Čarobno: To se zgodi z dušama zaljubljencev, ko se poljubita na usta

Se spominjate občutkov, ko ste v ustih prvič začutile nemirne mehurčke šampanjca? Kaj pa tistih, ki jih je povzročila lepljiva sladkost prvega koščka čokolade? Morda. In vaš prvi poljub, daljši od treh sekund? Se ga še spomnite?

Čarobno: To se zgodi z dušama zaljubljencev, ko se poljubita na usta (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2020

Le katera se ga ne! Prvi pravi poljub ima pač posebno mesto v osebni zgodovini vsake ženske. Skrivnostni trenutek, lahko bi mu rekli prva stopnja intimnosti med dvema, ki sta si naklonjena, le redko pobegne iz spomina.

Poljub na splošno dojemamo kot simbol vzajemne združitve in pripadnosti.

Kult poljubljanja na usta je razvit pri Američanih, kjer se na usta poljubljajo starši, otroci, sorodniki in prijatelji.

V Evropi je razširjeno poljubljanje na lice, staromodno poljubljanje roke v znak ponižnosti pa živi le še med aristokrati in v cerkvah.

Že od antike ima poljub tudi duhovno razsežnost, saj pomeni zlitje duha z duhom.

Zato naj bi bila telesni organ poljuba usta – izhodišče in izvir diha. Zato se ljubezenski poljubi dajejo z usti.

Pri tem se duši zaljubljencev neločljivo združita v celoto.

Poljub postane podoba zlitja, pri tem vsa prejšnja nasprotja sodelujejo v ustvarjanju enovite celote. Čarovnija trenutka, ko se dva brez konca zlivata drug v drugega.

Kemija poljubljanja

Če poljub natančneje pregledamo s stališča biologije in kemije ter se pri opazovanju znebimo vseh njegovih simbolnih pomenov, ki nam vzbujajo čustva, se vsa skrivnostna čarovnija spremeni v navadno kemijo.

Poljub s takšne perspektive vidimo le še kot dotikanje in drgnjenje ustnic ob ustnice.

Človeške ustnice, pravijo znanstveniki, so prepredene s številnimi živčnimi končiči (na kvadratnem centimetru ustnic naj bi jih bilo stokrat več kot na konicah prstov) in zaradi občutljivosti delujejo kot erogena cona.

Žleze na robu ustnic in v ustih med poljubljanjem izločajo kemične snovi, ki v človeku stimulirajo spolno poželenje.

Nekateri znanstveniki menijo, da ima pri poljubljanju nos celo večjo vlogo kot usta.

Angleški klinični psiholog Paul Brown domneva, da naj bi bil užitek pri poljubljanju povezan predvsem z vonjem in manj z drgnjenjem ustnic.

Zgornja ustnica je področje, kjer žleze sproščajo feromone, hormonompodobne snovi, ki naj bi z vonjem zbujale poželenje pri obeh spolnih partnerjih.

Med poljubom se z nosom najbolj približamo partnerjevi zgornji ustnici, kjer se izločajo feromoni, pravi dr. Brown.

Znanstveniki so med drugim trdno prepričani o zdravilnih učinkih poljubljanja.

Odkrili so, da gre pravzaprav za telovadbo, pri kateri sodeluje 34 človeških mišic. Pri spodobnem poljubu porabimo 18 kalorij.

Povprečen pripadnik človeške vrste se poljublja do 70. leta, v življenju za to nameni približno sto deset tisoč minut ali približno 76,4 dneva.

Od teorije k praksi

Omejimo se na ljubezenski poljub. Poljub, ki je neposredno povezan s spolnostjo, ker ponavadi vodi k njej.

Človeku se na hitro celo zazdi, da je ljubezenski poljub pomembnejši od same spolnosti. Zagotovo pa sta vsaj enako pomembna, ker si enega brez drugega skoraj ne moremo predstavljati.

Poljub ima v praksi veliko prednost: v njem se namreč skriva ogromno besed, misli in energije.

Z njim lahko ljubljenega odpeljete v deželo, ki ste si jo same zamislile.

Poljub je lahko polminutni scenariji, po katerem se zavrti celotna zgodba, sijajni dialog med dvema, ki sta si blizu. Človek nikoli ne ve, kam ga bo poljubljanje odpeljalo.

Odprte ali zaprte oči?

Naj bodo oči med poljubljanjem odprte ali zaprte? Ali bo med poljubljanjem gledal ali mižal?

Kot ženska lahko po eni od raziskav z večjo verjetnostjo pričakujete, da bo imel vaš moški, medtem ko vas bo poljubljal, odprte oči.

