Išče se gospod Pravi

Si lahko misliš, da je iskanje gospoda Pravega stvar čiste znanosti? Ne? Tudi me smo doživele pravo malo razsvetljenje!

Išče se gospod Pravi (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2013

Sceno poznaš: V baru srečaš bajno privlačnega mladeniča in po nekaj minutah nerodnega pogovora, živčnega smeha in 'nenamernih' dotikov širnemu svetu razglasiš, da si ravnokar spoznala svojega bodočega moža. Ko se za malenkost strezniš, ti postane jasno, da to ni mogoče. Da se te zadeve dogajajo samo v filmih.

Ne, ti, ki imaš glavo nasajeno na vrat, v to ne verjameš. Ampak v kaj pa potem verjameš? V pisanje seznamov ZA in PROTI, v načrtno zapeljevanje in preračunljivost? V garanje, taktiziranje in nešportno obnašanje? Lahko si kar odvihaš rokave, ker znanost ni na tvoji strani.

Veliko bolj preprosto je, kot si misliš.

Čas za znanost

Knjiga newyorške kolumnistke Tare Parker-Pope z naslovom For Better: The Science Of A Good Marriage, ki še ni prevedena v slovenščino, jo pa lahko kupiš na spletu, je dvignila veliko prahu. No, tudi Prevzetnost in pristranost Jane Austin jo je, nekoč, le da se Tara Parker-Pope pri pisanju o zakonu ne zanaša na romantična čustva, ampak na znanstvena dejstva. Avtorica navaja hiter kontrolni seznam, ki bi ga morali uporabiti v trenutku, ko srečamo nekoga novega.

Na hitro najprej preglejmo zunanja dejstva: gospod Pravi je najverjetneje tip, ki ima več kot 25 let in je končal faks. Zakaj? Če je mlajši, obstaja velika verjetnost, da se še ni znorel. Če ni končal študija, pa je to znamenje, da bo najverjetneje opustil še marsikaj drugega – na primer tebe, in to tik pred poroko. Ne, vztrajnost ni njegova najboljša lastnost, zato gremo dalje.

Naslednja 'stvar', na katero moraš biti pozorna, je njegova družina. Iščeš fanta, ki je odraščal v ljubeči družini z obema staršema ali vsaj z enim (v prijateljski klimi z drugim) – v družini se je navzel družinskih vrednot, občutka pripadnosti, predanosti in drugih pozitivnih vzorcev. Če si odraščala v razbiti družini, je še toliko pomembneje, da imaš ob sebi nekoga, ki čuti družinske korenine in ti bo v trenutkih praznine znal ponuditi roko.

Statistični podatki kažejo, da imata zakonca, ki sta odraščala v težkih razmerah, večjo možnost za ločitev. Če je eden od vaju otrok ločenih staršev, so vajine možnosti za ločitev kar 59-odstotne, če sta takšna oba, pa kar 89-odstotne.

Praksa potrjuje teorijo

Prijateljica Sandra, 28, se z napisanim zelo strinja in dodaja: "Moj bivši fant je imel nesrečno otroštvo in namesto da bi ga to izučilo, je ravnal enako kot njegov oče: ničemur se ni mogel zavezati.  Ni diplomiral in ni obdržal niti ene od številnih služb: nekaterih se je naveličal, druge pa je pustil, ko so zahteve in pritisk postali preveliki.

Bil je sin ločenih staršev in z očetom je imel še posebej težek odnos, zato je bil ljubosumen na mojega, s katerim se slišim vsak dan. Prav tako ni imel potrebe po praznovanju praznikov, ni si hotel ustvariti doma in posledično tudi ni zdržal v zvezi z mano. Minilo je več let, a slišim, da ima še vedno vsak teden drugo."

Poslušaj samo sebe

Tudi način, s katerim partnerja govorita o svojem razmerju, pove veliko o tem, kam ju pelje življenje. Gre za majhne detajle, odtenke, barvo glasu ... Govor namreč ponuja veliko več kot same besedne pomene, zato iz njega lahko razberemo dobesedno vse, kar nas zanima. Če ti nekdo samo pripoveduje o svojem razmerju, dobiš celoten vpogled v njegovo razmišljanje, čutenje in druge vidike življenja.

Ali še bolj nazorno: če bi bile besede napisane, bi pomenile eno, izrečene pa lahko pomenijo nekaj povsem drugega. Če bi bila ti sama poskusni zajček, bi te znanstveniki na primer vprašali, kako sta se s fantom srečala. To je preprosto vprašanje, na katerega si najbrž že neštetokrat odgovorila in ti bo zastavljeno vedno znova. In zdaj na to vprašanje še enkrat brez razmišljanja odgovori, šele nato pa preberi naslednji odstavek.

