Česa ne smeš početi, ko si v zvezi? (7 največjih grehov)

Ko sta s fantom že nekaj časa skupaj, se lahko sprostiš ... malce bolj. A česa ni dobro početi prepogosto, ko si v zvezi?

Česa ne smeš početi, ko si v zvezi? (7 največjih grehov) (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 1. 2018

Znani ameriški psihoterapevt dr. Keith Ablow razkriva sedem smrtnih grehov pretirano udomačenih parov in svetuje, kako ohraniti drzno seksualno privlačnost vsak dan, vsako uro, vsako minuto.

V prvem rožnatem odblesku rdeče vroče ljubezni se ti noben trud ne zdi pretiran. Omamljena z ljubeznijo ali strastjo ali kar z obojim si mažeš ustnice s slastnim bleščilom in kupuješ nesramno drage parfume v smešno majhni embalaži. Odpoveš se vsaki redilni jedi in se depiliraš kot plavalec pred olimpijado. Štirikrat na teden hodiš na jogo, da boš lahko ovila svoje noge okoli njegovega vratu. In splača se. Seks je neverjeten!

Potem ti, po določenem času, zveza postane … udobna. Mogoče celo ležerna. Morda se to zgodi takrat, ko sta skupaj šest mesecev, ko začneta preživljati vsak konec tedna skupaj ali ko sta že začela skupaj živeti. Vedno pogosteje si nadeneš svoja piflarska očala, namesto da bi se trudila z vstavljanjem leče v oko – ker je tako udobneje. Zrediš se za nekaj kilogramov in sene vznemirjaš – saj boš najbrž kmalu spet začela hoditi na fitnes. On pa kar naenkrat na stranišču začne puščati na stežaj odprta vrata, medtem ko gre lulat …

Take majhne neseksi navade so tako vabljive, da še sami ne vemo, kdaj so postale del našega življenja in zveze, a pazi, povzročijo lahko velike težave: prevelik odmerek domačnosti in vsakdanjosti! Mogoče so vsaka zase zanemarljivo majhne (ali pa ne tako majhne), toda vse skupaj lahko uničijo magnetizem, skrivnost in spolno privlačnost zveze. “Obdržati bliskajoče iskrice v zvezi je po določenem času skoraj nemogoče,” trdi psihoterapevt dr. Keith Ablow, ki svetuje posameznikom in parom že več kot dvajset let, v tem času pa je bil priča temu, kako pretirana udomačenost lahko povzroči, če ne zaničevanja, pa vsaj izgubo želje po partnerju, ki meni, da intimnost pomeni dajati vse slabe lastnosti na ogled.

Toda opazi, da je uporabil besedo skoraj. V svoji karieri je dr. Ablow nabral tudi veliko znanja o tem, kaj lahko naredimo, da iskrica ne bi izginila. Bistvo: “Zakaj bi žrtvovali erotično plat zveze, če to ni nujno potrebno?” Preberi modre nasvete, kako se izogniti prekrškom z utripajočim imenom Preveč udomačena. “Nobena stvar ni obvezna,” poudarja dr. Ablow. “Pozabite lahko vsa priporočila. Naredite vse prekrške in morda boste še vedno ljubljeni, toda mogoče ne boste enako pogosto končali v postelji.” Kdo si tega želi?

Podarjaš mu darila, kakršna bi kupila njegova mati - greh št. 1

Si kdaj opazila, da moški ženskam ne podarjajo dezodorantov, kakršne vidijo na njeni polički v kopalnici? Kljub temu se veliko žensk ponaša s tem, da svojem partnerju podari tri pare bokseric ali zobno krtačko. Mogoče misliš, da to kaže, kako blizu sta si in da misliš na njegovo dobro, toda tvegaš, da se boš v njegovih očeh preobrazila iz ljubimke v mater (bljak!).

Ker vsak lahko sam sebi kupuje potrebne stvari, naj bodo tvoji nakupi romantični ali vsaj značilni za življenjski slog tvojega moškega. Dr. Ablow pravi: “Če želita biti še vedno močno ogreta drug za drugega, je posebno nalivno pero v redu, ducat poceni svinčnikov pa ne.” In kaj če res potrebuje spodnje perilo? Izberi perilo, v katerem bo videti seksi ... in mu to tudi povej.

