In živela bosta srečno do konca svojih dni …

Je ljubezen obrodila limone? Pripravi kaj osvežilnega za svojo zvezo, preseneti ga s čim, česar ne bo pričakoval, in namesto s kislo limonado se bo posladkal s kandiranimi pomarančami.

In živela bosta srečno do konca svojih dni … (foto: Miran Juršič, Ana Palma) Miran Juršič, Ana Palma
4. 5. 2015

Verjetno si se v udobnem kavču, s smokiji v rokah in ljubim ob sebi ter TV-zaslonom pred seboj že četrtič zapored ta teden tudi ti vprašala, kam je šla ljubezen in vsa strast, ki je nekoč kipela med vama. Toda zakaj se to zgodi in kako bosta to preprečila?

“Pari se znajdejo v rutini, ko pozabijo na čarobnost vsakega trenutka, tega, da sta se našla prav vidva, tega, da sta lahko skupaj. Ko vzamemo partnerja za samega po sebi umevnega – nekoga, ki nam pripada, za katerega se nam ni treba več truditi, ker smo ga že osvojili, zapademo v neko sivino in potem iščemo vedno močnejše zunanje dražljaje, vedno nekaj novega, vznemirljivega, da spet začutimo, da smo živi,” pravi Anina Derkovič, zakonska in družinska terapevtka, obenem pa dodaja, da obstajajo tudi pozitivne plati rutine:

“Vemo, s kom se bomo zjutraj zbudili, vemo, kdo nas bo čakal, ko pridemo domov, kar samo po sebi daje občutek varnosti, pripadnosti, stabilnosti.”

In kako lahko razrešita sivi vsakdan vajine zveze? Če bosta skupaj delala stvari, bo to napolnilo vajine možgane z istimi hormoni kot takrat, ko sta se zaljubila.

Derkovičeva svetuje: “Drznita si tvegati, presenetita drug drugega, naredita nekaj, česar še nikoli nista, nekaj, kar sta vedno sanjala, pa nikoli uresničila. Razširita okvirje svojega sveta – to lahko počenjata tudi z majhnimi stvarmi: pojdita v novo restavracijo, preizkusita nov položaj pri seksu. “Te majhne spremembe lahko pripeljejo do bolj izpolnjujoče in zabavne zveze.

Enkrat na dan

Zelo pomembno je, da partnerju poveš in pokažeš, kako čutiš do njega, in mu daš vedeti, da niti po petih mesecih niti po petih letih zate ni nekaj samo po sebi umevnega.

Zavedajta se, da je vsak dan nov dan, in tudi če sta se včeraj prepirala, vama ni treba prepira, zamer, užaljenosti prinesti v naslednji dan … Vsak dan je novo rojstvo – priložnost za nov začetek,” pravi Derkovičeva. Vzemita si čas in se zjutraj še malo pocrkljajta v postelji, ko odhaja v službo, mu pokloni dolg in vroč poljub, nagajiv dotik, zapeljiv pogled ali listek, skrit v njegov žep.

Poljubljaj se vsaj 10 sekund. To je ena najbolj intimnih stvari, ki jih lahko počneš. Raven tvojega kortizola (ki narašča, ko si čuječa ali pod stresom) upade, ko se poljubljaš – to ni le lebdeče lepo, temveč je dobro tudi za vajino zdravje.

Naredi kaj nesebičnega. Napolni mu kad, kupi buteljko vina na poti domov – s tem mu boš pokazala, da si mislila nanj.

A misli tudi nase. “Nikakor ne pozabi osrečevati tudi sebe – partner ni tisti, ki nas je dolžan osrečiti. Šele če smo sami srečni in zadovoljni, lahko tako vzdušje širimo tudi v partnerski odnos. Biti odvisen od tega, da nas nekdo osreči, se ne obnese,” opozarja terapevtka.

Enkrat na teden

Vsak teden si določita pol ure, ki jo bosta delila drug z drugim za to, da si bosta šepetala svoje spolne fantazije. Pogovarjajta se o tem, kaj vaju vzburja – gre za fantastično duševno predigro. Svojih fantazij in želja se nikar ne sramuj!

Če je vajino partnerstvo varen prostor, kjer si lahko te stvari in skrite želje zaupata, vaju bo to povezalo, v nasprotnem primeru pa vaju to lahko odtuji, ker se o veliko stvareh ne sme govoriti in jih morata skrivati ali delati na skrivaj.'' In hej – stvar je zabavna in vedno se spremeni v vrrrrrroče igrice.

Ali pa začni s predigro že zjutraj, ko odhajata vsak po svojih opravkih, in jo vleci do večera, ko bosta spet skupaj. Svojemu ljubčku povej, da imaš zelo seksi načrte za zvečer, in potem ga skozi dan po malem spominjaj na to, da se bo pričakovanje kopičilo. SMS ali pozoren listek, ki namigujeta o načrtih za pozneje, bosta razbu­rjenost le stopnjevala.

Enkrat na mesec …

… te verjetno muči bolj ali manj zahrbten PMS.

“Tistih dni nikar ne jemlji smrtno resno in dramatično – že čez par dni boš gledala na stvari v popolnoma drugačni luči,” opozarja Derkovičeva.

Pripravita se na PMS že vnaprej – načrtujta stvari, ki najbolj osrečijo tebe (pa naj bo to razvajanje v džakuziju, romantična večerja, komedija v gledališču ali kinu ali vajine intimne norosti).

Naredita si večer spominov. Poiščita stare fotografije ali poslušajta glasbo, ki vaju spominja na dobre čase. Zaradi tega se bosta počutila bližje drug drugemu.

Izberita poseben dan vsak mesec, da bosta proslavljala vajino zvezo.

Enkrat na leto

“Kadarkoli je moj rojstni dan, kupim čokoladni preliv in čokoladne drobtinice ter okrasim svojega fanta – potem ga poližem. On je moja osebna rojstnodnevna torta!” mi je zaupala prijateljica, ko sem ji kupila torto za rojstni dan.

Ne pozabita na obletnice in rojstne dneve, opozarja Derkovičeva. Morda so obrabljeni klišeji, vendar uporabi te dneve, da mu boš pokazala, koliko ti pomeni. “Z darili in pozornostmi izkazujemo pozornosti, uresničujemo skrite želje ... Oboji radi sprejemamo darila, čeprav morda kdaj tega ne priznamo,” pojasnjuje terapevtka.

S kamero ali telefončkom ga posnemi na svojem najljubšem kraju. Delaj se, da snemaš dokumentarni film, in sprašuj svojega partnerja, kakšne spomine ima na ta kraj in zakaj je poseben.


Petra Arula

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Anini Derkovič, zakonski in družinski terapevtki.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri