"Bojim se, da sem ženi dal klamidijo!" (klic na pomoč Slovenca)

"Je kakšna možnost, da sem jo okužil? Ženo imam res rad in ne bi rad, da zaradi spodrsljaja končava zakon."

"Bojim se, da sem ženi dal klamidijo!" (klic na pomoč Slovenca) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 11. 2021

"Zanima me nekaj. Pred kratkim sem zaradi nekih težav pri uriniranju bil napoten v laboratorij in sem izvedel, da jo [klamidijo, op. a.] imam.

Dobil sem tablete, skril sem si jih v avtu in z ženo sva od takrat trikrat [seksala, op. a.], nikoli mi ni prišlo v njo.

Pol nisva več, ker me je peklo. Po tabletah se stanje izboljšuje in bom jutri že verjetno dober. Je [kakšna možnost, op. a.], da sem jo okužil? Ženo imam res rad in ne bi rad, da zaradi spodrsljaja končava zakon."

Kako so na zapis moškega reagirali ostali uporabniki, si lahko prebereš tukaj, mi pa bomo raje nekoliko bolje razdelali to zdravstveno neprijetnost – v primeru, da morda tudi sama sumiš, da jo imaš.

Kako veš, ali si okužena?

Spolno prenosljive okužbe (SPO) večinoma nimajo bolezenskih simptomov in
znakov, zato jih pogosto ne prepoznamo pravočasno in jih odkrijemo šele ob
zapletih ali kroničnih težavah. Zato vedno, ko opaziš naslednje bolezenske znake, takoj obišči ginekologa.

Ženska na spletu delila trik, kako ujeti partnerja pri varanju, in sprožila mešane odzive ...

Kaj je klamidija?

(Pol)bakterija, ki živi le v celicah, te pa se luščijo s površine nožnice in so tudi v semenski tekočini, povzročajo klamidijsko infekcijo. Ko imaš spolni odnos z okuženim partnerjem, ta klica hitro potuje po celicah iz semena ali prek semenske tekočine do tvoje vagine. V nekaj dneh od okužbe napade sečnico in maternični vrat.

V tej fazi je klamidija povsem ozdrav­ljiva z antibiotiki. Toda če se ne zdravi, napreduje do maternice in jajcevodov ter preide v medenično okužbo (PID) – resno okužbo, ki lahko vodi do neplodnosti.

Kakšen je občutek?

75 % žensk ne čuti ničesar, medtem ko bakterija dela škodo. Opozorilni znaki so pekoč občutek med uriniranjem in zelenkasto-rumenkast izcedek.

Kakšne so možnosti, da se je nalezem?

Približno 2,8 milijona ljudi jo dobi vsako leto. Toda zares je prevladujoča med mladimi odraslimi: eden od 24 odraslih, starih od 18 do 26 let, ima klamidijo. Presenetljivo dejstvo o okužbi. Klamidija se pogosto pojavi skupaj z drugo bakterijsko okužbo, kot je gonoreja.

Ali me kondomi lahko zaščitijo?

Ja, če jih uporabljaš dosledno in pravilno. Raziskava je pokazala, da ljubezenski plašček zmanjša tveganje za okužbo za 60 odstotkov.

Če toliko časa nisi šla na veliko potrebo 💩, je skrajni čas za obisk zdravnika

Ali drugače vpliva na moške?

Ja, enaki simptomi, kot jih imajo ženske, so včasih bolj izraženi pri moških, zato je bolj verjetno, da bo moški, če se je naleze, vedel za okužbo in poiskal pomoč.

Kaj lahko naredim, če se nalezem klamidije?

Tvoj ginekolog ti lahko predpiše antibiotike, ki bodo pozdravili okužbo.

Koliko škode bo to povzročilo?

Medenična okužba je precej težka. Traja lahko manj kot eno leto, preden se klamidija prelevi v bolezen, ki ti lahko ukrade plodnost: telo proizvaja brazgotine okoli reproduktivnih organov, medtem ko se bori proti medenični okužbi, kar lahko blokira jajcevode in prepreči spermijem, da dosežejo jajčece. 10 % žensk ostane neplodnih po boju z medenično okužbo, kar je največji vzrok neplodnosti pri ženskah. Kronična bolečina v medenici je glavni znak, vendar presenetljivo pogosto ženske preživijo klamidijo brez znakov.

Ali bi se morala testirati?

Ker je tako pogosta pri mladih ženskah, je priporoč­ljivo, da se testiraš vsako leto, če si spolno aktivna in še nimaš otrok, razen če sta oba z moškim negativna in sta v monogamni zvezi. Ginekologa vprašaj za test – večina jih testa ne izvaja, razen če jih vprašaš.

Zapomni si:

Klamidija ima malo znakov in ti ne bo resno škodovala, če jo začneš hitro zdraviti. Če je ne odkriješ dolgo časa, pa lahko vpliva na tvojo plodnost.

Glasovanje za Cosmopolitan Influencer Awards 2021 je odprto (glasuj TUKAJ!)