"Če bi lahko čas zavrtela nazaj, bi naredila enako? JA" (iskreno pismo 85-letnice vsem, ki NE želijo otrok)

"To je bila najina skrivnost in to vprašanje se ni nikogar tikalo. Če bi se lahko vrnila v preteklost, ali bi naredila enako? 100-odstotno ja. Še tisočkrat bi živela isto življenje."

"Če bi lahko čas zavrtela nazaj, bi naredila enako? JA" (iskreno pismo 85-letnice vsem, ki NE želijo otrok) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2022

"Dragi mladi,

v zakonu sem bila malo več kot 50 let. Nisva želela imeti otrok. Ljudem sva nekaj časa govorila, da se trudiva, nato pa, da ne moreva imeti otrok. Tako sva preprečila vsakršno razpravo. To je bila najina skrivnost in to vprašanje se ni nikogar tikalo. Če bi bila iskrena in rekla: 'Nimava otrok, ker jih enostavno ne želiva imeti,' bi bila nesoglasja z družino in prijatelji težka za vse.

Najinih 50 let je bilo popolnih. Imela sva dobri službi, ni nama bilo treba skrbeti za denar, sledila sva svojim interesom in hobijem. Če bi se lahko vrnila v preteklost, ali bi naredila enako? 100-odstotno ja. Še tisočkrat bi živela isto življenje.

Moje skromno opažanje je, da obstajajo štiri skupine ljudi.

SKUPINA A: Imajo otroke, imajo sijajno življenje in vse je popolno. Poznam mnoge, kar pomeni, da je možno in se dogaja.

SKUPINA B: Imajo otroke, težko življenje in težave. Mnogim je žal, da imajo otroke.

SKUPINA C: Imajo otroke in vse je v redu, nato pa enega dne ostanejo sami in vse redkejši stiki jim zlomijo srce.

SKUPINA D: To je skupina brez otrok.

Po mojih izkušnjah je skupina D vedno najsrečnejša in najbolj zadovoljna. Seveda je veliko srečnih ljudi tudi v skupini A.

Moj mož je umrl pred 10 leti. Dolgo sem žalovala za njim in še zmeraj ga vsak dan pogrešam. Ampak življenje brez otrok, ki sem si ga izbrala, pomeni, da me otroci nikoli niso definirali. Imela sem veliko prijateljev in hobijev. Lahko sem zaživela naprej. Življenje gre naprej in jaz ga živim s polnimi pljuči, sem izpopolnjena in imam novega partnerja.

Moji prijatelji, ki so izgubili partnerja in imajo otroke, se pogosto pritožujejo, da jim otroci ne posvečajo dovolj pozornosti. To jih vznemirja in boli. Preveč se zanašajo na njih. Pričakujejo, da jim otroci vrnejo ves čas in denar, ki so ga porabili za njih.

Njihovi interesi in hobiji včasih ne obstajajo, ker se njihova življenja vrtijo okoli njihovih otrok (in vnukov).

En prijatelj mi je rekel nekaj, česar ne bom nikoli pozabila. 'Prazno gnezdo je resničen problem. To je, kot bi te po 20 ali 30 letih zapustila ljubezen tvojega življenja, a še vedno ostaneta prijatelja. Nikoli več ni isto.'

Jaz imam svoje stanovanje v domu za ostarele, drage prijatelje, izpopolnjene dneve in prijetno osebje. Srečna sem."

Zapis je bil v izvirniku objavljen na Bright Side

"Starši pričakujejo obisk vsak teden!"
(klic na pomoč Slovenke)