"Dragi, danes res ne bi ..."

Se sprašuješ, zakaj si v postelji enkrat vroča kot žerjavica, drugič pa ledena kot zmrznjen ribji filet? V naslednjih vrsticah boš spoznala skrivnosti svojega libida.

Ukrepaj! Velika želja po spolnosti je tudi pravica punc, in ne le fantov, zato je pomembno, da prepoznaš upad libida in tudi kaj ukreneš. (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 6. 2010

Kar priznajmo si, punce: so dnevi, ko bi lahko kadarkoli skočile med rjuhe, in so dnevi, ko niti najbolj seksi predstava našega izbranca ne more v nas zbuditi želje po posteljnih aktivnostih. Zakaj je tako in kje se skriva urok, smo preverili pri Gabrijeli Simetinger, dr. med., specialistki ginekologije in porodništva, iz novomeške bolnišnice, ki jo pacientke poznajo kot dr. Gabi.

“Naj najprej pojasnim, kaj libido sploh je,” je dejala za začetek. “Libido je spolna želja ali poželenje oziroma prisotnost želje in fantazije o spolni aktivnosti.” Dokler imata oba partnerja približno enako željo po seksu, običajno ni težav. Zaplete pa se takrat, ko eden bi, drugi pa ne.

Po anketah sodeč, je največkrat nizek libido kriv, da ženske iščemo izgovore v namišljenih glavobolih. A preprosteje je reči, da se slabo počutijo, kot pa priznati, da jim ni do spolnosti – nekatere punce mislijo, da bodo s priznanjem svoje fante užalile, drugim pa je nerodno povedati zato, da fant ne bi mislil, da jih je poželenje za vedno zapustilo. “Toda pri ženskah gre v večini primerov za kratkotrajno obdobje nizkega libida,” pravi dr. Gabi.

Zakaj dobiš 'posteljni glavobol'?

Za zdrave ženske velja, da so vzroki lahko psihični (stres, depresija, nizka samozavest, neugodno čustveno stanje ...) ali fizični (npr. pomanjkanje spanca, hormonska kontracepcija in hormonsko nihanje ...). “Psihična utrujenost oziroma stres je nedvomno eden od najpomembnejših dejavnikov,” zagotavlja sogovornica.

“Dejstvo pa je, da vsaka psihofizična bolezen lahko vpliva na libido. Ženske z določenimi psihatričnimi diagnozami in ženske s kroničnimi boleznimi ali kroničnimi bolečinami imajo po navadi nizek libido, pri tem seveda ne smemo pozabiti tistih, ki so bile spolno zlorabljene ali so imele v preteklosti slabe spolne izkušnje.”

Vsekakor, je prepričana ginekologinja, je libido zelo povezan s celotno življenjsko energijo posameznice in z njenim osebnostnim zadovoljstvom.

Ti dirigirajo hormoni?

Verjetno si že sama ugotovila, da tvoj libido niha v ciklusu. “V prvih dneh menstruacije naj bi bil nižji, v tem času običajno čutimo tudi neprijetnosti, ki spremljajo menstruacijo, in zato nam takrat ni do spolne aktivnosti,” pojasnjuje dr. Gabi. V zadnjih dneh menstruacije in zlasti po njej pa se situacija spremeni.

“Libido začne naraščati in je najmočnejši v dneh okrog ovulacije, nato pa začne v drugem delu ciklusa ponovno upadati.” Vse to je seveda povezano s hormoni in iz tega sledi, da je libido delno biološko pogojen. “Narava nas je ustavarila tako, da si v plodnih dnevih najbolj želimo bližine in spolnosti,” strne zdravnica.

Če jemlješ kontracepcijske tabletke, pa je zaradi vnosa hormonov njihova raven v krvi vedno bolj ali manj enaka. “Zato je tudi libido konstanta, ženske pa to subjektivno občutijo kot upad – čeprav pri spolnem odnosu odpade strah pred neželeno nosečnostjo. Oralna hormonska kontracepcija tudi malo spremeni fiziologijo spolnih organov, na primer nožnica postane bolj suha, kar je lahko še dodaten razlog,” dodaja.

“Kot ginekologinja moram poudariti, da sta pri puncah in ženskah pomembna prepoznavanje teh težav in s tem izbira prave kontracepcije.”

Med nosečnostjo in po porodu

Hormoni imajo pomembno vlogo tudi med nosečnostjo. “Pri zdravih nosečnicah se libido zveča, pa ne le zaradi hormonskega stanja, temveč tudi zaradi fiziologije, saj so vsa tkiva (zunanje spolovilo, nožnica, maternica itd.) bolj prekrvljena in sočna, zato je užitek pri spolnih odnosih večji,” meni dr. Gabi.

“Po porodu libido lahko poveča dojenje, a tega si doječe matere večkrat ne želijo priznati, ker jim to sproža občutke krivde. Velikokrat pa zaradi preutrujenosti in neprespanih noči s preusmerjeno pozornostjo na otroka opisujejo upad libida.”

Kje na lestvici si ti?

Morda si trenutno zadovolj(e)na v spolnosti, a žal ni nujno, da bo vedno tako. Na srečo pa imajo pari, ki se v želji po intimnosti ne ujamejo, kar nekaj možnosti, da težave odpravijo – spolnost je vendarle eden od pomembnih dejavnikov v zvezi, kjer ne sme biti kratkih stikov.

Če ugotavljaš, da je zavora pri tebi, poskusi izboljšati svoje psihofizično počutje. “Ukvarjaj se s športom, uporabljaj različne sprostitvene tehnike, vadi jogo ... in hkrati delaj na svoji osebnostni rasti in osebnem zadovoljstvu, posledica česar bo dvig življenjske energije in s tem tudi libida,” svetuje naša sogovornica.

Če meniš, da vzrok tiči globlje, pa ti predlaga, da opraviš ginekološki pregled, ki bo izključil ginekološko obolenje ali prirojeno napako, ki bi lahko bila vzrok za težave.

Velikokrat razlogi za upad libida niso fizični, temveč psihični. “V ambulanti za spolne motnje na psihiatrični kliniki v Ljubljani se je zaradi tovrstnih težav v zadnjih desetih letih zdravilo 23 odstotkov pacientk,” navaja zdravnica. Naj ti torej ne bo nerodno poklicati v ambulanto za spolne motnje in se dogovoriti za termin, s seboj pa na pogovor povabi tudi fanta.

Je on vedno za akcijo?

O nizkem libidu moškega se ne govori kaj dosti.

  • Tudi njemu včasih ni do spolnosti

Po besedah ginekologinje moški niso tako zelo drugačni od nas žensk. “To so v naši kulturi le prevladujoča prepričanja ali miti. Popolnoma enako kot pri ženskah tudi pri moških opazimo upad libida, kadar zbolijo psihično (depresija) ali fizično, imajo psihične težave itd. Sploh pa pride pri moškem do upada libida, če ima spolno disfunkcijo.”

  • A vendarle obstajajo pomembne razlike

Moški vstopa v spolni odnos večinoma zaradi užitka in se zato zanj odloča lažje in hitreje, ženske pa večinoma vstopamo v spolni odnos zaradi potrebe po čustveni bližini. “A v naši še vedno patriarhalni kulturi je moškim ‘dovoljeno’, da ves čas mislijo na seks, ženske pa ne smemo, ker to ni primerno. Kljub ekonomski emancipaciji je v spolnosti ženska seksualnost razumljena kot nekaj, kar se mora prilagoditi in podrediti moški seksualnosti,” predstavlja zdravnica še vidik, ki ga kot podiplomska študentka ženske seksualnosti proučuje na Fakulteti za družbene vede.

  • Razbijanje tabujev

Če občuti zmanjšanje libida, se o tem pogovorita. Nekaj informacij bosta našla na spletu. “Prvi korak je storjen, ko si moški ali ženske težave priznajo. On naj obišče urologa, naslednji korak je pogovor s strokovnjakom v ambulanti za spolne motnje. Včasih je dovolj že pogovor, obstaja pa tudi možnost zdravljenja, ki je ob zavzetosti obeh partnerjev zelo uspešno,” zaključuje dr. Gabi.

Manca Kraševec