TO je po mnenju psihologov skrivnost trdnega razmerja (in ne, tega nisi še nikjer prebrala)

Stavimo, da boš zavila z očmi in rekla: "Ni šans, ne verjamem!"

TO je po mnenju psihologov skrivnost trdnega razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2021

Dolgčas je na lestvici uničevalcev razmerja v naših glavah visoko, celo nad varanjem in njegovim vsesplošnim spogledovanjem z žensko populacijo.

Zagotovo poznaš vsaj en par, ki vsak potencialni dolgčas (zamude letov, dolge ure v čakalnicah ali srebrna poroka tete Mete in strica Franca) spremeni v filmsko pustolovščino, ti pa bi bila rada na las podobna njej, ki je vedno pripravljena na seks, ni nikoli slabo oblečena in nima nikoli neurejenih obrvi.

Nazadnje je dolgčas v razmerju na tako slabem glasu kot virus , da bi se proti njem cepili, če bi bilo mogoče – ob sami misli nanj se celo striženje dlak v nosu zazdi nevzdržno seksi.

Pa vendar: kako pogosto si slišala, da moraš biti v razmerju resnična ti? Če izvzameš Victorijine angelčke, je resnična ti daleč najboljša možnost.

Toda kaj to pomeni? V razmerju bi resnična ti morala biti najboljša ti: naravna, spontana, energična, zabavna, super brihtna punca! Pa to vedno zmoreš? Seveda ne in dobra novica je, da ti tega tudi ni treba početi.

Psihologi trdijo, da skrivnost dolgoročnega razmerja temelji na veliko globljih stvareh, kot sta nenehna akcija in žur.

Skupne dejavnosti vajino skupno življenje napravijo bolj polno, a tisto, kar misel na to, da bi bila narazen, napravi nezno­sno, je uživanje v skupnih nedejavnostih.

Včasih je vse, kar z nekom počneš, to, da z njim samo si.

Sposobnost skupnega početja ničesar je zagotovo eden najpomembnejših kazalnikov trdnega razmerja, ki lahko traja tudi vse življenje.

Toda, pozor: skupnega kljubovanja dolgčasu ne smeš zamenjevati s tem, da te nekdo dela dolgočasno. To zadnje je zate lahko usodno.

Triindvajsetletna Miša nam je zaupala:

"Dve leti sem potrebovala, da sem ugotovila, da moje razmerje z Gabrom ne pelje nikamor. Spreminjala sem se v dolgočasno punco brez prijateljev in hobijev. To se je zgodilo tako počasi, zato tega sploh nisem opazila. Na srečo so me na to vedno glasneje opozarjali (ne­kdanji) prijatelji.

Gaber me je že od samega začetka razmerja ubijal z ljubosumjem, zato sem počasi opuščala vse dejavnosti, pri katerih bi lahko prišla v stik z moškimi.

Vem, da sem sama kriva, da sem se tako pustila, a očitno je bilo tudi v meni nekaj mazohizma, za katerega prej nisem vedela. Skratka, brez obsojanja, a Gaber in jaz sva bila skrajno slaba kombinacija. Šele v trenutku, ko sva se že selila v skupno stanovanje, sem se ustavila in vprašala, ali zares hočem zapraviti življenje. Težko sem ga pustila, a mi je uspelo."

Miša si je po Gabru poiskala hiperaktivnega fanta, ki je sovražil dolgčas. Danes, ko je srečno samska in mirno čaka na pravega, spoznava, da je šla le z dežja pod kap.

Trajno te lahko osreči le zlata sredina, torej partner, s katerim lahko uživaš v najbolj divjih dogodivščinah IN v poležavanju na kavču. Je torej trenirka s skledo pokovke in detektivsko serijo pravi recept za srečno razmerje?

Sedemindvajsetletna Barbara o tem niti najmanj ne dvomi.

"Med svojim 24. in 26. letom sem imela vsaj deset razmerij, v katerih je bilo tudi veliko izpovedovanja ljubezni in načrtovanja prihodnosti. Vsi ti fantje so se vame zaljubili, ker sem bila kul, aktivna, predrzna in izzivalna, vedno intenzivna in nikoli dolgočasna. Izkazalo se je, da je bilo vzdrževanje te ravni zelo naporno tako zame kot zanje.

Nihče ni zdržal, a kje v sistemu tiči napaka, sem ugotovila šele, ko se je vzorec tako okrepil, da je postal res očiten.

V moji domišljiji so se fantje zaljubljali v punce, ki se v svileni pižami znamke Victoria's Secret zbudijo s popolnimi kodri, berejo priročnike o plesu ob drogu in se lahko zvijejo v vse položaje iz Kamasutre.

Ker nisem bila dovolj samozavestna, jim drugega sebe, torej očalarke s čudnimi nagnjenji, nisem nikoli predstavila. Sčasoma sem le spoznala, da iskrenost zahteva pogum. Veliko poguma, in to že na samem začetku!

Če se partnerju pokažeš takšna, kot si, bosta hitro vedela, ali sta za skupaj ali ne.

Zmasko na obrazu in s prirejenim sanjskim življenjem lahko vztrajaš kar nekaj časa, a potem tvoje razmerje ne bo ne resnično ne trdno, bolečina ob razhodu pa enako trdovratna."

Ob njeni drugi obletnici z Gašperjem se je Tina povsem strinjala z Barbaro.

"Spoznala sem ga v trenutku, ko se nisem trudila, da bi zapeljala ka­teregakoli moškega. Šla sem na prijateljičin rojstni dan, nisem se najbolje počutila, nase sem navlekla prve hlače in prvi pulover, ki so mi prišli pod roke, in si mislila, da bom na hitro nazdravila s slavljenko in šla nazaj domov spat.

Najbrž je odveč, če dodam, da se nisem trudila z mejkapom, nohti in na sebi tudi nisem imela seksi spodnjega perila. Ljubezen me je udarila kot meteorit v še istem trenutku, ko mi je podal roko in se mi predstavil.

Ostala sem veliko dlje, kot sem načrtovala, na prvi zmenek sva šla na sprehod v naravo in se dolgo časa družila ob čisto običajnih aktivnostih. Še danes, po dveh letih, ekstremno seksi prakse v najino zvezo dozirava po kapljicah."

Vse jasno? Brez vključitve resničnosti v vajino razmerje tudi to ne bo resnično!

Resnična intimnost se gradi v trenutkih ranljivosti, občutljivosti, tudi strahu. Ne boj se mu pokazati pravega obraza, torej vseh tvojih plati. Tudi tistih najbolj seksi in odštekanih ne!

V pravi ljubezni šteje CELOTEN paket. Veselo crkljanje na kavču ali karkoli že bosta počela v teh mrzlih dneh.

Po predlogi Laure Twiggs priredila: Alja Maček

Preberi še: TO so najpogostejši razlogi, da se pari v dolgotrajnem razmerju razidejo!

Priporočamo tudi: "Zakaj smo rade v postelji podrejene?" (iskrena izpoved 32-letne Maje)