Živela je 117 let, zdaj pa je razkrita njena skrivnost: zaradi ene navade je imela prebavni sistem "kot novorojenček"

Kar 18 mesecev pred smrtjo je veljala za najstarejšo živečo osebo na svetu, zdaj pa so raziskovalci poskušali razvozlati skrivnost njene dolgoživosti.

10. 10. 2025
Živela je 117 let, zdaj pa je razkrita njena skrivnost: zaradi ene navade je imela prebavni sistem "kot novorojenček" (foto: Unsplash)
Unsplash

Njen mikrobiom je bil "kot pri dojenčku"

María Branyas Morera, rojena 4. marca 1907 v San Franciscu, je že od svojega osmega leta živela v Španiji. Njeni starši so bili Katalonci, ona pa je v pozni starosti pritegnila izjemno zanimanje znanstvenikov, potem ko je avgusta 2024 umrla v spanju – pri neverjetnih 117 letih.

Znanstveniki so analizirali njen genetski zapis in mikrobiom črevesja. Rezultati so pokazali, da so njene celice delovale, kot bi bila 17 let mlajša, in da je imela izjemno zdrav prebavni sistem z visokim deležem bifidobakterij – koristnih bakterij, ki živijo v našem prebavnem traktu.

Njeno črevesje je bilo po strukturi in delovanju podobno mikrobiomu novorojenčkov, kar kaže na izjemno ravnovesje in raznolikost mikroorganizmov – ključ do dolgega življenja.

Tri jogurte na dan in brez “toksičnih ljudi”

Pred smrtjo je María razkrila svoj vsakdan: ni pila alkohola, ni kadila, vsak dan je hodila na sprehode, jedla veliko sadja in zelenjave – in vsak dan zaužila tri jogurte. Poleg tega je živela v krogu družine in prijateljev ter se izogibala toksičnim ljudem.

Avstrija postavila ultimat: Če na Evroviziji ne bo Izraela, je ne bomo gostili

Preberite še:

Dr. Megan Rossi, dietetičarka in raziskovalka z londonskega King’s Collegea, je pojasnila: “Pravila, ki se jih je držala Morera, močno podpirajo zdravje črevesja. Ključno vlogo ima raznolikost črevesnih bakterij – to je eden najboljših pokazateljev zdravega prebavnega sistema.”

Ljudje z raznolikim mikrobiomom imajo manjše tveganje za več kot 70 kroničnih bolezni, med njimi bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in vnetne procese.

Ni bil le jogurt – ampak življenjski slog

Strokovnjaki poudarjajo, da skrivnost dolgoživosti ne leži v eni sami živilski navadi, temveč v kombinaciji prehrane, gibanja in duševnega miru. Fermentirana hrana – jogurt, kefir, kimči, kislo zelje – dokazano povečuje raznolikost mikrobioma in zmanjšuje vnetja v telesu. “Fermentacija spremeni mlečne beljakovine in sladkorje v bioaktivne snovi, ki krepijo srce in prebavo,” pojasnjuje dr. Rossi.

Zdravo črevesje ni cilj, ampak pot

Vendar niso vsi jogurti enaki. Najboljši so navadni, brez dodanega sladkorja, z živimi kulturami in brez emulgatorjev. María je sledila mediteranskemu načinu prehrane – bogatemu z žiti, sadjem, zelenjavo, oreščki, stročnicami in začimbami.

“Zdravje črevesja je maraton, ne sprint,” pravi Rossi. “Ko enkrat vzpostavite dobre navade, jih telo hitro nagradi – a če prenehate jesti raznoliko hrano, se mikrobiom lahko spremeni že v nekaj dneh.”

Gibanje, mir in odnosi brez stresa

María je vsak dan hodila na krajše sprehode, kar je dodatno spodbujalo krvni obtok in pravilno delovanje črevesja. Poleg tega je izogibanje alkoholu in stresnim odnosom verjetno še okrepilo njen imunski sistem.

“Alkohol povečuje prepustnost črevesja, stres pa ruši ravnovesje mikrobioma,” opozarja Rossi. “Tudi odnosi vplivajo na bakterije v našem telesu – mikroorganizme delimo s tistimi, s katerimi živimo ali se pogosto družimo.”

Z drugimi besedami – miren um in zdravi odnosi so prav tako pomembni kot zdrava prehrana.

Povzeto po Kafe.rs

Vstopnice za 8. Cosmopolitan konferenco so že naprodaj! Letos prvič po ugodnejši začetni ceni!