Kako pozdravimo svoje strto srce?

Ne verjameš, da boš preživela ljubezensko klofuto, ki ga je odlepila od tebe (in po možnosti vrgla drugi v naročje)? S tem načrtom boš ljubezensko dramo obrnila sebi v prid in hitro prišla nazaj k sebi brez večjih posledic na telesu in srcu.

Kako pozdravimo svoje strto srce? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2016

Le kako se lahko počutiš, ko je naenkrat konec pravljice s princem tvojih sanj, s katerim sta kovala gradove v oblakih, sanjarila o luštkani hčerkici in športnem sinu, govorila sta celo o tem, da bosta kot upokojenca skupaj prepotovala svet ... Bum!

Čeprav sta se tudi prepirala in ti je pri njem šlo marsikaj na živce, te je zadelo kot strela z jasnega, ko je odšel.

Tista noč ti je strla srce, ne le srce, mislila si, da boš izbruhala svoje drobovje. Čeprav si neskončno utrujena, ne moreš spati. Vse, kar lahko vneseš v svoje telo, je le v tekočem stanju, grižljaji ne gredo ne naprej ne nazaj.

Ne, to se ne dogaja le v tvoji glavi. Ko so raziskovalci Univerze v Michiganu prosili pravkar zapuščene, da pogledajo sliko svojih bivših, so postali njihovi možgani aktivni na enakih mestih – zaznavali so fizično bolečino.

Prevod: zlomljeno srce so dojeli enako kot zlomljeno kost. Vendar ga je teže ozdraviti.

Če v mislih ves čas premlevaš, kaj si naredila narobe in kaj bi bilo, če tega ne bi naredila, niti čustvena niti telesna bolečina ne bosta prenehali.

Ne pomaga niti to, kar naredi veliko ljudi, ko se njihova ljubezenska zveza razpoči – nobena slaba navada ne bo pregnala bolečine: niti alkohol, niti sladkarije ali hitra hrana, tudi stradanje ne, niti kajenje in droge. Prav nič od tega ne utiša bolečine, povzroči lahko le še bolj oslabljeno telo (in misli).

Resnica je, da takrat, ko boli, ne pomaga noben dobronameren prijateljski nasvet. A če boš načrtovala, kako naprej, si boš začrtala pot, ki te bo popeljala nazaj na tirnice Življenja, če se boš izgubila.

Skupaj z mag. Polono Fister, psihologinjo in psihoterapevtko (več o njenem delu na www.pfs.si), smo pripravili nekaj super predlogov, ki bodo ozdravili tvoje srce in telo in ki resnično delujejo hitro, če jih le upoštevaš.

Govori o tem. Veliko.

Ne izpusti nobenega presnetega detajla! Ko boš izražala svoja čustva (prijateljicam, s kričanjem sredi gozda ali s pisanjem na papir), boš zagnala mehanizem zdravljenja svojega strtega srca.

"Govoriti namreč pomeni izraziti sebe, svoja čustva, občutke, dvome in strahove, seveda pa tudi upanje in pogum," pravi psihologinja in psihoterapevtka mag. Polona Fister.

"V trenutku, ko si daš možnost, da se izraziš, se postaviš zase, pokažeš sebi in drugim, da si pomembna, da so tvoja čustva pomembna in da se je vredno boriti za to, da boš dobro, boljše. S pripovedovanjem drobiš tudi težo stiske, breme odlagaš z ramen na besede, in ko so enkrat slišane, postanejo zdravilo, ne le bolečina," spodbuja psihoterapevtka.

Dobre prijateljice bodo tvoje monologe poslušale v neskončnost, ker dobro vedo, da ti s svojim poslušanjem in kimanjem pomagajo.

Pa je tvojega govorjenja o bivšem lahko vseeno preveč? Ja. Če po mesecu dni še vedno omeniš vsako najmanjšo podrobnost, ki se je in ki se ni zgodila med vama, bo tvoje okrevanje veliko uspešnejše in hitrejše, če si poiščeš terapevta, ki bo vajin pogovor vodil tako, da boš laže razčistila z vsemi mislimi, ki se ti podijo po glavi in kljuvajo tvoje srce.

Ne vrzi se takoj v objem drugemu.

Čeprav bi bilo veliko lažje, če bi te lahko potolažil in umiril tvoje razburjeno srce princ na belem konju, ki bi prijezdil mimo in te odrešil vsega hudega, to ni najboljša rešitev, saj raztreščeno srce ne more v celoti sprejeti novega srca.

Najprej ga torej zakrpaj, naj se vse rane zacelijo, preden greš v novo igro.

Mag. Fistrova opozarja:

"Pazi, da izgubljeno ljubezen res preboliš, in ne zdravi bolečine z novo zvezo, novo zgodbo. Bodi prizanesljiva do sebe. Če čutiš, da potrebuješ jok, joči, ne nadeni si vesele fasade čez bolečino. In spomni se, da nisi le nekdo, ki je po razhodu ostal sam. Si tudi prijateljica, sodelavka, družinski član ... vse življenjske vloge je treba izživeti, zato se potrudi, da tudi po razpadu zveze živiš življenje v polnosti."

Ujemi vesele urice.

Pojdi ven s prijateljicami, vendar z zavedanjem, da sta dve pijači tvoja zadnja meja.

En koktajl s prijateljicami te torej lahko spravi v dobro voljo, sproži lahko tudi kakšno spogledovanje s tipčki, in če boš ostala pri enem (ali največ dveh v celem večeru), se ne bo zgodilo nič dramatičnega, kar bi prihodnji dan obžalovala skupaj z mačkom.

Mag. Fistrova opozarja: "Umik pred realnostjo, kar popivanje vsekakor je, ne pomaga. Ne reši ničesar. Težave je treba reševati, sicer ostanejo. Pomagajo pa pogovor, druženje, dobre misli in prijetna bližina."

Jej v družbi.

Ker je tvoje telo pod močnim stresom, nimaš apetita ali pa se ne moreš nehati basati z ogljikovimi hidrati.

Niti basanje niti stradanje nista dobra za tvoje telo, zato jej s prijatelji ali družino. Izberi tiste, ki radi pripravljajo zdravo hrano, tako boš dobila motivacijo, da se boš zanjo odločila tudi sama.

Zavrti na vesele frekvence.

Čisto normalno je, da bi zdaj rada v nedogled poslušala žalostno glasbo, saj je takšna kot tvoje razpoloženje.

Ravno nasprotno pa je glasba z veselim ritmom točno takšna, kot si želiš biti ti – čim prej. Najverjetneje se ti bo ob veselih ritmih sprva kar obračalo v želodcu, saj bodo popolno nasprotje tvojega počutja. A če boš vztrajala, bo počasi preglasila svoje depresivno razpoloženje.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Preberi še: 7 opozorilnih znakov, da ta fant ni najboljša izbira ali pa članek Kako so ljubezenski ideali iz filmov videti v realnosti?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri