravičilo iz srca, ki mu verjameš, šele nato pa drobna pozornost, je to v redu. Če pa tvoj dragi takoj po bitki na dan pričara darilce, s katerim se želi odkupiti, je bolje, da se pogovorita, še preden drobtine nerešenega zapleta pometeta pod preprogo.

Priredila: Nuša Oblak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri