Kaj si v resnici misli, ko vpričo tebe preverja drugo?

Vem, ni najlepši občutek, ko tvoj fant v tvoji prisotnosti premeri kako punco. Ampak skrb je odveč, to ima namreč v genih in čez nekaj trenutkov bo nanjo pozabil. Kot da je nikoli ni bilo.

Kaj si v resnici misli, ko vpričo tebe preverja drugo? (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
29. 7. 2016

Slišiš prijetno pljuskanje morja v bližini, dan se že nagiba k poldnevu in sonce je močno in vroče, medtem ko se sprehajata tik ob plaži.

Jutro se je začelo že čudovito nagajivo, zdaj pa si v njegovem objemu postala še bolj mehka in razmišljaš, kako je življenje lepo in čudovito.

Njegov zaljubljen pogled te greje in razvnema. Prizna ti, da je svet drugačen in lepši, ko je s tabo, in te še nekoliko močneje privije k sebi.

Medtem ko želiš, da ta trenutek ne mine, tako brezskrbno se počutiš, pa njegov pogled v trenutku uide na dolgonogo gazelo v bikiniju, ki razposajeno priskaklja mimo vaju. S pogledom jo oblizne od nog do glave, pri tem pa si vzame več časa za zadnjico in njeni prijateljici.

Ob tem se mu ustnica poredno zaviha navzgor – v tebi pa vihar, ki ga s težavo krotiš. Nato se spet obrne k tebi, kot da se ni nič zgodilo. Hej, čakaj malo, jaz sem zraven! V trenutku vse zbledi in na koncu jezika so kletvice, razočarana ga odrineš stran od sebe in mu očitaš nezvestobo.

Ampak poglej za trenutek skozi njegove oči – s pomočjo znanosti, ki pravi, da nimaš prav. Še vedno hoče le tebe.

3 ženske zmote, medtem ko si ogleduje druge, in kaj si v resnici misli

Seveda je težko razumeti, zakaj mora gledati za drugimi, ko si ob njem. Mu nisi dovolj? Je s tabo nezadovoljen? Te želi zapustiti? Počasi, ustavi konje. Najprej si zapomni, da se ženski in moški možgani močno razlikujejo.

Kajti ne nazadnje tebe prav nič ne privlačijo kosmate noge moških ob plaži, kajne? V njem pa se prebuja moč iz pradavnine, testosteron ga preplavi in mora se močno potruditi, da ne podleže uroku ženskega telesa in pogledati za njo – no, pravzaprav katerokoli ... To velja za še tako pridne in zveste samce.

Čeprav njegov pogled razkriva, da v tem ne vidi najmanjšega problema in je pripravljen žrtvovati svoj ud, da se ni prav nič zgodilo (in ima pravzaprav zelo prav), pa se ti ob tem počutiš ogroženo, ker si prepričana, da te s tem primerja z drugimi ženskami. Kot boš ugotovila, pa to ne drži. Razbijmo nekaj stereotipov.

Zmota: Ko gleda za drugimi ženskami, se mu zdijo te bolj privlačne od tebe.

Resnica: Seveda se mu lahko zdi ženska, ki jo ošvrkne s pogledom, bolj privlačna kot ti (ni pa nujno) ‒ ampak to ne pomeni popolnoma nič. Pa kaj, če pri tej, ki jo gleda, mati narava na pravih mestih ni skoparila, ali pa ima le super okus za modo.

Na koncu dneva ali celo ure si še vedno želi le tebe in te je izbral tako, kot si. Obleka, dekolte in dolge noge – pozabljeno. In to ne le metaforično.

Nekaj sekund po tem se namreč ne bo več spomnil, koga je sploh gledal, kako je bila videti, še manj, kaj je imela na sebi. Kot da ne bi nikoli obstajala. Moški so vizualna bitja in ženske lahko v sekundi pritegnejo njegov pogled, ampak tako hitro tudi izginejo iz njegovega spomina. Puf.

Zmota: Za drugimi gleda, ker je nezadovoljen s tabo.

Resnica: Da gleda za drugimi, nima nobene zveze s tem, da je nezadovoljen s tabo. Pač si je privoščil malce zastonjkarskega uživanja v gledanju. Hej, kdo si ga pa ne. Si v tem tudi ti povsem iskrena do sebe? (In njega? Aha, vse jasno). Gleda jih preprosto zato, ker SO druge ženske, kar pa ima v genih.

