Bo poklical ali ne?

Zdelo se vam je, da se je med vama zgodilo nekaj pomembnega, poslovila sta se z obljubo, da se bosta kmalu slišala, zvenelo je kot povabilo na novi zmenek – toda – zakaj še vedno ne pokliče?

25. 7. 2002

Na svetu obstaja nekaj tako imenovanih retoričnih vprašanj, o katerih se nikakor ne moremo zediniti: kaj je bilo prej, kokoš ali jajce; kakšnega spola so angeli; ali imajo moški res raje plavolaske. Podobno ostaja tudi ženskam večna uganka, kaj je tisto, zaradi česar bo fant po prvem zmenku ponovno poklical.

Z anketo med mladimi moškimi smo poskusili najti vsaj približen odgovor, ki je hkrati dobra novica za vse, ki čakajo na drugi klic. Le-ta namreč nikakor ni odvisen od kakšnih skritih vrlin, ki jih premorejo le redke srečnice! Skrivnost je baje prej v nekakšni nedoumljivi mešanici kretenj, podrobnosti, znamenj – se pravi sovpadajočih naključij, ki služijo kot povod za nastanek nove ljubezenske zgodbe. Tako vsaj zatrjuje večina osebkov moškega spola.

Zato si raje ne izprašujte vesti, kje ste ga morebiti polomile, in ne čakajte kot obsedene na ponovni telefonski klic! Raje preberite nekaj nadvse učinkovitih napotkov in se prepričajte, da bo naslednji fant (če s sedanjim slučajno ne bi bilo nič) zagotovo ponovno odtipkal vašo številko.

Videz ni vse

Čeprav je prav zunanji videz pogosto tisto, na kar najprej pomislimo – še posebej na prvem randiju. Zato se nas skoraj ne da prepričati, da takrat ne bi obule čevljev z vratolomno visokimi petami ali si na primer nadele modrca s posebnimi efekti, četudi se v tovrstni opravi počutimo nelagodno. Omenjene podrobnosti nato pogosto delujejo kot zaviralci sproščenosti.

Moški seveda opazijo vašo togost in neelastičnost. Prav zato so v glavnem mnenja, da je najslabše, če se dekle na prvem srečanju ne počuti sproščeno. Gregor, 29 let, se je spomnil prvega zmenka z dekletom, ki je imelo tako oprijeto krilo, da je komaj dihalo (in govorilo). Pravi, da se je ob njej še sam počutil neprijetno. Morda je mladenič malce pretiraval, ko je dejal, da je bil prav to razlog, da se s tem dekletom ni želel več sestati.

Četudi na področju, ki ga obravnavamo, ne veljajo napisana pravila, je dobro, da se držite tihega dogovora o izbiri obleke, ki vam bo dajala občutek prijetnosti in sproščenosti. Potem boste lahko neomejeno izžarevale energijo, samozavest, svojo pozornost pa boste lahko nemoteno usmerile le nanj.

Pripravljene na avanturo?

Ste pričakovale aperitiv, on pa vas je povabil na golf? Čeprav še nikoli niste imele v rokah palice za golf, kar v vas vzbuja strah pred osmešenjem, nikar ne odklonite. Moški imajo očitno nadvse radi tisto lesketanje v očeh, ki se pojavi pri dekletih, ki si upajo.

Marko, 25-letni študent arhitekture, pravi, da ga privlačijo dekleta, ki so pripravljena sprejeti tudi malce nenavadne izzive. Zato za prvi zmenek najraje izbere kaj neobičajnega, kot na primer dirkanje z gokartom. Nato opazuje, kako se bo ona odzvala: z začudenjem, brezbrižnostjo, s presenečenjem. Njene oči, za katere je prepričan, da povedo vse, mu dajo slutiti, kakšno prihodnost bi utegnil imeti z njo.

Če je odprta, je to nedvomno dobro znamenje, da bi zveza lahko delovala. Sicer pa cela stvar podobno deluje tudi pri ženskih dušah. Kar priznajte, da so vam ljubši moški, ki vas vzpodbujajo, da si upate preko svojih meja, in ob tem okušate nove in nepričakovane občutke.

Brez strahu pred govorjenjem

Tudi moški znajo biti narcisoidni in veliko govoriti o sebi, svojih »slavnih podvigih« – da se vam ušesa spremenijo v slonova. Ko izčrpajo svoj repertoar anekdot, si želijo in upajo, da jim boste priskočile na pomoč, vsaj toliko, da zajamejo sapo in si ovlažijo suha usta.

David, 25-letni natakar, pravi, da se morda sliši banalno, toda ko mu dekle pripoveduje zgodbo s povezano vsebino, pomeni, da ima kaj povedati, da zaupa vase in ji ni nerodno biti v središču pozornosti. Tako se mu pozneje ne bi bilo treba bati, da se ne bi sama, brez njega, znašla z njegovimi prijatelji ali starši in bi molčala kot riba.

Izkoristite premor

Povsem normalno je, da med zmenkom kdaj obema zmanjka besedne štrene in za trenutek zavlada molk. Tako kot življenje ima tudi pogovor svoj naravni ritem z obveznimi premori. Če ne zaradi drugega, je dober zaradi tega, da v glavi na kratko povzamemo najpomembnejše iz pravkar slišanega.

24-letni Peter med takšnimi premori rad opazuje dekle, ki molka nikakor ne more vzdržati in nenadoma začne govoriti kot – po domače – »raztrgan doktor«. Včasih pod težo pritiska izpove vse težave, ki jih je imela s svojimi bivšimi, kar ga ponavadi najmanj zanima.

