In živela bosta srečno do konca dni

Ali obstaja pravljična formula za trajno ljubezen? Odgovarjajo prekaljene veteranke srčnih zadev – Trnuljčica, Pepelka, Mala morska deklica in druge.

28. 11. 2002

V naravi obstaja neskončno število formul, kako najti in obdržati moškega. Z vsakim in z vsako je drugače. Različne preteklosti in izkušnje. Tukaj je še dejstvo, da so odnosi vse preveč nepredvidljivi, da bi jih obvladali z enim samim genialnim načrtom.

Zato odgovor na vprašanje, kako preživeti srečno do konca svojih dni, v resnici zveni neuresničljivo. Ukvarjate se namreč z istim vprašanjem kot pravljične junakinje: kako poskrbeti, da bo čedni princ nekoč prijahal po lepi potki do vašega gradu? Kako preprečiti, da bi ga spregledale? Na srečo tudi odgovor ostaja isti: sledite in zaupajte svojim načelom, vse muke in kaprice, ki jih prinaša razvijajoča se zveza, pa sprejmite z nepopustljivim optimizmom in pogumom.

Ne pozabite, da večna sreča ni odvisna ne od snubca in ne od okoliščin, v katerih vam poklanja pozornost in ljubezen. Srečen konec je odvisen predvsem od vas samih. Omrežite lahko popolnega princa nekega idiličnega otoškega plemena, a usoda še naprej leži v vaših rokah. Poiščite navdih pri vsem znanih optimističnih ženskah iz pravljic in mu sledite.

Pepelka

Rdeča nit: Osirotela lepotica se obleče za uspeh in zagrabi priložnost za srečno življenje. Pepelka je vedela, da jo nekje čaka sreča – kljub razmeram, ki bi šibkejšo žensko pognale z najvišjega grajskega stolpa v prezgodnjo smrt.

Pravljični napotki

Zavedajte se svojega notranjega bogastva, ne glede na to, kako revna je morebiti videti vaša zunanja situacija.

Če je nekaj videti preveč lepo, da bi bilo res, je še vedno lahko resnično.

Ne bojte se iti na zabavo same.

Nikoli ne podcenjujte moči svoje najlepše obleke.

Osredotočite se na iskanje sreče in ne obžalujte preteklih padcev.

Spravite se že na plesišče.

Ne dopustite si, da bi zaradi lastne negotovosti kritizirale druge.

Izpolnite obveznosti in obljube, ki ste jih dale drugim, četudi želi nek nezemeljsko lep tip plesati z vami vso noč.

Ne zmenite se za govorice in dvome sumničavih prijateljic. Osebo sodite po lastnih izkušnjah.

Potrudite se, da postanete sama sebi najboljša svetovalka.

Če vam moški hoče zmešati glavo, mu to preprosto pustite. Samo zato, ker je galanten, še ne pomeni, da vas bo priklenil na štedilnik in vas prisilil, da se naučite šivanja.

Princesa na zrnu graha

Rdeča nit: Kraljevska ošabnica osvoji princa s svojo resnično naravo.

V redu, ta zgodba je že skoraj bedasta, princesa pa pokaže zares obžalovanja vredne navade. To je moje skromno mnenje, s katerim pa se princ vse prej kot strinja. Njegova merila o tem, kaj naredi kraljično, so pač drugačna od mojih. Kar je na koncu vseeno. Najpomembneje je, da princesa ni prilagodila svojega vedenja, da bi očarala princa, na primer s pretvarjanjem, da je priljudna in humana. Vedela je, da jo bo pravi moški ljubil takšno, kot je.

Pravljični napotki

Ne ‘cenzurirajte’ svojega vedenja, da bi ujele moškega. Kaj, če ga osvojite? Čakajo vas leta in leta prilagajanj in preglavic – z nekom, ki vam morebiti sploh ni všeč.

Vedite, da vaša notranja lepota žari iz vas, tudi če vam orkan razmesari frizuro in vam maskara teče v potokih po obrazu.

Zavrnitve nekega moškega ne jemljite kot verodostojne ocene svoje vrednosti. Različne osebnosti privlačijo različne ljudi.

Natančno opredelite, kaj si želite od potencialnega partnerja in nujno počakajte, da vam pot prekriža oseba s prav takšnimi lastnostmi.

Mala morska deklica

Rdeča nit: Morska princesa utone v morju nepovrnjene ljubezni.

Mala morska deklica, opevana zaradi lepote in medenega glasu, se zaljubi v človeškega princa. Zlobna čarovnica se ponudi, da ji spremeni rep v človeške noge v zameno za njen glas. In če se princ ne zaljubi in poroči z njo, bo umrla in se spremenila v morsko peno. Morska deklica nato postane prinčeva stalna spremljevalka. Ker ne more govoriti, pač ne komunicirata. Zato ona poskuša vsa svoja čustva izraziti z očmi.

V izvirniku, pred Disneyjevo različico zgodbice, se princ na koncu odloči za poroko s človeško princeso, ki lahko govori. Mala morska deklica pa se spremeni v morsko peno.

Pravljični napotki

Uvidite lepoto in dragocenost svojega življenja. Naj se vam ne zdi manjvredno v primerjavi z idealizirano različico življenja nekoga drugega. Ocean se vedno zdi modrejši na drugi strani.

