Kako ga dobiti nazaj? (načrt + učinkovite tehnike)

Zate imamo nekaj učinkovitih tehnik, ki ga lahko pripeljejo nazaj v tvoj objem.

Kako ga dobiti nazaj? (načrt + učinkovite tehnike) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2017

Si samostojna, privlačna in zanimiva oseba in tega se moraš zavedati (ali si to neprestano ponavljati, če ne gre drugače). Tvoja samozavest je tisto, zaradi česar se je zaljubil vate, in prva stvar, zaradi katere ti lahko uspe, da ga ponovno dobiš nazaj. Pred teboj je načrt v osmih korakih, ki ti bo pri tem pomagal.

1. korak: Ostani mirna

Ne glede na to, kdo je pustil koga, je pomembno, da te ne zagrabi panika. Nič ga ne bo vrglo bolj kot samozavestna in mirna ženska, ko je sam popolnoma zmeden. Pričakoval je solze, moledovanje in tvoja obtoževanja, skratka vse, kar bi mu olajšalo dušo, da je naredil prav – ti pa si popolnoma mirna.

Dati mu moraš vedeti, da si močna, neodvisna in seksi ženska. Spomniti se mora vseh dobrih stvari, zaradi katerih se je zaljubil vate.

Tako si bo večkrat zaželel biti v tvoji bližini, česar z drugačnim obnašanjem ne boš dosegla. Seveda bodo trenutki, ko boš popolnoma na dnu! Ni ti prepovedano jokati, zganjati histerijo in ga zmerjati z najgršimi besedami, kar jih premore tvoj besednjak – a počni to pred najboljšo prijateljico ali ko si sama. Vložiti boš morala veliko napora, da čustev ne boš pokazala pred njim, a verjemi, da se ti bo izplačalo.

Če pa si ti pustila njega, je to ravno tisto, kar moraš narediti – mu iskreno povedati, da si naredila napako, ga prositi odpuščanja in vprašati, če je pripravljen začeti znova. Tak primer je Urša, ki je fantu iskreno povedala, da dokler ga ni izgubila, sploh ni vedela, kaj si pravzaprav želi. Na srečo je razumel in sta bila po tem skupaj še eno leto. Če to ne ‘vžge’, tudi tebe čaka naslednji korak.

2. korak: Čas je tvoj prijatelj

Tvoje možnosti so velike, a paziti moraš, da od tebe ne bo dobil občutka, da pritiskaš nanj. Več časa mu boš dala, večja je verjetnost, da bo ugotovil, da si zanj edina, ki si jo res želi. V tem času moraš spet poiskati sebe in razmisliti, kaj so razlogi, da sta se pravzaprav sploh razšla. Stvari, ki ti gredo pri njem na živce, počne nalašč ali tak pač je, pa se le ti ne moreš sprijazniti s tem? Od njega pričakuješ, da se bo spremenil?

Meniš, da se boš spremenila ti? Težko verjetno! Razpad vajine zveze je idealen čas, da narediš njeno revizijo.

Takrat ko najbolj boli, pridejo na dan stvari, ki si jih prej mogoče zanikala sama sebi. In če bosta spet skupaj, je dejstvo, da bodo te stvari pozabljene – za nekaj časa, potem pa se bodo spet pojavile. Napiši si njihov seznam – zraven pa, kaj bi v primeru, da bosta spet skupaj, pričakovala od njega in kaj od sebe, da se te stvari razrešijo. Zavedati se moraš: če si na spremembe pripravljena ti (si res?), ni nujno, da bo tudi on.

Včasih v takšnem primeru sploh ni slabo obiskati koga, ki se ukvarja s svetovanjem, vidi širšo sliko od tebe in ti lahko popolnoma nepristransko pomaga. To je naredila Mateja, ki ji je psiholog pomagal ugotoviti, da ji njen fant pač nekaterih stvari ne bo mogel nikoli pokazati in dati tako, kot si to želi ona. Prepričana, da gre za ljubezen njenega življenja, sta s fantom poskusila ponovno, a prek nekaterih stvari kljub svoji odloč(e)nosti ni mogla, zato sta se po pol leta spet razšla – brez obžalovanj in vesela, da sta kljub vsemu poskusila.

