Histerija in pripomoček za sproščanje - vibrator

V slovenskih kinodvoranah je pred dnevi začel igrati britanski film Histerija. Zagotovo ti je jasno o kateri 'histeriji' govorimo. A tokrat ne bomo o filmu. Zanimalo nas je, kako pravzaprav so ženske dobile prvi vibrator.

26. 8. 2012

Že v 4. stoletje pr. n. št. so stari Grki v zbirki Hippocratic Corpus pisali o blodenju maternice (uterusa) po telesu – histeriji, ki povzroča nenavadne simptome, kot so izguba spomina, hoja v spanju in norost.

Ženske spolne organe so nato povezovali z nepojasnljivim vedenjem naslednjih 4.000 let. V 2. stoletju je grški zdravnik Galen ugotovil, da histerijo povzroča pomanjkanje spolnosti. Zdravljenje, ki ga priporoča, je poroka.

V 10. stoletju perzijski zdravnik in filozof Avicenna kot zdravilo za histerijo predpiše 'drgnjenje', s katerim naj bi ženske s težavami 'našle mir.' Francoski zdravnik Phare, ki je živel v 16. stoletju, je za histerijo našel novo zdravilo – jahanje konja po gozdovih.

Leta 1653 sloviti nizozemski zdravnik Pieter van Foreest piše o svojem zdravilu za histerijo, in sicer medenični masaži, ki jo zlasti priporoča vdovam, devicam in nunam. Angleški zdravnik William Harvey pa ugotovi, da so ženski spolni organi vzrok za nadležne duševne motnje, kot sta melanholija in razdražljivost.

... in končno prvi električni vibrator

  • 1866: Angleški zdravnik Isaac Baker-Brown ponudi alternativo masaži pri zdravljenju ženske histerije – klitoridektomija. Po neznanem številu tovrstnih operacij ga izločijo iz londonskega združenja porodničarjev.
  • 1869: Ameriški izumitelj George Taylor izumi masažno napravo na paro, tj. parni manipulator. Zdravniki ga hitro začnejo uporabljati pri zdravljenju histerije, a Taylor opozarja, da ga je treba uporabljati previdno, saj lahko pride do prekomernega razvajanja.
  • 1883: Joseph Mortimer Granville patentira prvi električni vibrator. Uporab­ljal naj bi se za sproščanje mišic, vendar ga kmalu namenijo zdravljenju histerije.
  • 1895: Sigmund Freud in Joseph Breuer napišeta znamenito knjigo o histeriji, v kateri prideta do novega zaključka: gre za duševno in ne fizično motnjo, ki izhaja iz travmatičnih spolnih izkušenj v zgodnjem otroštvu. Začne se moderna doba psihoanalize.
  • 1899: V reviji McClure's Magazine oglašujejo preprost vibrator za pet dolarjev, Vibratile, ki naj bi predstavljal zdravilo za nevralgijo, glavobole in gube.
  • Začetek 20. stoletja: V različnih ženskih revijah oglašujejo več deset 'prenosnih pripomočkov za sproščanje'.
  • 1908: London Times objavi članek, v katerem trdijo, da so sufražetke, ki se borijo za volilno pravico, 'žrtve histerije'. To prepričanje se širi in nasprotniki sufražetk dvomijo o duševnem zdravju ženskih aktivistk.
  • 1918: V katalogu Sears Roebuck prodajajo masažne vibratorje, ki naj bi bili 'zelo uporabni in prikladni za domačo uporabo'.
  • 1952: Ameriški psihiatrični inštitut naposled odloči, da histerija ni bolezen.
  • Sedemdeseta leta 20. stoletja: Vrnitev vibratorja, ki feministkam predstavlja pripomoček za spolno osvoboditev.