Čustvena bolečina je še kako resnična

Nove tehnologije skeniranja možganov so razkrile, da je del možganov, ki procesira fizično bolečino zadolžen tudi za čustveno bolečino. Da ljubezen zares boli, nas že dolgo prepričujejo tudi pesniki.

21. 7. 2008

Zadnje raziskave pa kažejo celo, da je okoli 10 odstotkov ljudi tako zelo dovzetnih za čustvene bolečine, da te pri njih povzročijo trajno, zelo resnično in kronično bolečino.

Čas zaceli prav vse rane?

Na vidiku so torej dokazi, ki bodo morda razložili, zakaj nekateri ljudje nikoli ne prebolijo zlomljenega srca.

“Ti ljudje izkušajo zares globoko jezo in zagrenjenost. V življenju ne najdejo več smisla. In medtem ko si večina sčasoma opomore, njihova bolečina ne izzveni.”

Z novimi izsledki se poraja sum, da imajo ljudje, ki nikakor ne prebolijo svoje srčne izgube (naj bo to ljubezenski razhod, ločitev ali smrt ljubljenega), hkrati tudi najnižji prag fizične bolečine, kar pomeni, da tudi fizično bolečino čutijo močneje kot drugi ljudje.

Smrtonosne rane

In če je bolečina torej še kako realna, ali je mogoče zaradi ‘zlomljenega srca’ tudi umreti?

Dr. Martin Cowie, profesor kardiologije, je prepričan, da:

“Seveda lahko umremo. Izkazalo se je celo, da je po kakšni veliki čustveni izgubi najbolj kritično obdobje prav obdobje prvega pol leta. Še posebno dovzetna za to pa naj bi bila moška populacija.”

Statistike kažejo, da se žalujočim v tem obdobju pogosto dogajajo nesreče in da lahko zapadejo v depresijo, v prvih nekaj mesecih pa obstaja tudi večje tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap. Menda veliko vlogo pri tem igrajo tudi stresni hormoni.