"Imamo nove sosede, ki delujejo prijazni, zmotilo pa me je to, da nimajo nobenih ..." (zapis zmedene Slovenke)

13. 5. 2024
"Imamo nove sosede, ki delujejo prijazni, zmotilo pa me je to, da nimajo nobenih ..." (zapis zmedene Slovenke) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Upam, da so moje slutnje napačne."

"V hišo pogeg naše smo dobili nove sosede. Imajo odrasle polnoletne otroke. Mož in žena, pes ter maček. Prišli so do nas, prinesli steklenico vina in rožice in se predstavili, delujejo prijazni, niso glasni. Zmotilo pa me je to, da nimajo nobenih obiskov. Kakšni ljudje so, da nimajo nič obiskov, da niso kakšni prikriti sociopati, da se bodo pozneje izkazali za zaje*ane. Ne pišem z namenom, da bi opravljala, le nenavadno se mi zdi. Upam, da so moje slutnje napačne," je na slovenskem forumu zapisala ženska.

To, da novi sosedje nimajo obiskov, se ni nič nenavadnega zdelo preostalim članom, ki so njene slutnje komentirali takole:

- "Ha, a obiske moraš imeti, da si normalen sosed? Nisem vedela, mi smo se tudi preselili pred kakšnima dvema letoma, obiskov pa praktično nobenih. Le kaj si o nas mislijo sosedje? Mislim, da je nesmiselno sosede soditi po obiskih, sploh v današnjih časih, ko obiskovanje na domu ni več tako v navadi. Večina ljudi se raje dobiva zunaj, v lokalu, na sprehodu, na prireditvi."

- "Tudi mi nimamo obiskov. S prijatelji se vedno dobimo v lokalu. Na pijači, pici, večerji … Je veliko bolj sproščeno."

- "Tudi mi smo brez obiskov. Mož se dobro razume s sodelavci in mu vsakodnevni čvek ob malici in kavi povsem zadostuje, jaz imam pa nekaj kolegic in mi je kavica in kosilo 1 krat na mesec z njim povsem dovolj. Midva sva drug drugemu najboljša prijatelja, veliko vrtnariva, se ukvarjava z otroki in psom. Je pa res, da sva malo introvertirana, kar pa ne pomeni, da sva sociopata."

Ne spreglej:

Naravno je, da smo radovedni ali celo rahlo zaskrbljeni, ko se zdi, da novi sosedje nimajo obiskovalcev. Vendar pa se je treba zavedati, da ima vsakdo drugačne družabne navade in želje. Nekateri ljudje so preprosto bolj zaprti ali introvertirani in morda ne bodo pogosto sprejemali gostov. Prehitro sklepanje o njihovem značaju zgolj na podlagi tega opažanja morda ni pošteno ali točno. Najbolje je, da jim zaupamo in jih sčasoma bolje spoznamo.

To, da so sosedje sicer (kot v primeru avtorice zgornjega zapisa) prijazni in pozorni, je lahko le pozitiven znak. V kolikor si se tudi sama znašla v podobnem položaju in se počutiš nekoliko nelagodno, bi morda lahko našla subtilne načine, kako se z njimi povezati in izvedeti več o njihovih interesih in življenjskem slogu. Vzpostavljanje prijateljskih odnosov s sosedi lahko pogosto ublaži pomisleke in okrepi občutek skupnosti.

Kaj pa o tem meniš ti?

Preberi še: Ali trojček, ki vključuje tvojo prijateljico, res lahko uniči prijateljstvo? To so izkušnje tistih, ki so to storili

Te morda zanima tudi: Kaj pomeni, če na uri pogosto vidiš 10:10? Za tem se skriva prav poseben pomen