Naj vam postane zanimanje nekoga za vas vsesplošno privlačna lastnost. Res pričakujete, da boste spoštovale nekoga, ki ne razume, kako dobre ste?

Če se mu samo ena od vaših poglavitnih prednosti zdi neprivlačna, ni pravi princ za vas. Pa če še tako hrepenite po njem.

Ne pustite si izrezati jezika! Nikomur! Svojim primarnim močem se ne smete nikoli odpovedati. Če bo romanca delovala le tako, da boste dobile status ‘malo manj’, odplavajte stran.

Privlačnost je nujno potrebna, a trajno razmerje zahteva še komunikacijo in čustveno povezanost.

Vsaj poskusite osvojiti nekoga, ki prihaja iz podobnega okolja kot ve. Tako vajina združitev ne bo od nikogar zahtevala, da popolnoma zapusti svoj svet.

Lepotica in zver

Rdeča nit: Pogumno dekle vidi več kot le kosmat obraz. In najde ljubezen.

Čeprav se lepotica in zver navzven zdita popolni nasprotji, sta notranje povezana. Lepotica ima vsekakor preklemansko srečo, da je zver v resnici zakrinkan princ (in še hudo čeden povrh vsega). Občudovanje možakovih notranjih lastnosti je seveda ena stvar, povsem druga pa je vzeti moža, ki vas ne vzburja in ki vas ne pripravi do tega, da se zjutraj zbudite samo zato, da bi se ga dotaknile.

Pravljični napotki

Nikoli ne podcenjujte moči pozitivnega pogleda na življenje.

Močna morala je vaša najboljša zaščita pred nesrečo in izvir, iz katerega zajemate zvrhano mero sreče.

Ne mučite se z ljubimčevimi ‘napakami’. Osredotočanje na težavo jo še bolj poudari in ji da moč, podobno kot zalivanje pospešuje rast rastlin. Omenite svoje skrbi, nato pa se premaknite naprej. Raje se osredotočite na poteze, ki jih občudujete. Napake bodo ali počasi izginile z obzorja ali pa vama bodo skrhale odnos.

Za svojo srečo ste odgovorne same, kjer koli se že znajdete.

Vsi ne očarajo s popolnim prvim vtisom. Dopustite moškim možnost, da razkrijejo svoje najlepše strani.

Ljubimčeve ‘hibe’ sprejmite s sočutjem, ne z obsojanjem.

Izrazite svojo naklonjenost. Sramujte se strganih žab, lastnih čustev pa ne.

Dober odnos zahteva pristno skladnost.

Nikar ne pristanite na poroko, ker pri sebi upate, da ga bo vaša predanost spremenila. To se dogaja le v pravljicah.

Ne izstradajte se do smrti samo zato, ker neskončno hrepenite po neki ljubezni. Nikoli ne obupajte nad svojim življenjem, ker nekdo drug v njem ne zazna lepote in edinstvenosti.

Trnuljčica

Rdeča nit: Sto šestnajst let stara ženska naposled doživi ljubezen.

Čeprav je bila Trnuljčica izven obtoka več kot 100 let, se ni branila zveze, ko se je končno prebudila. Resda je nosila obleke iz predzgodovinske sezone pomlad-poletje, ni vedela, kdo kraljuje na vrhu pop lestvic, še manj se ji je sanjalo o trenutnih političnih razmerah, ki so pestile kraljestvo. Pa sta s princem vseeno našla ogromno tem za pogovor in dovolj skupnih potez, da sta se zaljubila.

Po stoletnem snu in solze zbujajočem prebujenju se v izvirniku zgodba nadaljuje: princ svojim staršem poroko s Trnuljčico prikrije. Ko oče umre, princ le privede Trnuljčico – in njuna dva otroka – svoji materi na ogled. Mama, ki je napol ljudožerka, se odloči princeso z otrokoma umestiti na jedilnik (oziroma v lonec). Princ se pravočasno vrne in prepreči požrtijo, mama pa se od same žalosti vrže v lonec. Princ in Trnuljčica živita srečno – z močnim duševnim pretresom – do konca svojih dni.

Pravljični napotki

Ne zamerite se družinskim članom – tudi tistim zoprnim ne. Borna komunikacija ne bo le odtujila tistih, ki bi morali biti vaši najbližji zavezniki, oddaljila vas bo od pomembnega dela vaše osebnosti in življenja.

Starši in prijatelji vas ne morejo zaščititi pred lastnimi izkušnjami, četudi se še tako trudijo. Ne očitajte si, ker se niste nič naučile iz napak drugih.

Čeprav se zdi, da ste samske že 100 let, to še ne pomeni, da boste samske za vekomaj. Tudi na vas čaka princ, ki vas bo zbudil iz samskega spanca.

Bodite pogumne in vstopite ponovno v čudoviti svet zmenkov, ne glede na to, koliko časa je že minilo od vašega zadnjega zmenka. – Načela ostajajo ista, vse ostalo so le podrobnosti.

Bodite dovolj odgovorne in vključite starše v svoj nov odnos tako, da jim dodelite nove vloge. Naj bo partner glavna stvar v vašem življenju, a zaradi njega nikar ne zavrzite svojih sorodnikov.

Mark Lenart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri