Kako na prijazen način končati razmerje

Vsi vemo, da konec boli. Ampak če si ti tista, ki želi končati razmerje, veš, da tudi tvoja situacija ni prav rožnata. Pa veš, kako ga pustiti na čim manj boleč način?

Kako na prijazen način končati razmerje (foto: Getty Images) Getty Images
30. 5. 2016

1 PRISTOPI PREVIDNO

Najprej se vprašaj, ali resnično želiš končati razmerje. Morda pa si le želiš spremembe. Če sta skupaj že vsaj nekaj mesecev, sta v to razmerje vložila kar nekaj truda, časa in energije – že zato si dolžna o tem koraku trezno in globoko premisliti.

Pametna poteza je, da podrobno analiziraš, kaj te v razmerju moti, potem pa to predstaviš tudi njemu. Celoten seznam, brez olepšav, brez prikrivanj.

Šele potem boš lahko sprejela najboljšo odločitev. In čeprav se ti bo v trenutku, ko bosta obravnavala vse, kar te moti, zamikalo, da ga pripraviš do tega, da on pusti tebe – previdno. Razmerja, ki se končajo na vrhu emocionalnih izbruhov, nimajo lepega konca.

2 NAJ ON IZVE PRVI

Verjetno so ljudje okoli tebe, ki že vedo ali vsaj sumijo, kakšni so tvoji nameni. Poskusi se upreti potrebi, da svoje načrtovano dejanje izdaš prevelikemu številu ljudi – verjemi, da tega noče slišati od svojega prijatelja, še manj pa od kakšnega znanca ali sodelavca.

Če že komu govoriš, daj vedeti, da podajaš zasebne informacije.

Potem ko je dejanje storjeno, tudi svojemu na novo zavržnemu fantu povej, da nisi o tej potezi že govorila s polovico občine. Lahko ga bo namreč zaskrbelo, da je bil zadnji v vrsti, ki je izvedel, da bo kmalu samski.

3 IZBERI PRAVI TRENUTEK

Ti si se v glavi morda že odločila, zanj pa bo to lahko velik šok. Zato je pomembno, da si vzameš dovolj časa za pogovor. Tudi če je na koncu to le kratek pogovor, bodo vtisi zelo močni, zato ne končaj zveze, tik preden moraš odhiteti na neki sestanek ali v družbo s prijateljicami. Idealno je tudi, da to storiš pri njem doma – tako lahko, ko je konec, odideš.

Kako se vsega skupaj lotiš, je seveda v tvojih rokah. Študije na primer kažejo, da ljudje, ki se spoznajo na spletu, običajno tudi končajo razmerje kar prek elektronske pošte ali sporočila.

Najbolje narediš, če se vprašaš, kako bi si ti želela, da se vse skupaj konča.

Če se ne čutiš tako navezana nanj, bo tudi čustveno ele­ktronsko pismo dovolj. A če meniš, da bi bila sama zelo razočarana, če bi te on pustil na takšen način, potem naredi tako, kot meniš, da je spoštljivo in prav.

4 BODI ISKRENA

Izogibaj se klišejem. Na primer: "Nisem pripravljena na razmerje." Ali pa: "Še vedno prebolevam bivšega." Resnica je vedno ista in enostavna – preprosto ti ni dovolj všeč. Zaradi tega ali onega razloga. Da se bo on lahko po koncu razmerja premaknil naprej, bo potreboval razumno razlago, zakaj ne moreta biti skupaj – to pa zahteva iskrenost.

Pa vendar iskrenost, ki ne prekorači meje brutalnosti. "Slabo seksaš." Ali: "Videvam se z drugimi tipi." To niso ravno prave meje iskrenosti.

Najti moraš primerno ravnovesje med resnico in lažnim upanjem. In če bo jezen, ga moraš razumeti. Kot moraš razumeti tudi to, da če novico sprejme mirno, to še ne pomeni, da bo tako miren tudi naslednji dan. Nekdo nekoga prej ali slej pokliče in poskusi. Bodi pripravljena.

5 POSTAVI MEJE

Povedati mu moraš, kaj sledi. Bodi jasna in odločna o svojih stališčih, da boš lahko naredila ustrezen načrt. Boš prišla naslednji teden po svoje stvari? Kako bosta razrešila morebitne dolgove? Naslednjih nekaj dni ali mesecev bo komunikacija težavna, zato določene stvari uredi prej.

Prav tako mu povej, če nameravaš razdor razmerja oznanjati javnosti, denimo na Facebooku.

Moški po raziskavah teže prenašajo prekinitve razmerja, ker običajno na to niso pripravljeni, ženske pa o tem pogosto razmišljajo.

Zato bo zanj še toliko teže, če ga boš nespametno klicala naslednjič, ko se boš vinjena opotekala po Knafljevem podhodu ali pa po nesreči v elektronskem sporočilu uporabila ljubeč nadimek, ki si ga imela zanj v odnosu. Karkoli se že pripeti v dneh po razdoru – nikar se ne vrni po še eno seksi noč. To bo postopek samo še bolj zavleklo in dodalo več bolečine.

6 PRIPRAVI SE NA POSLEDICE

Če morata urediti kakšne stvari, uporabi nevtralne medije – elektronsko pošto namesto SMS-sporočil, na primer. Tako bo manj možnosti, da mu začneš ob eni uri zjutraj pod vplivi cabernet sauvignona odgovarjati na sporočila.

Njegove prijatelje, s katerimi se verjetno ne boš več družila, bi iz higieničnih razlogov lahko prav tako umaknila s Facebooka.

In na koncu – ne glede na to, kakšno razmerje sta imela, ne podcenjuj njegove vloge, ki jo je imel v tvojem življenju.

Čutila boš praznino, tako ali drugače, zato se čim prej osredotoči na nove cilje. Pa prenehaj hoditi na kavo tja, kamor sta skupaj hodila skoraj vsak dan.

Po predlogi Sophie Goddard napisal Darjo Hrib

Preberi še: 4 resnične zgodbe žensk, ki so doživele strašanske konce razmerij ali pa 6 znakov, ki razkrivajo njegovo nezvestobo