3. korak: Najprej si na vrsti ti

Na vajin razhod moraš začeti gledati s pozitivne, in ne negativne strani. Nauči se uživati sama s seboj. Privošči si masažo, vlagaj v svojo osebnostno rast. Beri knjige, razglabljaj s prijateljicami o različnih temah. Poskušaj nove stvari, obišči kraje, ki jih on ni želel obiskati. Jokaj ob romantičnih filmih, a nikakor niti za sekundo ne pomisli, da jim je življenje kaj podobno. Verjemi vase in v svojo voljo.

Samo če se boš res­nično čustveno oddaljila od njega, bo tudi on začutil, da te izgublja. To, da se čustveno oddaljiš, pa je nadvse pomembno tudi zato, da na vajine težave pogledaš bolj trezno, z večje distance. To se je pripetilo Poloni, ki si svojega fanta na koncu sploh ni želela nazaj.

4. korak: Ohranita stike

Vseeno je pomembno, da ohranita stike. Mnogo je načinov, takšnih in drugačnih (beri: zvitih), kako to doseči. Predlagaj mu občasno skupno kosilo, pošlji kakšen SMS s pozdravčki, pokliči in vprašaj po njegovem mnenju v zvezi s težavo, na katero si naletela.

A pazi, da to ne bo prepogosto in da ne boš padla v past tega, kako prijetno se je zanesti nanj in slišati njegov glas. V želji, da bi ga spet objela, poljubila in da bi bil spet tvoj, je možno, da se boš spomnila samo še njegovih dobrih lastnosti, kar bo le še povečalo tvoje trpljenje.

5. korak: Daj mu vedeti, da ga imaš še vedno rada

Sliši se preprosto, a še zdaleč ni – še posebej, če se počutiš prizadeto in ranjeno. In ti tega pred njim ne smeš pokazati – vsaj zaenkrat še ne. Poskusi mu torej povedati drugače – napiši mu pismo, pokaži z gesto ali hitrim poljubčkom ob slovesu. Če te kaj pozna, bo to vedel že samo po načinu, kako ga boš pogledala z rosnimi očmi.

Konec koncev mu lahko to, da ga pogrešaš, tako mimogrede tudi poveš, a naj ostane samo pri tem. Zagotovo je tudi njemu hudo, a vseeno ne čakaj, da bo tudi on naredil kaj takšnega. In predvsem – če naredi, mu ne skoči takoj v objem (čeprav si to želiš najbolj na svetu). Pred tem morata še marsikaj razčistiti, če ne želiš, da se zgodba ponovi. In različnih zgodb je vsaj toliko, kot je različnih parov – tudi pri reševanju problemov.

6. korak: Malce ljubosumja ne škodi

V tem, da ga malce vržeš iz ravnovesja (pa čeprav je v resnici edini, ki si ga želiš), ni nič slabega. Ne boj se pri njem ustvariti vzdušja rahlih dvomov in sumničenj.

Ne čakaj na vsak njegov klic in migljaj, da bi mu ustregla. Ko te naslednjič pokliče, telefon dvigni, kot da se noro zabavaš (pa čeprav si le na dolgočasni družinski večerji) in se izgovori, da trenutno ne moreš govoriti, zato ga boš poklicala nazaj. To seveda tudi stori, a šele naslednji dan – z izgovorom, da si popolnoma pozabila nanj.

Ker ga bo zagotovo zanimalo, kje si bila in kaj si počela, ga v smehu vprašaj, zakaj ga to zanima in če menda ni ljubosumen – a pazi, hodiš po tankem ledu! V nadaljnje debate se raje ne spuščajta, saj te najbrž dovolj dobro pozna, da ve, kdaj ga vlečeš za nos. In ne bodi začudena, če naslednjič, ko ga boš poklicala, tudi on ne bo imel časa zate. Igrice so pač igrice in očitno je tudi on začel igrati eno.

7. korak: Bodi njegova najboljša prijateljica

Ker si mu vsaj do nedavnega to že bila, ta korak ne bi smel biti pretežak. Moraš mu pokazati, da razumeš, kako težko je vse skupaj zanj, ti pa kljub temu ni prav, kar počne. Smešno se sliši, a postati moraš oaza umirjenosti v njegovem vedno bolj razburkanem življenju.

Če te je zapustil zaradi druge (in dejstvo je, da moški največkrat končajo zvezo, ko je tako), se zavedaj, da vaju je nemogoče primerjati, a ravno to on počne. V njej je našel nekaj, česar mu ti zadnje čase nisi dajala. In ni čudno, da je ona na začetku njune zveze še popolnoma nezahtevna, nasmejana in vse, kar pač sodi zraven.

Navsezadnje si bila takšna na začetku vajine zveze tudi ti. A trenutno je to, da mu ne povzroča težav, njena prednost pred tabo – pa čeprav ena in edina. V vsem drugem (najbrž se strinjaš, da ga ona zagotovo ne pozna bolje od tebe) imaš prednosti ti, le dobro jih moraš znati izkoristiti. Naj se to ne sliši, kot da gre pravzaprav za tekmo med vama (čeprav po eni strani gre), saj njegovo novo dekle najbrž niti ve ne zate. Pa tudi če ve, ni ničesar kriva, saj je odločitev, da te je zapustil, le njegova.

8. korak: Spomni ga na dobre stare čase

Je treba še kaj dodati? Zakaj ne bi izkoristila spominov na lepe trenutke, ki sta jih preživela skupaj? Kako pa boš napeljala na to, je spet odvisno od tebe in tvoje iznajdljivosti. Počakaj pravi trenutek, se nasmej in ga vprašaj, če se spominja tega in tega dogodka. Na seks raje ne namiguj, saj zna najbrž hitro ugrizniti v vabo, kar pa se – preden ne razčistita – najbrž ne bo končalo tako dobro, kot ti želimo.

Nikakor ne smeš:

  • biti panična (izsiljevanje in grožnje ga bodo odbile)
  • groziti (s samomorom ali da si noseča, kaj šele zato, da bi rešila zvezo, res zanositi)
  • biti neposredna (uporabljaj zvijače – vendar ne takšnih, da bi ga zvabila v posteljo, medtem, ko ti je on prišel vrnit tvoje stvari)
  • začeti hoditi z njegovim prijateljem (samo zato, da bi si dvignila ego in ga naredila ljubosumnega)
  • nadlegovati njegove nove punce (ona ni ničesar kriva)
  • seksati z njim (ne da bi razrešila vajine težave in si bila na jasnem, kako stvari stojijo)
  • narediti scene (kakršnekoli, kjerkoli, kadarkoli)

Kaj svetuje strokovnjakinja?

Da ti bo laže, si poglej nekaj najpogostejših napak:

Izguba nadzora med prepirom. Poskusi sama pri sebi ana­lizirati vajine prepire. Posebno tiste, pri katerih ste se začela ohlajati. Poišči tisto, kar delaš ti, da prepir privede do obojestranske prizadetosti namesto do dogovora.

Konflikti naj bodo kratki. Si prevečkrat upala, da se bodo stvari same nekako razrešile? Ali si pogosto odlagala odkrit pogovor o neprijetnostih zato, da ne bi motila čudovitega vzdušja med vama? Ko se ti je jeza nakopičila, pa si reagirala neprimerno.

Odloči se, da tega ne boš počela. Izmenjava čustev, mnenj in stališč bo ljubezen zagotovo poglobila.

Nepoznavanje moškega delovanja in čustvovanja. si morda opazila, da te fant kdaj sploh ne razume? In to ne glede na to, kako zelo se trudiš povedati svoje poglede. Poskusi raziskati pomembne razlike med moškim in ženskim delovanjem. Včasih ti utegne razumevanje moškega dojemanja stvari močno olajšati komunikacijo.

Potreba po spreminjanju drugih. Je bivši v nekaterih pogledih zelo različen od tebe in si ga zato poskušala spreminjati?

Nobene osebe ni mogoče spremeniti, Če tega sama ne želi. Prav je, da si primerno povedala, kaj te moti. Vendar ne ponovi stare napake in ne pritiskaj nanj, če nečesa noče spremeniti. Sprejmi ga v celoti takšnega, kot je. Če ga ne moreš, najverjetneje ni pravi zate.

Eva Kralj

Preveri še: Močna sporočila 35-letne Slovenke vsem ženskam sveta in Horoskop: Katerim znamenjem dolga razmerja niso pisana na kožo?

Priporočamo tudi branje članka: "Seks z mlajšim je čudovit!" (iskrena izpoved)