Če vajino srečanje opišeš z vajinimi posamezni dejanji (on se je ravno razšel s punco in je bil v lokalu na pivu, jaz pa sem bila zunaj s puncami, preveč smo spile in potem se je on ponudil, da me pelje domov, itd.), je eno.

Če vajino srečanje opišeš kot nekaj, kar se vama je zgodilo hkrati (nista mogla umakniti pogleda drug z drugega, skupaj sta se znašla na plesišču in celo noč preplesala), pa je to drugo. V drugem primeru imata namreč veliko več možnosti za trdno razmerje, saj se od prvega trenutka dalje opisujeta kot enota!

Ljubkovalna imena in podobni 'plusi'

Eden od njih bi bil tudi ta, da dokončuješ njegove stavke. Ali pa da se vedno o vsem strinjata. In se seveda nikoli ne spreta. Ja, vsi vajini krožniki so še celi ... Tara ima zanimivo teorijo: da se nikoli ne spreta, je zelo slab znak, saj bi vaju lahko spravil narazen že prvi večji prepir. Če spore občasno razrešujeta tudi s prepiri, ni to nič hudega, če se potem pobotata.

Raziskave kažejo, da pari, ki se prva tri leta veliko prepirajo, praviloma ostanejo skupaj, medtem ko je med tistimi, ki so se leta in leta izogibali konfliktom, največ ločenih. Pa še na nekaj bodi pozorna: če fant tudi najlepše besede pospremi z zavijanjem z očmi, te v resnici prezira.

Ti mi tako dišiš!

Dvigni roko, če si ena tistih, ki ji gre na bruhanje že ob sami misli na prepoteno športno opremo. In če ti povemo, da ti voh lahko pomaga najti tvojega sanjskega moškega? Misel na kup smrdljivih majčk najbrž ni več tako zoprna, kajne?

Znanstveniki so izvedli zanimiv poskus, v katerem je skupina mladih moških nosila isto majico cela dva dneva, zraven pa so še poskrbeli, da so se med poskusom fantje pošteno prepotili. Majice so nato dali povonjati skupini mladih žensk – ne ve se, ali je katera omedlela, a rezultati poskusa so zelo zanimivi.

Vsem ženskam vse majice niso enako neznosno smrdele, nasprotno: nekatere pa so jim celo dišale. Izkazalo se je, da so si ženske izbrale moške z zelo različnim imunskim sistemom od njihovega. To je logično, saj narava hoče, da so naši potomci bolj zdravi od nas, kar pa se ne bi zgodilo, če bi imel otrok popolnoma enak imunski sistem kot mi.

Mešanje je vedno zdravo in koristno. In kaj se zgodi, ko se poparčkajo ljudje z zelo podobnim imunskim sistemom? Zelo verjetno je, da bodo pristali v nezdravih zvezah, imeli nesrečne zakone in nič otrok, zato je nauk te zgodbe: zaupaj svojemu vonju! Pisateljica pa opozarja še na nekaj zelo pomembnega: ker kontracepcijska tabletka nekoliko prikrije tvoje naravne instinkte, je bolje, da vsaj v prvih mesecih razmerja uporabljata kondom. To je pametno tudi iz varnostnih razlogov, saj te tabletka ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Paritveni ples

Vsi smo že videli kakšen dokumentarec o bizarnih paritvenih ritualih v živalskem kraljestvu. A tu je presenetljiva novica: tudi ljudje plešemo paritveni ples. Kar namesti se v nočni bar s pritajeno svetlobo in opazila boš vedno enake vzorce obnašanja. Ko se človeka povežeta, uskladita ritem: približno hkrati dvigneta kozarec h ustom, si z ram hkrati pometeta 'prhljaj', ko si ona z obraza popravi pramen las, se on skloni k njej ...

Te ritmične gibe vidiš takrat, ko se dva privlačita. Kaj pa samske dame? Tudi te imajo prave paritvene rituale. Eden takšnih je nedvomno hoja proti veceju: to je kot nekakšna promenada, ki bi si jo omislila tudi levinja v savani. Ve, da jo samci opazujejo, zato se je izprsila, zamigala z boki in dvignila glavo. To človeške levinje najraje počnejo v dvoje ali v troje, ker se tako njihov seksapil pomnoži.

Tudi samci najraje napadajo v skupini, čeprav se tu in tam najde kakšen primerek alfa. Ti lepo diši? Okej, a še preden se usedeš v njegov ferrari, ga vprašaj po letih, študiju in mami. Če je vprašanja uspešno prestal, ti želimo srečno vožnjo!

Pripravila: Tina Torelli