'Ali je to varanje, če seksam z ... robotom?' (+ odgovor strokovnjakinje, ki ti ne bo pustil spati)

Oh, v kako zanimivih časih živimo! 😅😳

'Ali je to varanje, če seksam z ... robotom?' (+ odgovor strokovnjakinje, ki ti ne bo pustil spati) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
5. 6. 2023

Vedno bolj se zdi, da je prihodnost, ki smo jo še pred kratkim videvali le v znanstvenih filmih, nenadoma tu. Umetna inteligenca nam rezervira počitnice, piše pravljice pred spanjem za naše otroke, zdaj pa bi lahko bila tudi ... naš romantični partner?

Številni vplivneži počasi že širijo svojo ponudbo vsebin - pred kratkim so tako nekateri naredili preskok in ustvarili različico sebe z umetno inteligenco, ki se lahko pogovarja z oboževalci, kadar želi.

Kaitlyn Siragusa (znana tudi kot Amouranth) je streamerka na Twitchu in ustvarjalka OnlyFans, ki ji v družabnih medijih skupaj sledi več kot 10 milijonov ljudi.

Zdaj je ustvarila spremljevalko z umetno inteligenco, ki uporablja glasovne odzive za "zadovoljevanje potreb" svojih naročnikov.

Čeprav se to na prvi pogled zdi nekoliko čudno, je povsem možno pričakovati, da bodo nekateri med nami iskali uteho pri teh nekoliko nenavadnih virih. Od pandemije Covid-19 se namreč mnogi počutijo bolj osamljene in če lahko najdejo kanček tolažbe v tem, je to gotovo samo dobro.

Razkrivamo: TO si naše bralke mislijo o analnem seksu (si podobnega mnenja tudi ti?)

O tovrstnih robotih so se pri HuffPost-u pogovarjali z Gabrielo Serpa Royo, vedenjsko analitičarko v podjetju Canvas8. "Kronično osamljenim ali čustveno ranljivim ljudem lahko klepetalni roboti nudijo iluzijo nadzora in občutek druženja," je povedala.

Ampak ali gre za prevaro, če govorimo o partnerju z umetno inteligenco?

Če si samska, je to lahko koristen način za odganjanje osamljenosti. Kaj pa, če nisi? Ali to potem velja za (vsaj) čustveno prevaro? V mnogih pogledih ima lahko vse temelje čustvene prevare, če se zaupaš robotu ali iščeš čustveno podporo, ki bi jo običajno zagotovil partner, zato je to na neki način vendarle ... prevara?

Gabriela pravi, da je tveganje minimalno, vendar še vedno obstaja možnost škodovanja.

"Vsakič, ko imam priložnost, skrivaj seksam s partnerkinim sinom" (priznanje moškega)

"Zaradi tega novega 'razmerja' verjetno ne boš izgubila partnerja. Še vedno gre za domišljijo, podobno kot pri pornografiji. Če ti je neprijetno, da tvoj partner išče spolno zadovoljstvo v takšnih gradivih, si ni težko predstavljati, da ti tudi iskanje intimnosti drugje, tudi če ne dobesedno z drugo osebo, ne bo všeč," pojasnjuje.

Ne glede na to, kako intimno se boš počutila s klepetalnim robotom z umetno inteligenco, se je treba zavedati, da je kljub temu, kako 'resnična' se lahko zdi vsa ta nastajajoča tehnologija, ko gre za človeške odnose, to še vedno le simulacija.

"Veliko klepetalnih robotov z umetno inteligenco, ki vstopajo na trg, je zasnovanih tako, da zrcalijo svoje uporabnike, kar močno prispeva k ustvarjanju intimnosti, vendar je to še vedno le simulacija. Iluzija intimnosti se lahko za mnoge pomeša z bližino in povezanostjo," zaključuje Gabriela.

Tako kot sicer v človeških odnosih, meje tvojega partnerja in odnos, ki si ga delita, narekujejo, kaj se šteje za varanje in kaj ne. Tudi če gre za robote.

Strokovnjaki: Že en pogled moškega v obraz razkrije, kakšno spermo ima (za-ni-mi-vo)