Vzrok naj bi bila večja nagnjenost moških k vizualni stimulaciji, ki je pri ženskah veliko manjša. Morda je tisto, kar vidi okoli vas, zanj eden od dražljajev, ki so mu ljubši od vašega poljubljanja.

Dr. Martin Skinner, predavatelj in socialni psiholog na univerzi v Warwicku, sicer trdi, da gledanje nima posebne vloge pri poljubljanju.

Pri poljubu gre namreč po njegovem predvsem za čutnost, ki vključuje vonj, dotik in telesno temperaturo.

Pri iskrenem ljubezenskem poljubu zaradi tega ponavadi zapremo oči.

Odprte oči so tako lahko tudi znak, da ste z delom sebe med poljubom odtavale stran, se pravi, da niste popolnoma zbrane (in predane).

Obstaja veliko vrst ljubezenskega poljuba in vsi imajo seveda zagovornike in uporabnike.

Svojega bližnjega lahko torej poljubite na sto načinov in ga s poljubi odpeljete po skrivnostnih poteh. Tukaj je nekaj predlogov:

Metuljev poljub

Od vas zahteva popolno zbranost. Rahlo našobite zaprte ustnice in preplavite njegov obraz s hitrimi in nežnimi poljubi. Zlasti se osredotočite na občutljive predele na zaprtih vekah, senceh, čelu, licu in med tem božajte njegov obraz s svojimi trepalnicami.

Jogijski poljub

Lezite nasproti partnerju in nežno pritisnite svoje ustnice na njegove, kakor da bi ga želele poljubiti. Nato preprosto ostanite v tem položaju nekaj časa (kolikor želite). Tantrični mojstri priporočajo, da v njem vztrajate vsaj sedem sekund. Rezultat takšnega poljuba naj bi bil božanski občutek vzajemne ljubljenosti.

Kamasutrin poljub

Gre pravzaprav za igro (tekmovanje) v poljubljanju, v kateri zmaga tisti, ki prvi ujame ljubimčevo ustnico nežno med zobe. Če izgubite, lahko nadaljujete z izzivanjem partnerja.

Ko ga raznežite z igranjem užaljene punčke, se z zobmi polastite njegove spodnje ustnice in se mu nato kot zmagovalka zasmejite v obraz. Takšna igra po Kamasutri pri obeh straneh podžiga strast, poleg tega je zabavna, smešna, presenetljivo intimna in sproščujoča.

Poljub zgornje ustnice

Partner ponavadi poljubi vašo zgornjo ustnico, medtem ko vi poljubljate njegovo spodnjo. Zakaj? Starodavni kitajski taoisti, ki so napisali tantrične tekste in Kamasutro, se strinjajo, da je ženska zgornja ustnica s subtilnim energetskim kanalom povezana s klitorisom.

Med poljubom je ta energetski kanal odprt in ustvarja krog spolne energije skozi obe telesi. (V praksi je stvar seveda veliko preprostejša.) Če partner poljubi vašo spodnjo ustnico, naj ne bi bilo tega učinka. Preverite!

Poljub jin-jang

Od vseh najbolj strasten poljub, ker se dogaja med samim orgazmom oziroma takrat, če smo natančni, ko ste ve na vrhu. Zelo sočen poljub, ko se vajini telesni sokovi premešajo med seboj. Tantrični mojstri pravijo, da ženska slina še posebno med vrhuncem vsebuje zdravilne lastnosti, ker harmonizira moško in žensko energijo, se pravi princip jin-jang.

Čutni poljub

Nežno raziskujte! Nežne poljube trosite izmenično vzdolž njegove zgornje in spodnje ustnice. Nato s konico jezika drsite po celotni dolžini njegovih ustnic. To zahtevajte tudi od njega. Gre za enega najbolj čutnih uvodov v globljo spolnost.

Zapisano v poljubu

Tantrični vodnik po moških poljubih

  • Če se njegova usta takoj odprejo, si lahko razlagate, da si vas je zaželel;
  • Če njegov jezik pride nasproti vašemu, ste lahko brez skrbi, kajti vse bolj si vas želi;
  • Če je njegov jezik v vaših ustih že agresiven, pomeni, da je zelo razvnet;
  • Če se njegove roke ovijajo okoli vašega ramenskega obroča in vas vleč jo k sebi, si zagotovo želi globljega poljuba;
  • Njegov mehak in voljan jezik kaže na to, da mu je ljubše počasno ljubljenje;
  • Če med poljubljanjem globoko diha, bodite prepričane, da bo postalo še globlje skupaj z naraščajočo slo.

Besedilo: Vesna Fister in Nina Kokelj