"Ja, bojim se resne zveze!" (iskrena izpoved naše novinarke)

Rada ga imaš. Super oseba je in veš, da si zasluži več od tebe, vendar se ti zdi, da se mu ne moreš bolj predati. Tole!

"Ja, bojim se resne zveze!" (iskrena izpoved naše novinarke) (foto: Getty Images) Getty Images
15. 8. 2018

Strah pred zvezo je uničil več potencialno dobrih in izpolnjujočih odnosov, kot lakota, vojna, računalniške igrice in vroče prijateljice skupaj.

Morda je strah tebe, morda osebo, s katero se do - bivaš. V vsakem primeru nekaj ni v redu. Nič nenava - dnega ni, da se bojiš, a prav vsak strah je treba prema - gati, saj se za njim skrivajo najslajše stvari.

Po glavi se ti najbrž pletejo misli: Kaj če spoznam koga drugega? Kaj če se spremeni v psiha? Kaj če me zapusti, ko me bo končno imel? A ni treba, da bi bilo še naprej tako. Strah pred zvezo ima precej preprosto rešitev.

Cosmo s tabo deli tri korake, ki ga lahko ozdravijo. Če imaš torej težave s tem, si moraš le želeti premagati svoje strahove.

Poišči želje za svojim strahom

Prvi korak pri premagovanju strahu je iskanje pravih razlogov zanj. Morda se ne zavedaš, vendar te v resnici ni zares strah resne zveze.

Vezanost je logični konstrukt ali mentalna stvaritev. Gre za predvidevanje o prihodnosti, ki si ga ustvariš v svoji glavi na podlagi teoretičnih možnosti. Ne straši te logika. Strah te je izkušnje, ki ti jo ta logični konstrukt ponuja. Kakšne izkušnje te je torej strah?

Kaj se bo zgodilo, če se spustiš v zvezo, če se zaročiš, če se predaš, ustališ, se odločiš samo zanj? Se boš počutila svobodno in polno življenja? Ali boš lahko počela, karkoli boš želela, kadarkoli boš to želela?

Boš lahko potovala, spoznavala nove ljudi, se še naprej enako pogosto družila s prijatelji in predajala svojim individualnim razvadam?

Ne, ne boš. Sodeč po tvojem strahu, bi rekla, da niti približno ne. Zato se zveze še posebno bojijo moški. Saj vedo, da jih bo punca včasih komandirala, zahtevala, da odnese smeti, nosi hlače in se odpove nebrzdanemu žuranju.

Ključno je, da se zavedamo tega: strah pred resno zvezo ni strah pred zvezo.

V resnici gre za strah pred izgubo svobode. Ne gre za strah pred obljubami, poroko, ustalitvijo, ampak za strah pred tem, da ne boš svobodna. Od nobene težave v življenju ne moremo samo pobegniti in upati na to, da bo izginila. S strahovi se lahko spoprijemamo tako, da izpolnimo želje, ki se skrivajo za njimi. Strah pred zavrnitvijo, na primer, ustvarja primankljaj povezanosti.

Dokler se ne soočimo s tem, da nismo dovolj povezani, mu ne moremo uiti.

Premagamo ga lahko tako, da zgradimo stopnjo povezanosti, na kateri nam ne bo mar, ali nas zavrnejo ali ne.

Strah pred neuspehom ustvarja pomankanje občutka moči in lastne vrednosti. V dobrih odnosih z Ja, bojim neuspehom smo lahko samo, če razvijemo dovolj zaupanja vase, trdnosti in opolnomočenja, ki jih neuspeh ne bo mogel porušiti.

Enako velja za strah pred zvezo. Če se ga želimo znebiti, moramo doseči občutek velike svobode na čim več področjih svojega življenja. Manj ko imamo nečesa, bolj se bojimo, da bi to izgubili. Če imaš na bančnem računu le pet evrov, se boš držala vsakega centa.

Če pa si multimiljarderka, ti ne bo težko nekomu na ulici dati nekaj denarja, da si z njim kupi kosilo. Če se v puščavi sprehajaš z majhno steklenico vode, boš imela zadržke, da bi jo delila z drugimi. Če pa boš odkrila velik izvir sveže vode, ti ne bo mar, če iz njega pije še kdo drug.

Če se vsako jutro zbujaš zgodaj, da se odpraviš na delo, kjer ne cenijo tvojih talentov, in se družiš z ljudmi, za katere se pretvarjaš, da ti ne gredo na živce, se pozno vračaš domov in ti zmanjkuje časa, da bi se posvečala svojim pravim radostim, bo tistih nekaj prostih večernih ur zelo dragocenih zate.

Če pa se zbujaš, kadarkoli si želiš, in opravljaš delo, v katerem uživaš, in se obkrožaš z ljudmi, ki te navdihujejo, ti zvečer ne bo tako zelo pomembno, čemu boš posvetila tistih nekaj prostih ur. In zveza se ne bo več zdela kot tako strašljiva možnost. Počutila se boš svobodno, ne glede na to, kaj se bo dogajalo med šesto in deseto uro zvečer.

Izpolni si želje

Prvi korak pri premagovanju strahu pred zvezo je torej iskanje svobode v preostalih delih tvojega življenja. Poišči službo, ki ceni tvoj prispevek in je odraz tega, v kar resnično verjameš. Poišči prijatelje, ki od tebe ne pričakujejo nič manj kot tvoje resnične misli, mnenja in vrednote. Poišči hobije, ki bodo ventil za tvoje umetniške in čustvene izraze.

