Čudne sanje o seksu: kaj v resnici pomenijo?

Si imela tako čudne, tako vroče in tako prepovedane sanje o seksu, da o njih raje nikomur ne poveš? Cosmo razkriva, kaj v resnici pomenijo. 

Čudne sanje o seksu: kaj v resnici pomenijo? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2016

Iz sanj, v katerih s svojim naj zvezdnikom preživljaš počitnice na rajskem karibskem otoku, se zagotovo ne bi želela nikoli zbuditi. Obstajajo pa tudi sanje, ki se jih zjutraj spominjaš z grozo, ali pa se vsa prestrašena zbudiš že sredi noči, saj ugotoviš, da te tlači mora.

Govorimo o sanjah, v katerih recimo seksaš z osebo, s katero v resnici nikoli ne bi poskusila, ali v katerih ti nekdo dela stvari, ki so zate sicer nesprejemljive.

Za mnenje o teh nenavadnih ali celo grozljivih sanjah smo povprašali dr. Zorana Milivojevića. Zaupal nam je, da so sanje, v katerih nastopa seks, nekaj čisto normalnega, saj se med spanjem, ko se popolnoma sprostimo, izražajo na primer naše želje, ki pa so pri vsakem človeku kdaj povezane tudi s spolnostjo.

Dr. Milivojević še poudarja, da je za natančno razlago sanj treba narediti analizo osebnosti in poznati kontekst, v katerem je oseba, ki sanja, zato je vsako nestrokovno razglabljanje le ugibanje o pomenu sanj. Vseeno pa se da določene simbole pojasniti celo brez psihološke analize, vendar pri takih razlagah ne moreš biti povsem prepričana, ali zagotovo veljajo tudi zate.

Seks z nenavadno osebo

Dr. Milivojević razlaga: “Nič ni nenavadnega, če se ti sanja, da seksaš recimo s svojim šefom ali morda s priljubljenim zvezdnikom. Šef je zate avtoriteta, zato je čisto normalno, da nastopa tudi v tvojih sanjah, zvezdnik pa je idol, ki ga rada gledaš ali poslušaš, zato je ravno tako logično, da sanjaš o njem.”

Če v sanjah seksaš s šefom, to ne pomeni, da si želiš priti v njegovo posteljo, ampak da se ukvarjaš z vprašanjem, kako bi se lahko v življenju (v službi, na faksu, doma pred starši, v ljubezni pred fantom) dokazala.

Izkoriščevalski seks

Sanje, v katerih te kdo prisili v spolni odnos oziroma si te med njim popolnoma in proti tvoji volji podredi, “so lahko opozorilo, da je nekje okrog tebe velik izkoriščevalec,” zatrjuje dr. Milivojević. To so zagotovo najbolj moreče sanje, za katere si ne želiš, da bi se uresničile tudi v tvojem življenju.

A očitno je delček tebe prepričan in ti skozi sanje namiguje, da se nekje v tvoji bližini zadržuje človek, ki misli samo nase in na svoje cilje – da bi jih dosegel, pa bi bil pripravljen iti prek vseh meja. Odpri oči in pravočasno poskusi razkrinkati osebo, ki ti hoče škodovati.

Seks z bivšim

Kadar se ti sanja, da se v spolno avanturo spuščaš s svojim bivšim fantom, je to znak za nostalgijo, pravi dr. Milivojević. “Do takih sanj lahko pride, če ženska z novim partnerjem v postelji ni tako zadovoljna, kot je bila s prejšnjim.

Takrat si želi, da bi bil njen seks tako dober kot prej, a z novim partnerjem.” Skratka, ne gre za to, da bi svojega bivšega fanta pogrešala ali ga želela nazaj, rada bi le, da bi bil tvoj novi moški v spalnici prav tak strokovnjak, kot je bil tvoj bivši.

Akcija z drugim dekletom

Če si hetero, je pri takih sanjah prvo pravilo, da se jih ne smeš ustrašiti in misliti, da pomenijo, da si kar naenkrat polna homoseksualnih ali biseksualnih nagnjenj. Po besedah dr. Milivojevića gre bolj za to, da si želiš biti taka kot to dekle.

“Oseba (lahko je moški ali ženska), ki ji hočeš biti podobna, se strokovno imenuje ego-ideal in lahko pogosto nastopa v tvojih sanjah, tudi v tako neobičajnih vlogah, kot so spolni partner oziroma partnerica.” V resnici torej ne gre za tvojo željo po intimnosti s tem dekletom, temveč le za težnjo, da bi ji bila čim bolj podobna.

Varanje

“Varanje v sanjah ne pomeni, da si svojega fanta v resnici želiš prevarati,” zagotavlja dr. Milivojević. “Kdor sanja, da vara svojega partnerja, najbrž želi oprati s sebe neko krivdo, ki pa sploh ni nujno povezana s spolnostjo.”

Bolj je verjetno, da se s takimi sanjami nezavedno želiš oddolžiti na primer za neprimerno obnašanje. Saj poznaš take primere: nekaj ali nekdo ti je šel na živce, zato se nisi vedla ravno lepo. Ko o tem premišljuješ, ugotoviš, da je bila vse skupaj velika neumnost, zato se počutiš krivo, ne da ti miru in te teži celo v tvojih sanjah.

Seks brez zaščite

Take sanje se ti običajno pojavijo takrat, ko v zvezi z nekim fantom vidiš svetlo, lepo prihodnost in nekako čutiš, da je vajin odnos perspektiven. “Sanje o seksu brez zaščite so zagotovo izraz želje po večji bližini s partnerjem, po globljem odnosu z njim in morda celo po otrocih,” meni dr. Milivojević.

Če se ti torej sanja o spolnih odnosih brez kondomov ali drugih kontracepcijskih sredstev, se vprašaj, ali sta s fantom pripravljena v razmerju narediti korak naprej in se morda preseliti skupaj, če še živita posebej, ali če je nastopil čas za povečanje družine.

Nedolžno ali ne?

Nekateri na videz nedolžni simboli imajo lahko erotično interpretacijo.

Letenje: sanje o letenju naj bi bile sinonim za podzavestno erotično dejavnost. “Letenje je enako spolni združitvi in glede na preostale dejavnike sanj označuje odnos sanjajočega do spolnosti.”

Dvigalo: pri tem simbolu je bistveno premikanje navzgor (naraščanje) ali navzdol (upadanje). “Dvigalo je povezano s prijetnim, vznemirljivim, ki narašča do erekcije ali pa počasi pojenjuje.”

Kača: sanje o njej naj bi nakazovale na zapeljevanje, pretirano strast in intimne nevarnosti, saj kot simbol pomeni spolno energijo, zaradi oblike pa lahko postane ekvivalent penisa.

Vir: Laura Tuan, Sanjska knjiga od A do Ž.

Nuša Oblak