Premor naj vas zato nikar ne prestraši. Namesto da se začnete znojiti, raje usmerite pozornost na dihanje – udobno se namestite, za trenutek lahko z ljubkim gibom nase pritegnete vso njegovo pozornost ter mu naklonite tisti pomenljivi globoki pogled ...

Ne zmenite se za denar

Milan je podjetnik, star 36 let. Ima lep avto in z njim kot pravi gentleman pride po dekle in jo odpelje na zmenek. Vendar pravi, da mu gre neznansko na živce, ko opazi, da ženska ob pogledu na drag avtomobil v glavi že premleva njegov finančni položaj. Takšne ponavadi po zmenku odpelje domov in je ne pokliče več.

Milanovemu mnenju se pridružuje množica somišljenikov, ki trdijo, da so prav tako občutljivi na to, da ženske na zmenku »kalkulirajo« njihovo imetje. Rok je šel na prvi zmenek le nekaj tednov po tem, ko je ostal brez službe. Ko ga je dekle med pogovorom zasliševalo, s čim se ukvarja, je povedal po pravici. Na njegovo začudenje ni brskalo dalje. Zadovoljilo se je z vprašanjem, ali namerava trenutne okoliščine izkoristiti tako, da bo spremenil svoje življenje.

Prav dejstvo, da dekleta njegov materialni položaj ni zanimal, temveč je spraševalo o globljih stvareh, je bilo tisto, zaradi česar ga je začelo še bolj zanimati. Andrej, kar se tiče plačevanja računov, sodi v staro šolo in vedno plačuje sam. A kljub temu mu je všeč, da ženska pokaže vsaj malo pripravljenosti in ponudi, da bi plačala. Pa čeprav potem ne vztraja za vsako ceno in mu v celoti prepusti plačilo.

Pripovedujte mu o prijateljih

Tako kot ve opazujete njega, kako ravna z natakarjem, medtem ko plačuje, tudi on potihoma premleva o vašem pripovedovanju o družabnem življenju. Matjažu je bilo na prvem zmenku silno všeč, ko mu je Melita pripovedovala o svojih prijateljih in najboljših prijateljicah. Njena zgodba o tem, kako so skupaj preživljali počitnice na morju ali v hribih, je bila več kot zanimiva.

Iz povedanega je na koncu zaključil, da je topla osebnost, ki je sposobna navezati pristen odnos. To je nekaj povsem drugega, kot če bi mu ves večer govorila o svoji mački in dolgočasnih večerih, ki jih je preždela pred TV-ekranom. Moški torej pravijo, da lahko mirno poveste kaj prijetnega z vaših počitnic ali o dogodivščini s tečaja trebušnega plesa, ki ga trenutno obiskujete skupaj z nekdanjimi gimnazijskimi sošolkami.

Prednost jasnih sporočil

Četudi se mladeniči radi pogosto skrivajo za malce predrznim videzom, na koncu zmenka z velikim veseljem dekodirajo vaš signal v smislu »tudi jaz bi te še rada videla«. Če si želite podobno, potem se držite pravila in signal pošljite v obliki jasnega, se pravi nedvoumnega sporočila.

Matej, 26-letni študent prava, pravi, da dekleta ne zaprosi za telefonsko številko, če ima občutek, da ji vsaj malo ne ugaja. Zato so mu všeč dekleta, ki govorijo odkrito, če ne z besedami, pa dajo to jasno vedeti s telesno govorico. Če mu dekle ugaja, ji v trenutkih slovesa naravnost pove, da je bil večer z njo prijeten, zato bi ga lahko še kdaj ponovila. No – ste se iz tega kaj naučile?

Kemija je nad vsem

Nobene zanesljive razlage še ne poznamo, zakaj med dvema osebama nenadoma preskoči iskra. Zgodi se in pika. Jure pripoveduje o čudovitem večeru, ki ga je preživel z Veroniko. Prepričan je, da se kaj takega lahko zgodi samo vsakih sto let. Na prvem zmenku sta bila namreč neverjetno uglašena, podobnih mnenj o zelo različnih stvareh, tudi telesno sta se izjemno privlačila.

Njun prvi pogovor, ki se je zavlekel do jutra, je bil predvsem zelo preprost in spontan. Prepričan je, da je med njima delovala nevidna kemija. Čeprav v takšnih primerih govorimo o kemiji, gre v resnici za privlačnost, ki s pravim kemijskim laboratorijem nima kaj opraviti. Gre za vzajemno ugajanje; ko se vam zgodi, si edino to lahko razlagate kot stoodtstotno zagotovilo, da bo njegov drugi klic zagotovo sledil.

Znamenja lahko razodevajo marsikaj

Ugodna znamenja:

 • Med zmenkom izklopi mobilni telefon.
 • Medtem ko vam odpira vrata, se z roko nasloni na vaš hrbet.
 • Zalotite ga z mentolovim bombonom v ustih.
 • Prtiček v baru prelaga na sto in en način.
 • Zelo ga zanima vaša služba, pri tem deluje pristno.
 • Z vami se pogovarja o svoji družini.
 • Poljubi vas, ko tega sploh ne pričakujete.
 • Ko govorite, se vam močno približa.
 • Na koncu zmenka je bolj živčen kot na začetku.
 • Pospremi vas do vrat vašega doma.

Neugodna znamenja:

 • Kot uročen opazuje natakaričino zadnjico.
 • Medtem ko plačuje račun, godrnja, da bo jutrišnji dan beden.
 • Po večerji predlaga, da bi šla še na kakšno pijačo.
 • Mentolov bombon ponudi vam.
 • Dvakrat zapored vam odločno pove, da ne išče resne zveze.
 • Ko zmenek končata, se ustavi na pločniku in vam stisne roko.

Anka Tavčar - Prelog