Bi si radi popestrili spolno življenje? Uporabite internet!

Bi si rade popestrile spolno življenje, toda nimate ideje? Cosmo svetuje, da uporabite internet. Prikrijte svojo identiteto in vprašajte, kar ste že od nekdaj želele vedeti.

28. 2. 2002

Imate v spolnosti težave, toda ne veste, kako in kje se jih lotiti? Ste v spolnosti začetnica in vas zanima kar vse po vrsti? Revije in priročniki so za iskanje tovrstnih informacij kar dober začetek, toda kaj, ko smo Slovenke še vedno dokaj konservativne in nas je večino sram odkorakati iz knjižnice s kupom spolnih priročnikov pod pazduho. Poleg tega je njihovo prebiranje dokaj zamudno, morda teme, ki nas žuli, sploh ne obravnavajo ali pa z razlago nismo zadovoljne. Namesto znanstvene razprave si želimo odgovor v zdravi kmečki logiki.

Tudi revije vedno bolj odkrito pišejo o spolnosti – mi se vsekakor trudimo – vendar nikoli ne veste, kdaj bo vaš primer prišel na vrsto. Odkrit pogovor s prijateljicami, tako kot v nanizanki Seks v mestu, pa je za večino Slovenk, žal, še vedno tabu. In kam naj se povprečna Slovenka, ki si želi kar se da diskretno obogatiti spolno življenje, obrne? Kje naj poišče odgovore na vprašanja brez očitajočih pogledov iz okolice?

V internetu, seveda. Znanje lahko brez zadrege povečujete s prebiranjem strani, ki obravnavajo spolnost. Konkretne odgovore na vprašanja dobite na forumih, kjer lahko svoje izkušnje tudi delite z drugimi. Anonimnost je zagotovljena, če le upoštevate nekaj osnovnih pravil. Torej, kaj še čakate?

Kako postati in ostati anonimna

Na večini strani za ogled ne zahtevajo podatkov, pri nekaterih pa se morate za aktivno sodelovanje na forumih registrirati (če želite postavljati vprašanja in nanje odgovarjati). Večinoma zahtevajo uporabniško ime, geslo in morda elektronski naslov. To je sprejemljivo, saj si vse lahko brez škode izmislite.

Kakršnokoli posredovanje resničnih podatkov zelo odsvetujemo. Najbolje je, da si omislite poseben elektronski naslov (na primer na hotmailu), ki ga boste uporabljale le za registracijo na tovrstnih straneh. Naslov lahko brez škode kadarkoli zaprete. NIKOLI, ampak res nikoli ne izdajte svojega elektronskega naslova, ki vsebuje vaše ime in priimek.

Tudi če ne vsebuje priimka in imena, če ga uporabljate službeno, ali pa ima še kdo drug dostop do njega, ga nikakor in nikomur ne izdajte. Uporabniško ime naj bo čim bolj neosebno, prav tako tudi geslo. Če redno sodelujete na forumih, postavljajte vprašanja, odgovarjajte nanje čim bolj neosebno, kajti Slovenija je majhna in prav lahko vas kdo kljub vzdevku prepozna.

Kako zakriti svoje korake

Če je računalnik res samo vaš, potem si ne delajte skrbi. Če ga uporablja še kdo, pa razmislite o prikritju svojega početja. Za vsak slučaj. Morda bi si lahko kdo vašo zdravo radovednost razlagal tudi drugače. Kako to storiti? Predvsem strani ne dodajte med priljubljene.

Za brkljanje po internetu večina uporablja Netscape Communicator ali pa Microsoft Explorer. Oba pridno zabeležita vsako stran, ki si jo ogledate v datoteki zgodovina (oziroma history v angleški različici). To datoteko je treba izbrisati, prav tako tudi naslovno vrstico (Location Bar).

V netscape communicatorju:

Za brisanje naslovne vrstice izberite Edit, nato poiščite Preferences, pritisnite Clear Location Bar in potrdite z OK. Za brisanje naslovov vseh strani, ki ste jih obiskale, izberite Edit, nato Preferences, Clear History in OK, ali pa označite naslove tistih strani, ki morajo nepoklicanim ostati nevidne: izberite Communicator, nato Tools, potem izberite History ter na koncu pritisnite brisalko (tipko z napisom delete).

V microsoft explorerju:

Za brisanja naslovne vrstice izberite Orodja (Tools), Internetne možnosti(Internet options), Splošno (General) in Brisanje datotek (Delete Files). Za brisanje naslovov vseh strani, ki ste jih obiskale, najprej izberite Orodja (Tools), nato Internetne možnosti (Internet options), Splošno (General) in Počisti zgodovino (Clear History) ali kliknite ikono Zgodovina (History), označite naslove strani, ki jih želite zbrisati, in pritisnite brisalko (tipko z napisom delete).

Priporočamo brisanje samo nekaterih strani in ne kar celotne datoteke zgodovina (history), kajti le-ta vam zna včasih priti še kako prav. Nekaterim se bo morda zdelo sumljivo, če bo datoteka nenadoma prazna.

Morda si lahko izmislite izgovor, saj res ne morete vedeti, kaj se dogaja z računalnikom. In bodite brez skrbi, saj to, kar ste izbrisale, lahko zopet prikličejo le zelo izurjeni računalnikarji. Če se boste odločile za dopisovanje po elektronski pošti, česar sicer ne priporočamo, ne pozabite sporočil sproti brisati in prazniti koša. (NC: File-Empty Trash on Local Mail; MS Outlook: s Seznama map (Folder list) izberite Deleted Items, označite sporočila, ki jih želite za vedno zbrisati, in pritisnite brisalko (tipko z napisom delete.)

