Iščeš Pravega? To te bo pripeljalo do srečnega razmerja

Izbira partnerja je ena najpomembnejših stvari v življenju in ne dopušča napak. Če si še vedno samska, imaš srečo – le en korak si oddaljena od srečnega razmerja. Le poskrbi, da bo tvoj izbor temeljil na pravih razlogih.

Iščeš Pravega? To te bo pripeljalo do srečnega razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2017

Ko spoznamo pravega, po navadi ne naredimo temeljite raziskave o tem, zakaj je moški, ob katerem nam razbija srce in se nam šibijo kolena, pravi. Tako kot takrat, ko izbiramo stanovanje, avto, službo, celo počitnice.

Je res dovolj, da vse skupaj prepustimo usodi?

Najrazličnejše raziskave razkrivajo, da naj bi bili poročeni ljudje bolj zadovoljni kot samski in veliko bolj srečni kot ločeni.

Toda če le malce opazujemo in podrobno analiziramo, ugotovimo, da na podlagi kakovosti zakona obstajata dve skupini poročenih ljudi: v eno sodijo pari z zakonom, kakršnega nikoli ne bi rada živela (verjamemo, da si tudi oni niso predstavljali takšnega zakona, ko so dahnili 'srečni' da in za vedno), a v njem vztrajajo (zaradi skupnega premoženja, ugleda, otrok, ker se bojijo biti sami ...) in so pri tem precej nesrečni.

V drugi skupini so pari, ki so si ustvarili srečno razmerje, v njem pa so še bolj zadovoljni, kot o tem piše v dostopnem gradivu, saj so si doma zgradili gnezdo, v katerem jih čakajo varnost, toplina, razumevanje in popoln odklop od zunanjega sveta, polnem stresa.

➔ Zakaj si v prednosti?

Čeprav v svoji koži 'še vedno samska' ali pač 'spet samska' nisi najbolj srečna, poglej takole: trenutno nosiš običajne majico in kav­bojke.

Na nobeni strani nisi, zato je tvoj položaj lahko zelo obetaven v primerjavi s slabimi razmerji v tvoji okolici (tvoja prijateljica ali sestra?). Samska oseba, ki si želi zdravo razmerje, je korak stran od nesrečnega razmerja, saj mora doseči le eno stvar – najti mora pravega (pravo).

Na drugi strani morajo ljudje, ki so v nesrečnem razmerju, skozi več faz: 1. Končati uničujoče razmerje. 2. Preživeti fazo prebolevanja, ki lahko kar traja in traja. 3. Se podati v iskanje novega partnerja.

Tvoj položaj sploh ni tako slab, če pogledaš takole, kajne?

➔ Gre za pomembno stvar

Raziskovalci trdijo, da je med srečnim in nesrečnim zakonom zelo tanka meja. A tu gre za tvojega izbranca! Svojo starost odštej od 90.

Če boš živela dolgo življenje, je to pravzaprav število let, ki jih boš preživela s trenutnim ali bodočim partnerjem (nekaj let gor ali dol).

Ko si izbereš fanta, si obenem izbereš veliko več, saj bo lahko postal oče tvojih otrok in njihov vzornik, tvoja družba ob približno 20 tisoč obrokih, sopotnik na 100 potovanjih, tvoj poklicni svetovalec in nekdo, ki ti bo o svojem dnevu poročal več kot 18.000-krat.

Poleg tega, da si bosta delila finance, posteljo, drug drugemu stala ob strani, ko bodo umrli vajini starši, ko se bosta veselila ob novih vlogah ...

➔ Intenzivno?

Ja, odločitev za življenjskega partnerja je ena najpomembnejših stvari v življenju, pri kateri se človek res ne želi opeči. Toda zakaj potem toliko pametnih, dobrih in drugače zelo razumnih ljudi konča v razmerju, ki jih onesrečuje in pušča nezadovoljne? Kot kaže, je veliko dejav­nikov, ki nam nasprotujejo, da bi naš ljubi ostal najljubši ... za vedno.

➔ Srečna z enim 50 let

Si predstavljaš, da živiš srečno in povezano z nekom 50 let? Če si pravkar zaljubljena, je to tvoj film s srečnim koncem, ki si ga z lahkoto predvajaš 24 ur na dan. Tako ali tako se trenutno zelo težko osredotočiš na kaj drugega kot na vaju.

Kaj pa, če si z nekom že več časa kot nekaj zaljubljenih mesecev in te na njem moti to, ono, tretje in še tisto?! Morda bo ravno v trenutku, ko bi bil čas, da se z njim razideš in najdeš najprej nazaj sebe, čez nekaj časa pa primernejšega ljubega, tvoj fant v strahu, da mu uideš, privlekel na dan bleščeč prstan, ti pa boš podlegla čustvenemu vrtiljaku in končala zaročena, poročena in najverjetneje po nekaj letih in jokavih otrocih – ločena?!

Ja, za piko na i te pri vsem skupaj preganja še biološka ura – dodaten pritisk, ki naredi že tako težek proces iskanja še zahtevnejši. Vsi ti pritiski se združijo v zblaznele odločitve, ki temeljijo na napačnih razlogih. Tako posledično številni 'zavozijo' najpomembnejšo odločitev v življenju.

