Je vajino razmerje nekaj takega kot rutina, kjer je dan podoben dnevu? Beri TO!

"Ohranjanje notranjega otroka je bistveno za uspešno partnersko zvezo, saj nam omogoča stik s samim seboj," pravi Maja Mesić Štrubelj, terapevtka, ki pomaga parom dvigniti življenje na višjo raven.

Je vajino razmerje nekaj takega kot rutina, kjer je dan podoben dnevu? Beri TO! (foto: Getty Images) Getty Images
4. 3. 2018

"Ljubezen do sebe in negovanje partnerske zveze s pridihom sproščenosti in igrivosti sta skrivni sestavini uspešne partnerske zveze. Parom svetujem, da naj v odnos vnesejo zabavo, sproščenost in igrivost. Pomembno je, da v napornem, hitrem tempu življenja najdeš sproščenost s svojim partnerjem."

Igra je ena najlepših stvari, ki jih doživimo v otroštvu, in je zelo pomembna za otrokov razvoj, saj stimulira možgansko aktivnost in napredek. Ima številne pozitivne učinke, ker spodbuja razmišljanje in sposobnost reševanja izzivov, kreativnost in domišljijo, koristna je tudi zato, ker vliva veselje do življenja in sprošča. Na žalost sem igro opustila, ko so v moje življenje začele vdirati skrbi.

Verjela sem, da za igrivost ni več prostora, saj moram reševati težave na odrasel (beri: dolgočasen) način. Zapadla sem v rutino, kjer je bil dan podoben dnevu, kar se je sčasoma začelo izražati tudi v razmerju.

Dolgočasne zveze si nihče od naju ni želel, zato sva vedela, da morava nekaj spremeniti.

Ker sva želela v razmerje vnesti zabavo, sproščenost in igrivost, sva prosila prijatelje, da nama zaupajo, na kakšen način ohranjajo iskrico v razmerju.

Če tudi vajinemu razmerju primanjkuje sproščenosti, preizkusita naslednje:

1. Obiščita Muzej iluzij

Se sprašujeta, ali je vajina ljubezen iluzija ali realnost? Povabi ga, da se preizkusita v miselni igri Test ljubezni.

Ana in Matej pravita: “V dobri uri sva v Muzeju iluzij doživela veliko zabave, smeha in zardevanja, ko sva se preizkusila v sestavljanju miselnih iger, ki sproščajo hormon sreče.

Miselna igra Test ljubezni je bila zelo zabaven izziv, saj sva morala oddvojiti rdečo vrvico s kroglico od lesenega srčka.

Rdeča vrvica je namreč prepletena tako, da je vodena skozi luknjice v srčku. Odkrila sva, da je z malo truda in veliko ljubezni lahko srce osvobojeno prepleta. Zelo sva uživala, ko sva obiskala disco sobo, ki ima veliko ogledal, navdušila naju je tudi obrnjena soba, kjer sva bila videti, kot da visiva z glavami navzdol. Mateja je najbolj očarala instalacija glava na pladnju. Šalil se je, da mi bo za valentinovo namesto romantične večerje ponudil kar svojo glavo na pladnju.”

Lokacija: Kongresni trg 13, 1000 Ljubljana, odprti so vse dni v tednu od 9. do 22. ure.

2. Uporabita motivacijske škatlice

Želita odkriti, ali sta resnično povezana? Podarita si motivacijski škatlici, ki ju je oblikovala Maja Mesić Štrubelj. Škatlica povezovanja in Škatlica iskrenosti vama bosta koristili tudi po več letih zveze, saj prinašata v odnos nekaj novega, svežega, povezovalnega in zabavnega.

Aleš in Vesna sta se z motivacijsko škatlico ponovno zbližala:

“Škatlica povezovanja nama je pomagala, ko sva se nekoliko odtujila in sva se želela povezati globlje. Ko sva prvič odgovarjala na povezovalna vprašanja, sva odkrila, kaj si vsak od naju želi, naučila sva se tudi bolje prisluhniti drug drugemu. Ko sva čez nekaj mesecev pogledala najine odgovore, sva odkrila, kaj se je spremenilo in katere stvari sva izboljšala. Kadar imava občutek, da se oddaljujeva, ker nimava dovolj časa zase, potegneva iz omare Škatlico povezovanja.”

Maja in Blaž pravita:

“Škatlica iskrenosti nama je pomagala prebroditi težave v razmerju. Blaž namreč ni navajen izražati čustev in deliti komplimentov, kar včasih težko sprejmem. Ko mi je prijateljica povedala za motivacijske škatlice, sem pomislila, da bi nama morda katera izmed njih koristila. Na vsaki kartici iz škatlice iskrenosti je lepa misel, kompliment oziroma zahvala in poudarja pozitivne lastnosti druge osebe, zato je idealna za naju.

Nekega dne sem pred napornim sestankom v službi v torbici iskala telefon in presenečena sem bila, ko sem naletela na kartico, na kateri je pisalo: “Obožujem to, da si močna ženska, in želim, da veš, da ti stojim ob strani na vsakem tvojem koraku.”

Moj dan je bil takoj lepši, saj sem vedela, da se je kartica znašla v moji torbici po Blaževi zaslugi. Ko sem prišla domov, sem mu skočila v objem.

Več informacij najdeš na spletni strani naslonisename.com.

3. Igrajta družabne igre

Želita skupaj reševati svet? Za veliko očesnega stika, smeh in skupno premagovanje izzivov bo poskrbela vajina najljubša družabna igra.

V spletni trgovini To je to imajo pestro izbiro družabnih, namiznih ter zabavnih iger.

Mateja in Vid:

“Družabne igre sva začela igrati s prijatelji že v študijskem obdobju. Zaradi službenih in družinskih obveznosti se s prijatelji nismo več pogosto srečevali, vendar pa sva navdušenje nad družabnimi igrami ohranila, zato ob lenobnih nedeljskih popoldnevih ali na kakšen deževen večer potegneva iz predala Patchwork in skrbno polagava različno oblikovane koščke tkanine na svojo ploščo in šivava odejo.

Meni gre to nekoliko bolje od rok kot Vidu, ker kot arhitektka rada načrtujem in imam dobro prostorsko predstavo, vendar je smisel igre v sodelovanju, zato sem presrečna, ko z Vidom koščke tkanine skupaj umestiva v svoje končno delo. Igra me namreč vsakič opomni, da razmerje temelji na sodelovanju, in ne na tekmovanju.”

Tina in Primož:

”Vsakič, ko na plan privlečeva Activity, nama je žal, da tega ne narediva pogosteje. Skupaj s prijatelji se zopet prelevimo v otroke, ki rišejo krace, ki si jih partner ne zna razložiti, skačemo po sobi, ko hočemo s pantomimo prikazati 'jeklenega konjička', ali krilimo z rokami, ko želimo z besedami razložiti 'generično ime'. Brez dvoma nas čaka večer, poln smeha, in s Primožem sva se še ves teden sposobna smejati na račun moje pantomime.”

4. Skačita po trampolinu

Obožujeta zdravo zabavo?

Če želita poskrbeti za svoje zdravje in nahraniti vsako celico telesa, je skakanje po trampolinu prava izbira. Po 15 minutah skakanja bosta pospešila delovanje limfe, ki je odgovorna za izločanje toksinov iz organizma. Med metanjem v bazen iz pen pa bosta gotovo prebudila otroka v sebi.

Maša in Peter:

“V otroštvu sem oboževala skakanje po trampolinu, zato me je Peter zelo presenetil s povabilom v trampolinski park. Prepričana sem bila, da je skakanje po trampolinu primerno le za otroke.

Priznam, da me je sprva nekoliko skrbelo, kako se bom znašla v skoku na zračno blazino, saj nisem upala skočiti visoko, ker sem se bala padca, vendar sem se ob Petru počutila varno. Po petih minutah sem pozabila na zadržke in skakala kot v otroštvu. Po skakanju sva se pomerila še na igralni steni, kjer sva drug proti drugemu tekmovala v ugašanju lučk in nabiranju točk. Navdušena sem bila, da sem zmagala, saj sem potrebovala potrditev, ker sem v zadnjem času imela precej neuspehov na delovnem področju.

Srečna sem, da je moje ljubezensko življenje lepo, saj Peter vedno znova najde način, da se poveževa. Skakanje po trampolinu je bilo čudovito darilo, ker sem ponovno odkrila otroka v sebi. Po skakanju pa sva si privoščila še jagodni sok s smetano kot v otroštvu in tako osrečila vse celice v najinem telesu.”

Lokacija: Trampolinski park Woop! v BTC-ju v Ljubljani.

5. Poiščita pot iz labirinta

Bi se rada za nekaj trenutkov izgubila in odkrila, ali znata skupaj premagovati različne izzive?

Kaja in Jure:

“Ko me je Jure povabil v Labyrinth, sem bila zadržana, saj nisem ljubiteljica tovrstnih izkušenj, ker imam rada vse pod nadzorom. V otroštvu sem se izgubila na kopališču in tega nisem nikdar pozabila, zato sem najprej želela zavrniti njegovo povabilo.

Zaupala sem mu svoje pomisleke, vendar me je prepričal, da je to najboljši način za premagovanje strahov, ker bo ob meni na vsakem koraku. Imel je prav. Jure me namreč dobro pozna in točno ve, kaj zmorem in česa ne želim početi, zato mi je že v začetni sobi v Labyrinthu, kjer je na voljo oprema za lažje načrtovanje prihodnjih izletov in reševanje najdenih ugank, pojasnil, kako se bova lotila raziskovanja.

Zame je bil velik izziv, da sva se morala zanesti drug na drugega, saj se po navadi zanašam le nase. Odkrila sem, da se nanj resnično lahko zanesem in mu lahko pokažem svojo ranljivo stran. Ko sem v labirintu čutila nemir, me je umiril, saj je dejal, da brez mene nikakor ne bo zapustil labirinta. Za najino zvezo je bila to čudovita izkušnja, saj sem spoznala, da imam izjemno pozornega fanta, ki mi ne bi nikdar dovolil, da se izgubim, obenem pa me spodbuja, da se bolj sprostim.”

Lokacija: Labyrinth, Vodnikova ul. 123 Ljubljana.

Besedilo: Danaja Lorenčič
Fotografije: getty images

Preberi še: Čudovita intimna vprašanja, ki jih (vsaj enkrat) zastavi svojemu partnerju

Priporočamo tudi: Kaj točno moraš vedeti o njem, preden mu rečeš, da ga ljubiš?