Skupaj čistita zobe z nitko - greh št. 2

Si res želiš, da bi svojega sanjskega moškega gledala, ko si obira ostanke večerje med zobmi? Še huje, ali si želiš, da bi on tebe gledal, kako to počneš? Kaj pa, kako si z voskom depiliraš brke pod luštkanim noskom, ki ga tako rad poljublja? Le zapri kopalnico in ohrani čim več skrivnosti.

Naj te gleda v najboljši luči. In niti ne pomisli početi česa na stranišču v njegovi prisotnosti – greh, ki ga moški radi storijo. (Mimogrede, bilo bi dobro, da ga pazljivo opozoriš, naj tega ne počne; pregrehe pretirane udomačenosti delujejo obojestransko.)

Ustaljeno se mečkata pod rjuhami - greh št. 3

Klasičen scenarij: odkrila sta, kaj vama je v postelji všeč, in tako vsakič preskočita vse drugo in počneta samo to, kar že vesta, da vama ugaja. “Ne verjemite, da samo zato, ker ste s partnerjem intimni, točno veste, česa si želi v postelji,” opozarja dr. Ablow. “Če postaja očitno, da boste del njegovega življenja dolgo časa, mogoče ne bo hotel zaupati, kaj ga res vzburja, ker si ne želi tvegati zavrnitve.”

Pogosto moški, ki prevarajo svoje ženske, doma seksajo na en način, z drugo žensko pa popolnoma drugače, morda bolj avanturistično. Nikoli se niso počutili, da bi jim bilo dovoljeno združiti ti dve svoje plati. Podari mu to dovoljenje. Dr. Ablow predlaga, da svojemu partnerju predlagaš, da vsak od vaju napiše na papir najbolj noro stvar, ki si jo želi poskusiti v postelji. In potem – zamenjajta papirčke ... Tudi če nikoli ne bosta naredila ničesar od tega. Z zadnjim delom predloga mu boš pustila odprt izhod. Če se ne bosta odločila uresničiti fantazije, bosta dobila vsaj vpogled v seksualnost drugega. Toda če se bosta odločita, lahko odkrijeta zabavno novo posteljno (ali morda garažno) aktivnost.

Ne bodita sužnja urnika, tako da bosta omejevala intimnosti le na posteljo in čas za spanje. Koliko vzburljiveje bi bilo, če bi se en dan nenapovedano prikazala v njegovi službi, prišla v njegovo pisarno in rekla svojem partnerju, ki si misli, da ve vse o tebi: “Nič ne govori. Tukaj bom natančno 10 minut.” (Seveda če uči v osnovni šoli, to ne bo dobra zamisel.) Najpomembnejše je biti spontan.

Razkrivaš vse, ves čas - greh št. 4

V eni od starih epizod Seinfelda se Jerry pritožuje, da je njegova nova punca preveč časa gola. To se zdi kot nenavadna pritožba za moškega, toda premisli o tem: le malo si nas želi gledati golo osebo, ki pobira nogavice s tal ... ali kašlja, se napenja, ko hoče odpreti kozarec z vloženo papriko, ali popravlja kolo. Pretirana izpostavljenost lahko naredi tvojega moškega neobčutljivega do provokativnosti tvojega golega telesa, zato se potrudi, da bo pogled na tvoje golo telo nekaj posebnega.

“Šel bi tako daleč, da bi rekel, da bi morala biti golota povezana le s seksom,” pravi dr. Ablow. “Ne pospravljanje stanovanja ali branje v postelji, samo seks. Če hočeš, da bo ostal erotičen, bi šel še korak naprej in bi rekel, da ni razloga, da partner vidi, kako se oblačiš. Kadarkoli. Ko daš roko na gumb, bi to moralo biti samo znamenje, da nekaj slačiš, ne pa oblačiš. To prepoji celo tvojo srajco z erotično energijo. Ko zagleda tvojo roko, kako se bliža gumbu, je že vzburjen.”

Razkazuješ mu svoje napake - greh št. 5

Formalno zmenkarjenje je že daleč za vama. Njegov brivnik je v tvojem stanovanju; njegov pes prespi pri tebi. To je kritičen čas po dr. Ablowu, ko so pari v nevarnosti, da se naveličajo en drugega. “Želimo, da bi bili sprejeti od svojega partnerja tako popolno, kot smo od družine,” trdi terapevt. “Zato si mislimo: ‘Kakšna razlika je, če se z njim pogovarjam o svojih težavah z zobmi? Ta človek me ima rad.’ No, mogoče te ima. Toda ali bi se pogovarjala o grozni črni luknji v zobu, ki jo je treba popraviti, na prvem zmenku?

