9 stvari, ki jih ČUSTVENO inteligentni ljudje nikoli NE naredijo v zvezi (št. 4!!)

Tako preprosta je skrivnost do uspešnega razmerja. 🥰

9 stvari, ki jih ČUSTVENO inteligentni ljudje nikoli NE naredijo v zvezi (št. 4!!) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2020

Kaj imajo skupnega ljudje, ki preprosto vedo, kako biti del zdravega razmerja? Ki dajejo vtis, da je razmerje v resnici precej enostavno?

Prav tako preprost, kot je videti njihovo ljubezensko življenje, je tudi odgovor: ti ljudje imajo visoko čustveno inteligenco.

Čustvena inteligenca je zmožnost, da prepoznamo in obvladamo tako naša čustva kot čustva ljudi okoli nas ter je ključni dejavnik za uspešno razmerje.

To je 9 stvari, ki jih čustveno inteligentni ljudje NE počnejo (zaradi česar so tudi njihova razmerja tako uspešna):

1. Svojega partnerja ne primerjajo z drugimi ljudmi

Čustveno inteligentni ljudje nikoli ne primerjajo svojega partnerja s prejšnjimi ali katerokoli drugo osebo. Četudi so že prej bili v razmerju in zaljubljeni, spoštujejo osebo, ki se zdaj nahaja pred njimi in ne želijo, da se slabo počuti v svoji koži.

Nihče ne mara imeti občutka, da mora z nekom drugim tekmovati, še posebej pa, če to "tekmovanje" spodbudi njihov partner sam.

2. Do svojega partnerja se ne obnašajo brezčutno

Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo čustev drugih ljudi, zaradi česar so še posebej pozorni, da se do partnerja (in njegovih čustev) vedejo rahločutno.

Pokažejo, da jim je mar za partnerjeva čustva, misli in občutke ter ga nikoli namerno ne prizadenejo.

To je edina KLJUČNA razlika med zvezami, ki se obnesejo in tistimi, ki se ne (jo poznaš?)

3. V svojem razmerju ne ustvarjajo "drame" po nepotrebnem

Čustveno inteligentni ljudje se ne zmenijo za obrekovanje in se ne spuščajo v konflikte z drugimi. O drugih neradi govorijo negativno, ne marajo napetosti ter zmeraj naredijo vse, da na najbolj nežen in učinkovit način rešijo morebitne težave.

4. Svojih partnerjev ne krivijo za svoje težave

Čustveno inteligentni ljudje zmeraj prevzamejo odgovornost za svoje napake, dejanja in na splošno življenje.

Ne samo, da smo izključno sami odgovorni za svoje težave, ampak smo tudi edini, ki jih lahko rešimo. Tvoj partner ni odgovoren za tvojo srečo/dobro počutje/zdravje ali reševanje vseh tvojih težav.

5. Ne izogibajo se pogovoru s partnerjem o težkih temah

Ljudje, ki niso čustveno inteligentni, se običajno izogibajo pogovorom o težkih ali neprijetnih stvareh, saj jih je strah, da bodo ustvarili napetost in uničili razmerje.

In čeprav napetost definitivno ni zdrava za razmerje, lahko potiskanje čustev in izogibanje pogovoru o težkih, a vendar izjemno pomembnih stvareh povzroči, da se luknja med vama samo še veča in na koncu še bolj uniči vajino ljubezen.

Čustveno inteligentni ljudje se tega zavedajo in želijo čimprej opraviti s težkimi temami, saj vedo, da se lahko določene zadeve sčasoma le še poslabšajo, v kolikor z njimi predolgo odlašamo.

"Ko sem že mislila, da je konec, mi je 'lockdown' rešil zakon" (čudovita resnična zgodba)

6. Ne zatirajo svojih čustev

Že od nekdaj velja prepričanje, da moški naj ne bi izkazovali svojih čustev, saj to velja za slabost. A vendar se čustveno inteligentni za to ne zmenijo, saj vedo, da je to zdravo in nujno za njihovo splošno dobro počutje.

Čeprav je včasih pametno narediti korak nazaj in se prepustiti čustvom šele, ko čutiš, da lahko to storiš varno, pa je na dolgi rok zatiranje le-teh nezdravo in te lahko od partnerja le oddalji ter uniči tvoje razmerje bolj, kot si lahko predstavljaš.

7. Partnerja ne skušajo spremeniti

Čustveno inteligentni ljudje sprejmejo svojega partnerja takšnega, kot je. Idealna oseba preprosto ne obstaja in nihče ni popoln; vsi imamo svoje slabosti in napake. A ko izberemo nekoga, s katerim želimo preživeti preostanek življenja, moramo znati sprejeti tako njihovo dobro kot slabo stran.

Kako bi se sama počutila, če bi te partner ves čas kritiziral in skušal spremeniti tvojo osebnost? Resnica je, da se ljudje lahko resnično spremenijo le, če si sami to želijo.

Nekaj, kar (verjetno) vsak dan uporabljaš, zakrivi kar 66% vseh ločitev v ZDA

8. Do svojega partnerja nikoli ne gojijo zamer

Prav tako ne ravnajo in se ne odločajo na podlagi nečesa, kar se je zgodilo v preteklosti. Ljudje nam preprosto niso zmeraj dosegljivi na način, ko si želimo, in stvari se zmeraj ne odvijajo tako, kot bi mi hoteli. Zato ni potrebe po kaznovanju partnerja, raje mu odpusti in pojdi naprej.

9. Ne pričakujejo, da bo njihovo razmerje popolno

Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo, da na svetu ni ene osebe, ki bi bila popolna in ni ga razmerja, ki ne bi imelo vsaj ene (četudi minimalne) napake. Zato tega ne pričakujejo, se pa vedno trudijo, da je le-to najboljše, kot je lahko.

Vsako razmerje doživlja vzpone in padce – uspešna razmerja so tista, ki se vedno znova uspejo pobrati.

Povzeto po Margaret Pann 

Preberi še: Obstajata DVE vrsti seksualnega poželenja - preveri, katerega imaš ti (in katerega tvoj partner)

Priporočamo tudi: "Dal si mi vedeti, da sem ljubljena, ko sem to najmanj pričakovala in preživljala najtežje trenutke"