Skratka, oblikuj svoje življenje okoli svobodnega in odprtega izražanja in izkusi občutek svobode, ki ti ga bo to novo življenje prineslo.

Pri tem pa bodi pozorna, da ne ustvariš življenja, ki ti samo dovoljuje biti svobodna, ampak si v njem res aktivno svobodna in se odprto izražaš. Ko se boš počutila svobodno v vseh vidikih svojega življenja, te ne bo več tako strah izgubiti tisti mali košček svobode, ki si ga komaj spraskala skupaj.

Ustvari razmerje, ki izpolnjuje tvoje želje

Sporočilo tega članka zagotovo ni, da moraš poiskati svobodo, da te posledično ne bi motilo biti ujeta v razmerju.

Razmerje ne sme biti past, v kateri se počutiš ujeta ali omejena.

V resnici bi moralo biti največji odraz tvoje svobode, če ga seveda zgradiš na pravi način. Ustvariš lahko celo razmerje, v katerem se boš počutila bolj svobodno kot takrat, ko si bila samska.

1 Poišči partnerja, ki si želi, da bi bila svobodna

Čeprav si morda v življenju naletela na celo vrsto ljubosumnih in posesivnih ljudi, ki radi kontrolirajo druge, je tudi ogromno takšnih, ki bi bili radi z najbolj svobodno različico tebe. Obstajajo moški in ženske, ki si želijo, da bi imela svoje lastno življenje in počela, kar si želiš početi. So ljudje, ki si tvoje svobode želijo enako močno kot ti. Samo najti jih moraš.

Kako prepoznati takšno osebo? Moški, ki si sam želi svobode, jo bo privoščil tudi tebi. Če tudi ta oseba rada nekatere stvari počne sama, je skoraj gotovo prava zate.

2 Daj mu to, kar potrebuje

Iskanje partnerja, ki prav tako hrepeni po svobodi, ni dovolj. Skupaj morata ustvariti pogoje, da bosta lahko živela svobodno. Če imaš v denarnici pet evrov in ne veš, kdaj boš dobila nov priliv denarja in kako velik bo, jih verjetno ne boš želela deliti. Če pa bi bilo na tvoj račun vsak mesec nakazanih 10 tisoč evrov, težav s tem ne bi imela.

Ljudje v ljubezni potrebujemo nenehno potrdilo. Partner od nas potrebuje neke vrste zagotovilo, da bo redno dobival prilive ljubezni, naklonjenosti, prisotnosti in pozornosti. Če jih bo dobil, se ne bo upiral trenutkom, ko si boš tu in tam želela vzeti čas zase.

Če si želiš početi, karkoli hočeš, kadarkoli hočeš, ne da bi partnerju dala občutek, da se boš vrnila, te bo želel pri tem ustaviti.

Strah ga bo, da bi izgubil, to kar ima rad, in ti zato podzavestno onemogočal biti popolnoma svobodna. Če pa mu boš dajala vedeti, da ga imaš rada, da je zate poseben in pomemben, ga ne bo skrbelo. Vse to pa moraš pokazati z dejanji, ne zgolj besedami. Če partnerja zadovoljiš in mu daš občutek varnosti in odobravanja, si boš lahko vzela vso svobodo, ki si jo želiš.

3 Izberi partnerja, ki je dovolj poseben zate

Nič od tega pa še vedno ne bo dovolj, če se boš počutila, da za partnerja skrbiš zgolj zato, da boš iz situacije lahko pozneje tudi ti nekaj odnesla.

Zato izberi osebo, ki je tako posebna, da izražanje tvoje svobode vključuje to, da osrečuješ njo. Ne samo da so na svetu ljudje, ki si želijo, da bi bila svobodna, so tudi ljudje, ki so tako lepi in pristni in navdušujoči in čisti, da lahko le z enim nasmehom polepšajo tvoj svet.

So tudi takšni, ki so tako neverjetni, da ni nič boljšega kot to, da jim lahko pokažeš, kako ljubljeni, cenjeni, posebni in seksi so. Če najdeš takšno osebo, se bo vse drugo samo sestavilo. Ne bo se ti treba odreči svoji svobodi, hkrati pa bo tvoj partner postal ena od definicij tvoje svobode.

Lahko je govoriti ...

Kako pa vse to uresničiti?

Kako postati svobodna v preostalih delih svojega življenja? Kako podreti zidove, se odpreti in izraziti?

Najprej se moraš zavedati, da ne glede na to, kako ujeto se počutiš, svobodo že imaš.

Nihče te ne sili početi stvari, ki jih ne maraš, se družiti z ljudmi, ki ti gredo na živce, in se odpovedovati svojim sanjam. Sama se odločaš zapravljati svoje življenje.

Svojo svobodo uporabljaš za odločanje. Morda si se odločila držati nazaj, slediti željam nekoga drugega.

Svobodno izbiraš ujetost.

Morda se sliši kruto, a je pomembno za katerikoli dialog o svobodi. Svoboda ni nekaj, kar si moraš zaslužiti ali dobiti. Je sposobnost, ki jo že imaš. Moraš se jo le naučiti uporabiti. Strahu pred zvezo ne boš premagala z begom od nje, ampak z iskanjem poguma, da svojo svobodo uporabiš na nov in drugačen način.

Besedilo: Anamarija Lukovac
Fotografija: Getty Images

Preberi še: Namesto da rečeš 'LJUBIM TE', naredi to!

Priporočamo tudi: 9 novih pravil spogledovanja na družbenih omrežjih