Največja razlika med moškimi in ženskimi možgani je namreč ta, da je moško območje seksualnega zanimanja dvainpolkrat večje od ženskega, zaradi česar ves čas opazuje za nečim novim in raznolikim. Zdaj pa k temu prištej še testosteron, ki pri odraslem kar šprica od njega.

Ta poganja njegov seksualni nagon in zato je zanj povsem nemogoče, da ne bi gledal za ženskimi oblinami – pa se revež tega sploh ne zaveda.

Psihologinja dr. Louan Brizendine z univerze California iz San Francisca zatrjuje, da se moški ne more upreti nuji, da ne bi pogledal lepega ženskega oprsja.

Enostavno so njegovi možgani iz pradavnine ves čas na preži za godnimi samicami, pa naj si jih le ogleduje ali si želi kaj več.

Zmota: Moški bo razmišljal o tej ženski še dolgo potem.

Resnica: Ne drži. Ampak najprej poiščimo razlog, od kod takšno prepričanje. Predvsem zato, ker se ti kot ženska še dobro spomniš in veš, kako je izgledala tista, ki jo je kakovostno premeril tvoj izbranec. In zato si prepričana, da si jo je zapomnil tudi on (in mu seveda ne verjameš, da se je ni). Ampak se je ne – pa če bi ga dala na natezalnico.

Že po eni uri ne bi bil sposoben razlikovati med njo in ženskami, ki jih nikoli v življenju ni videl. No, če ga vprašaš za rezultat nogometa, ti bo najbrž odgovoril, da je bilo pa 3 : 1, itak za naše. No, ampak to je že druga zgodba. Toliko o pomembnih rečeh v življenju.

Ko se v tebi sproži plaz negotovosti ob njegovem preverjanju robe na drugi strani vajine brisače, pa si vendar priznaj – tudi sama to počneš. Se enako razburjaš, ko pogleda za porschejem? Ali ko si sama ogleduješ Ecclestonovo orjaško jahto, zasidrano v Trogirju na hrvaški obali, kamor sta šla na počitnice, in ti pri tem uide globok vzdih. Ali zakaj zahtevaš, da te postreže ravno tisti natakar?

Raziskava londonskega podjetja Think eye tracking, ki je opazovala, kaj si osebe ogledujejo pri nasprotnem spolu, je ugotovila, da ženske prav nič manj ne preverjajo moških. Le da je njihov pogled usmerjen drugam, in sicer v trebušne mišice, obraz, rame in mišice na njegovih rokah.

Kar znano, kajne? Tudi ženski pradavni možgani so še vedno živi, le da jih usmerjajo k tistim značilnostim na njegovem telesu, ki jim bodo zagotovile varnost in zaščito.

Medtem ko moški nenehno pogledujejo za voljnimi predstavnicami ženskega spola, pa te na drugi strani izbirajo ustrezne moške primerke, ki bodo njej in potomcem zagotovili preživetje.

Vendar pa je pri tem le majhna razlika: ženske imajo veliko bolje razvit periferni vid od moških, zaradi česar jim pri tem ni treba obračati glave in se tako ne razkrijejo tako hitro.

Njegovi možgani pa so drugačni in so veliko bolj občutljivi za morebitne nevarnosti v okolici – medtem ko ti brezskrbno ližeš sladoled, on ves čas skrbi, da si zaščitena z vseh strani.

Ker je moral moški že od pradavnine ves čas pogledovati okoli sebe, od kod lahko pride sovrag, skupaj s pogledom obrne tudi glavo, da preveri, kaj je novega na njegovem teritoriju - in se tako tudi sam hitreje razkrije. Prav zaradi tega od takrat dalje veliko pogosteje nosi sončna očala ...

Zapomni si: ko gleda za drugimi te ne primerja z drugimi, ni na noben način nezadovoljen s tabo in zagotovo ne misli nanje tudi pozneje.

Za njimi pogleda preprosto zato, ker so druge ženske, pa naj bodo bolj, manj ali enako privlačne.

Če je vajina zveza zdrava, srečna in iskrena je pogledovanje za drugimi zagotovo ne bo omajalo. Kvečjemu obratno: ko ga ne boš obsojala zaradi tega in se tudi sama pošalila na ta račun, te bo v zameno pravzaprav imel še raje. Poskusi. Kajti še vedno hoče le tebe. Bikini na tebi pa bo pri tem samo v pomoč.

Besedilo: Marko Janša