➔ Nustrezneži in Neustreznice

Preberi spodnje opise in ugotovi, ali si morda ti ali tvoj morebitni partner ena od opisanih oseb, ki so pogosto razočarane in končajo v slabih razmerjih. Če se prepoznaš, je to signal, da dobro premisliš, ali si na pravi poti in kako naprej.

  • Romantična miška

Težava pri romantični miški je, da verjame, da je ljubezen dovolj velik razlog za poroko. Romantika je (lahko) pomemben del razmerja in ljubezen je glavna sestavina srečnega zakona, vendar je brez drugih pomembnih dejavnikov sredi življenja precej nemočna.

Ko se romantična oseba zaljubi, verjame, da je našla sorodno dušo, in pri tem pozabi na samoizpraševanje o drugih stvareh, to pa pripelje do nesrečnega (50-letnega) zakona.

  • Tvegajoča gospodična

Strah je eno najslabših občutij, ki ga lahko doživiš med iskanjem partnerja. Na žalost strah vpli­va tudi na osebe, ki so na drugih področjih razumne. Ironično je, da je edini racionalni strah, ki bi ga morala čutiti, strah pred ustalitvijo z napačno osebo – kar postane usoda osebe, ki jo navdušuje možnost tve­ganja in strahu pred neznanim.

Prav je, da tvegaš in sprejmeš povabilo na večerjo, a če boš tvegala in se poročila z moškim, ob katerem nisi bila zelo srečna in izpopolnjena že prvo leto (ali dve ali tri ...) do poroke (razen tistih prvih zaljubljenih mesecev, ko je namesto možganov delala le kemija – te mesece nuj­no odštej in jih ohrani le v lepem spominu), tudi vseh nadaljnjih 50 ne bo srečnih.

Tu, če to hočeš slišati ali ne, ni jamstva za uspeh. Ni. Žal. Tudi če je predte pokleknil z res čudovitim zaročnim prstanom. Pozabi in pojdi naprej. Tvegaj raje, da boš nekaj časa sama, kot pa da tvegaš nesrečen zakon. Se ne splača.

  • Nesamozavestna vplivanka

Nesamozavestna vplivanka dovoli drugim, da igrajo preveliko vlogo pri njenem iskanju življenjskega partnerja. Izbira partnerja mora biti povsem osebna stvar, ker vključuje zapleten in za vsakega posameznika drugačen proces.

Zato je skoraj nemogoče, da lahko nekdo drug namesto tebe ve, kaj ti ustreza. Po najslabšem scenariju vplivanka konča razmerje s pravo osebo le zato, ker ga okolica ni odobravala. Lahko se zgodi tudi obratno – ko so vsi razen nje navdušeni nad razmerjem, ki navzven deluje odlično, realnost pa je povsem drugačna.

  • Plehka damica

Plehko damico bolj kot osebnost partnerja zanimajo stvari, ki ji jih moški ponudi na papirju. Takšna ženska zahteva nešteto lastnosti, ki jih idealen partner mora imeti, kot so: primerna višina, ugledna služba, materialna varnost, življenjski dosežki. Včasih pa gre za točno določen profil – eksotični rod partnerja ali poseben talent.

➔ Sebičnice in Sebičneži

Obstajajo trije tipi sebičnih ljudi:

  • Tip vse ali nič

Ta oseba ni sposobna žrtvovanja ali sprejemanja kompromisov. Verjame, da so njene potrebe, želje in mnenja pomembnejši od partnerjevih, zato hoče večino odločitev sprejeti sama.

V resnici si taka oseba ne želi razmerja, ampak hoče obdržati svoje samsko življenje skupaj z občasnim druženjem. Človek teh značilnosti v najboljšem primeru konča z ležerno osebo, v najslabšem pa z nekom, ki ima težave s samopodobo in je prepuščen vplivom partnerja. S tem, ko oseba ne stremi k enakovrednosti s partnerjem, se možnost za neuspešen zakon še poveča.

  • Glavna vloga

Tragičen problem te osebe je njeno osredotočanje izključno nase, zato potrebuje partnerja, ki ji služi kot terapevt in oboževalec, ob tem pa ne pričakuje ničesar v zameno.

Vsakodnevne debate se v 90 odstotkih vrtijo okoli nje – kajti ona igra glavno vlogo v tem odnosu. Težava pri tej osebi je, da si na koncu najde partnerja, ki prevzame stransko vlogo, posledica pa je 50 let dolgočasnega zakona.

  • Razvajena osebnost

Vsakdo ima svoje potrebe, za ka­tere si želi, da jih drugi zadovolji. Problem nastane, ko je zadovoljevanje potreb osnovno merilo pri iskanju življenjskega sopotnika. To lahko predstavlja le prednost, ne temelj odnosa.

Po letu zakona, ko se taka oseba popolnoma navadi na nenehno zadovoljevanje potreb, postane življenje enolično, zato je nujno, da partnerja družijo še druge kvalitete, saj bo v nasprotnem primeru ta odnos kaj hitro postal monoton.

Glavni razlog, da opisani tipi osebnosti pristanejo v nesrečnih razmerjih, je njihova osredotočenost na napačne stvari, zato posledično ne vedo, kako v realnosti gojiti zdravo razmerje in kateri so dejavniki, ki ga ohranjajo srečnega.

Po predlogi Tima Urbana priredili Petra Arula in Eva Mravlje

Preberi še: Najbolj izvirni in sočni pregovori o seksu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri