TO je ključna lastnost, ki žensko dela neustavljivo PRIVLAČNO (jo imaš?)

Intimnost je seštevek čustvenih, fizičnih, intelektualnih, profesionalnih vezi med partnerjema, ki pa vendarle ne pomeni, da sta izbrisala razlike. Prav nasprotno –  intimnost je prav v razlikah (vključno z razlikami v interesih) in njihovem sprejemanju.

TO je ključna lastnost, ki žensko dela neustavljivo PRIVLAČNO (jo imaš?) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2021

Na čem temelji intimnost med partnerjema?

Intimnost v zvezi temelji na:

  • privlačnosti,
  • spoštovanju,
  • zaupanju in
  • predajanju.

Privlačnost označuje telesno zanimanje za partnerja ali partnerico, impulz, ki nam potrjuje dejstvo, da to osebo, ki nam je blizu, doživljamo kot zanimivo.

Spoštovanje je potrdilo, da partnerja doživljamo kot osebo, ki ima svojo vrednost zaradi specifičnih kvalitet, ter da ne prenehamo ceniti tega, kar govori in dela.

Zaupanje je predpogoj čustvenega odpiranja in ko gre za seks, popolnega prepuščanja.

Predanost pomeni, da smo se odločili za nekoga, s komer smo pripravljeni deliti svoje življenje 'v dobrem in slabem', naj gre za zakon ali zunajzakonsko zvezo. Pri zrelih osebah predanost pomeni, da so sprejele svojo in partnerjevo različnost in da jo, vsaj deloma, vidijo tudi kot možnost lastnega napredovanja. Dobro je, da par občasno preveri, koliko so ti dejavniki v njuni zvezi trdni in stabilni; in če začuti, da se kateri od teh vidikov 'maje', da vanj vloži toliko energije, kolikor je je potrebne, da se v zvezi spet vzpostavi ravnovesje.

Strasti ne moremo nadzorovati

Pomembno je, da se zavedamo, da ne moremo nadzorovati tega, kar se dogaja v erotični strasti v zvezi, saj je strast večja kot posameznik.

Prebujanja strasti ne moremo kupiti ali popraviti z zunanjim prilagajanjem. Je globok notranji proces, ki se pri posamezniku dogaja, ko predano dela na tem, da postane 'bolj svoj', da uresniči svoje potenciale.

Bolj kot smo zvesti sami sebi, bolj smo privlačni

Ključna sposobnost posameznika, da ostane zvest samemu sebi, vendar obenem globoko povezan s prav tako zvestim partnerjem, bo prispevala k temu, da bo v njuni zvezi več strasti in da bosta uživala v bogatejšem in bolj izpolnjenem življenju.

Intimnost s samim seboj pelje do intimnosti z drugim. Tam, kjer je živa intimnost, bo tudi strast našla svoje mesto.

Za Senso pripravili: Nataša Barolin Belić, Petra Arula

Preberi še: Ženske, ki so srečno zaljubljene, imajo skupno ENO (nepričakovano) lastnost

Priporočamo tudi: "Včasih ljubiti pomeni tudi oditi" (čudovit zapis, ki ti bo dal misliti)