Kaj skrivajo slovenske strani

Predvsem boste morale ločiti zrnje od plev same. Kakovostnih strani o spolnosti je v slovenskem spletu bolj malo. Več je takšnih, ki mejijo na pornografijo. Priporočamo obisk naslednjih:

www.poljub.com – Stran je sicer namenjena bolj ljubezni in romantiki, imajo pa tudi prispevke o spolnosti in forum.

http://projekti.svarog.org/spolnost/ – Na tej strani boste našle osnovne podatke o ženskih in moških spolnih organih, kontracepciji, spolnih užitkih, spolno prenosljivih boleznih in odklonih v spolnosti. Stran je obvezno čtivo za vse, ki šele stopajo v svet spolnosti. Tiste, ki iščete popestritev ali konkretnejši nasvet, pa na njej nimate kaj iskati.

http://www.rtvslo.si/receptzazdravozivljenje – Kratek povzetek oddaj, ki ste jih verjetno zamudile na nacionalki, nekaj jih govori tudi o spolnosti, vendar je razlaga zelo splošna.

www.spolnost.com – Edina prava stran, vsekakor vredna ogleda. O spolnosti se govori konkretno, vendar z občutkom, za nasvet lahko vprašate strokovnjaka ali pa občinstvo na forumih. Izdajajo e-časopis, v katerem najdete položaj meseca in razne natečaje za zgodbe. Po našem mnenju najboljša stran o spolnosti.

http://med.over.net – Stran je namenjena zdravju, imajo lepo število forumov, na katerih odgovarjajo zdravniki, tudi ginekolog. Poleg naštetih obstaja še veliko raznih forumov, na katerih debatirajo o seksu in spolnosti, vendar je njihova raven vprašljiva. Morda bi se našla še kakšna stran, vredna ogleda, zato malo pobrskajte po www.najdi.si, www.matkurja.com, www.slowwwenia.com.

Kaj lahko pričakujete

Nekateri forumi so za iskanje pametnega odgovora popolnoma neuporabni. Ljudje se bolj ali manj delajo norca, ponujajo svoje “usluge” in dajejo opolzke odgovore. Na drugih forumih je tega manj, ljudje brez dlake na jeziku odgovarjajo in svetujejo. Če je tema zanimiva, se lahko nabere za več strani odgovorov in mnenj, nekaj resnih, uporabnih, nekaj neuporabnih, nekaj bolj za šalo.

Za naš okus so najboljši na www.spolnost.com. Predvsem zato, ker imajo vgrajen filter, ki skrbi, da debata poteka brez vulgarnosti, in moderatorje. In o čem teče debata? O prvih spolnih izkušnjah, seksualnih tehnikah, trenutno je zelo popularna tema o britju intimnih predelov (moških in ženskih), govori se o kroglicah, najboljših znamkah kondomov in še in še.

Preden postavite vprašanje in začnete debato, pobrskajte po arhivu foruma. Če so o temi razpravljali pred kratkim, ne boste dobile želenih odgovorov. Ljudje pač nočejo kar naprej pogrevati istih tem. In kdo so ljudje, ki postavljajo vprašanja, kdo nanje odgovarja, koliko je žensk, koliko moških, koliko so stari. O tem lahko le ugibate.

Andreja, 27: “Ker sem odraščala v katoliški družini, sploh nisem bila deležna spolne vzgoje. Še na menstruacijo me niso pripravili. Ko sem odšla na študij v Ljubljano, sem bila še vedno devica, brez kakršnegakoli zavedanja svojega telesa. V študentu sem spoznala sedanjega fanta in strah pred prvo spolno izkušnjo je rastel. Nisem vedela, kaj lahko sploh pričakujem, in kaj on pričakuje od mene.

Strani o spolnosti sem odkrila povsem naključno med brkljanjem po internetu za seminar iz psihologije. Tako sem počasi začela spoznavati tako svoje kot tudi fantovo telo in strahovi so se počasi topili. Zavedanje, da je spolnost nekaj grdega, nekaj, o čemer se ne govori, je počasi izginjalo. Zdaj kljub strogi katoliški vzgoji v spolnosti uživam.”

Neža, 24: “S fantom sva skupaj že od sredine srednje šole. Ker je najin seks postal že kar nekako rutinski, sva si obupno želela poživitve. V internetu sva našla kup predlogov in najino spolno življenje je dobilo popolnoma novo dimenzijo.” Primož, 28: “Ko sem že mislil, da me punca ne more več presenetiti, me je nekega lepega dne v postelji popolnoma šokirala. Ko sem jo vprašal, od kod ji ideja, mi je z najbolj nedolžnim obrazom dejala, internet, a si mogoče mislil, da imam ljubimca.”

Kako iz spleta v posteljo

Torej, zadevo, ki vas muči, ste spravile v internet, prejele zadovoljivo število uporabnih odgovorov in stvar bi rade preizkusile v praksi. Samo še dragemu morate sporočiti. Najbolje je, da si strani, ki so vas pritegnile, ogledata skupaj, jih pokomentirata, se malo šalita in rešitve preizkusita v praksi.

Če z dragim odkritega pogovora o spolnosti nista vajena, uporabite naslednji trik: po elektronski pošti mu pošljite povezavo na stran, za katero želite, da si jo ogleda, in počakajte na odziv. Če ga ne bo, zadevo ponovite in nedolžno vprašajte, ali je dobil vaše elektronsko sporočilo. Če bo rekel, da stvar ni zanj, ne obupajte in iščite naprej. Če pa se boste morale pred njim zagovarjati, kaj sploh iščete na teh straneh, je čas, da temeljito razmislite o prihodnosti vajine zveze.

Simona Vrečič