"Čeprav je ona nemarna do otroka, sem jaz pristal na cesti ..." (srce parajoča izpoved mladega očeta)

Ob tem zapisu mladega slovenskega očeta ti bo zajokalo srce.

"Čeprav je ona nemarna do otroka, sem jaz pristal na cesti ..." (srce parajoča izpoved mladega očeta) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2021

"Z izvenzakonsko partnerico sem v vezi 4 leta, prvi dve leti sva bila samo ljubimca za občasna srečanja, takrat se je ravno ločila od prejšnjega partnerja. Ne bom nakladal celotne zgodbe in pisal knjige, razumela sva se odlično, v nekih trenutkih kakor v pravljici, je pa tudi prišel kakšen dan, ko so bila nestrinjanja, ampak smo vse hitro zgladili.

Leta 2019 je zanosila na željo obeh. Sprva je bilo vse lepo in prav, skupaj sva hodila na njene zdravniške preglede, če nisem bil v službi, skupaj delala načrte, kako bo potekala vzgoja otroka.

Ker bi morala biti zaradi rizične nosečnosti na dieti, jesti določeno zdravo hrano, redno preverjati sladkor v krvi, ampak tega ni počela, me je začelo skrbeti za najino nadaljnjo pot, zaradi tega pa je prihajalo do besednih sporov.

Leta 2020 sem predčasno postal očka zdravi punčki, takrat mi je postala njena mama vse na svetu /.../ Doma sem hišo teh 14 dni generalno pospravil, pripravil rože, balone, skratka nepomembne reči, ter samo čakal odpustni list iz porodnišnice, da ju pripeljem v topel objem.

Pa so se začele težave: otroka je mama dojila, ampak zaradi njenega načina prehranjevanja – od gaziranih pijač, raznih čipsov, napolitank, čokolad – mleko ni bilo kvalitetno, pa je otrok pristal v bolnici na infuziji. Čez nekaj dni je prišel otrok domov, ampak zadeva je bila še vedno ista – težavna mamina prehrana.

Po posvetu zdravnika se odločim in jo pregovorim, da začneva kupovati mleko v prahu, s čimer se strinja ter zadevo in najino kreganje umirimo. Naslednje 3 mesece se naša punčka odlično razvija, zdravstveno napreduje, pri pol leta starosti začnemo s korenčkom ter postopoma nadaljujemo z drugo zelenjavo ... Otrok, star 8 mesecev, bi moral počasi poskusiti še kaj drugega.

Kadar sem doma, preberem kakšen recept, kaj lahko ponudimo otroku in česar ne smemo, ampak mama v depresiji [začne govoriti, op. a.]: "ne jaz tega ne bom brala, jaz nebom kuhala" ter enostavno začne otroku dajati razne sladkarije, hrano iz konzerve, razne golaže ali gotove, hitro pripravljene stvari s preveč začimbami, katerih ne bi smela.

Počasi spet začne v meni prekipevati zaradi njenih dejanj ter skrivaj začnem snemati njeno početje, kako zanemarja otroka, kako ga ne previja redno, kadar sem v službi, kako mu ne daje zdravil. Enostavno ni več tista ženska, katero sem ljubil.

Letos bo otrok star eno leto, stopim na CSD in podam prijavo zanemarjanja ter nepravilnega prehranjevanja otroka, me napotijo na policijo, kjer tudi podam izjavo. Imam za 30 ur posnetkov, kako govori, da ne bo kuhala, če bo otrok lačen, bo jedel, kar bo dobil. Imam tudi posneto, kako reče, da na plenicah piše, da držijo do 12 ur in ne vidi razloga, da bi prej previjala ter 100 drugih zadev. /.../

Te stvari so se dogajale, kadar sem jaz bil v službi, preden me obožujete. Res je, na podlagi svojih sumov sem preštel umazane plenice, preden sem šel v službo. Ko sem prišel čez 10 ur domov, sem videl isto število.

Na policiji so rekli, da bodo podali zgodbo na CDS, pa smo tam ... Začarani krog. Čez teden dni je bila povabljena na CSD, kjer je podala izjavo, da sem skrben očka, znam skuhat, poskrbeti za otroka, ... Ampak občasno agresiven z besedami, česar tudi ne zanikam.

Čez tri dni sva imela spor in prvi prihod policije na dom zaradi nasilja, ker je ona tako rekla. Nasilja niso zaznali, naredili so zapisnik ter odšli.

19. 3. sva imela skupaj na CSD sestanek o iskanju rešitve, kjer sem ugotovil, da sta s svetovalko prijateljici, znanki že leta in leta. Hoteli sta, da podpišem izjavo, ker ni zaznala nobenih nepravilnosti na domu.

Poudarim, da v domu niso nikoli bili, ampak samo pred hišo, kar se razlikuje ter ne želim podpisati. Zadeva gre na sodišče, do takrat je potrebno čakati dodelitev skrbništva.

20. 3. mi reče: "Zapusti hišo in odidi", jo gledam in rečem: "A pokličem zdravnika, si v redu?" Reče mi: "Bom poklicala 4 tujce, da te pretepejo, ti ne boš več dobil nikoli otroka." Kličem policijo, po eni uri vstopijo, pozdravijo ter gledajo, kako ravno tisti trenutek previjam otroka, jih pustim, da pove ona svoje v drugem prostoru.

Po 15 minutah mi reče policija: "Imate pravico molčati, vrnite ključe od hiše, ker ste dobili ta trenutek prepoved približevanja." Šokiran gledam, vzamejo mi otroka ter me vsega v solzah napotijo iz hiše.

Iskal sem pomoč pri društvu SOS, CSD, policiji, varuhu človekovih pravic, psihiatru. Vse je bilo brezuspešno in danes bo četrta noč, odkar spim v avtu po 20 letih dela, nikoli v življenju nisem imel opravka z nasiljem ali alkoholom ali katerim drugim kršenjem zakona.

Je kdo imel podobno težavo s prepovedjo približevanja, da mi da kakšen nasvet? Naj dodam, da nimam denarja za drage odvetnike."

Zapis je bil objavljen na med.over.net in je delno slovnično popravljen.

Preberi še: Izpoved: "V porodni sobi sem želela le SESTRO, mož pa je iz maščevanja naredil TOLE👇!"

Priporočamo tudi: "Oba z ženo spiva z drugimi, a vendar me je nedavno začelo skrbeti, ker ..." (izpoved moškega)