Koliko o tem res mora tvoj moški vedeti po vajinih sedmih mesecih?” Dokler je vajina zveza še precej vroča (ne govorimo o večletnem zakonu), ni treba, da se prikazuješ z napakami ali kot da potrebuješ neko popravilo. Seveda nihče ni popoln, toda pozitivne plati tega, da si s svojim ljubim deliš mnenje o tem, kaj ti na tvojem telesu ni všeč, enostavno ni!

Vzemi za primer le obnorujoče tarnanje velikega števila žensk: “Debela sem!” Kar naprej se pritožuj in čakaj, da bo pomisli: “Ta ženska nima nobene moči in volje.” Ali: “Ali bo čez leta samo slabše?” Na tak način osredotočaš njegovo pozornost na nepopolnost, ki je ni opazil ali je ni jemal kot težavo. Samozavest je seksi. Ali se samozavestno sprejmi tako, kot si, ali v tišini pojdi na dieto. Bistvo glede napak: popravi jih ali jih pozabi.

Oblačiš se vedno manj izbrano - greh št. 6

“Ko postaneta čisto pravi par, je v posteljo zelo lagodno hoditi v stari trenirki in majici,” pravi dr. Ablow. “Toda postelja zaradi tega postane manj magično mesto.” “Želimo si verjeti, da smo tako ljubljeni, da ni pomembno, kaj imamo oblečeno, in da si tudi naš partner želi, da nam je udobno. A le potrudi se, da boš zelo ljubljena in še vedno njegova seksi vila.

Strinjamo se, obdržati očarljivost zahteva nekaj dodatnega dela, zato se v uredništvu trudimo, da ti v prav vsaki številki natrosimo kopico nasvetov za ličenje, oblačenje in seksi igrice. Prelistaj naše lepotne strani ter modne nasvete – kar naenkrat boš udobno-sproščeno-seksi noro ‘kurila’ svojega najdražjega ... In ko boš preizkusila še tisti seksi trik, bo pogorel v navalu strasti. Hitro se spravi iz pižam, ki si jih nosila v obdobju zmenkov, ali kupi nekaj porednih presenečenj.

Vsaka noč ponuja priložnost, da si videti, če ne že fantastično, pa vsaj posebno. V nasprotnem mu pošiljaš sporočilo, da je odhod v posteljo z njim le vsakdanja navadna zadeva. Naslednje jutro ne odvrzi svojega seksi perila v skupni koš za umazano perilo. Spodnje perilo naj bi bilo zapeljivo in skrivnostno. Če najde tvojo prosojno spalno srajčko, ovito okoli svoje trenirke, bo postala le kos blaga.

Vsak dan in noč preživita skupaj - greh št. 7

Dr. Ablow verjame, da je največji greh, da si ne dasta dovolj prostora. Tudi če noben od vaju ne čuti velike potrebe, da bi vsake toliko zbežal, je preveč skupaj preživetih ur zanesljiv način za ohladiti strasti. “Ženska bo mogoče morala vztrajati, da si moški vzame nekaj prostora zase, ker vsi moški ne vedo, kako to narediti,” pravi dr. Ablow. “Če se lepi nate, mu vsake toliko povej, da ta konec tedna nisi na voljo.

Dobro je, da se še vedno lahko vidita, saj ljudje lahko izginejo v isti hiši. Žalostno je, toda ozdravljivo.” Če si obdržala svoje stanovanje ali če živita skupaj, naj bo vsaj en večer na teden rezerviran za tvoje prijatelje. Tudi konci tedna s prijateljicami so vsake toliko balzam za tvojo dušo in obenem za vajino zvezo. Če sta dovolj drzna, pojdita posebej na počitnice – to je zelo zabaven način, da ustvarita malo skrivnosti in že pozabljenega hrepenenja. Hej, to je tudi odlična priložnost za seks po telefonu.

Petra Arula

Preberi še: Fantastična ideja, kako lahko letos voščiš valentinovo!

Priporočamo tudi: Horoskop: Ali oprostiš, ko te nekdo užali?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri