Ljubezenska pravila, ki škodujejo vajini zvezi

V nadaljevanju opisani napotki so sicer bolj ali manj skregani s tradicionalno miselnostjo, toda pri Cosmu verjamemo, da je treba v ljubezenskih razmerjih vsake toliko časa vzpostaviti nova pravila.

Ljubezenska pravila, ki škodujejo vajini zvezi (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2018

Če si vedno vse počela tako, kot so te naučili doma, to še ne pomeni, da si delala prav.

Se spomniš, kako se ti je družabno življenje drastično spremenilo, ko si nehala nositi hlače na korenček, na katere so nekaj časa vsi prisegali? In kako srečna si postala v ljubezni, ko se nisi več zmenila za največje frajerje na šoli, ki naj bi bili najboljši možni ljubezenski izbor, ter koliko lepši je postal tvoj vsakdan, ko si dobila najnovejši tehnološki izum, neomejen dostop do spleta?

Če se boš tudi v ljubezni odrekla naslednjim sedmim tradicionalnim pravilom, se boš počutila še bolj osvobojeno.

Staro pravilo št. 1: Ne bodi ljubosumna coprnica

Mnoge ženske menijo, da jih bodo drugi imeli za nevrotične in nesamozavestne, če bodo pokazale, da so ljubosumne. Se tudi ti zato raje odločiš, da boš stisnila zobe in samo opazovala, kako se zoprna znanka slini okrog tvojega tipa, ti pa v sebi zadržuješ jezo samo zato, da bi dokazala, kako zrela in psihično stabilna si?

Novo pravilo št. 1: Bodi malce posesivna

Tvoje brezbrižno vedenje se ti lahko maščuje, saj bi tvoj dragi tvoje nezanimanje lahko razumel, kot da nisi pripravljena vlagati dovolj energije v vajin odnos. Seveda to ne pomeni, da moraš zdaj postati takšna obsedenka, kot je bila Glenn Close v filmu Usodna privlačnost, ko je svojemu ljubčku Michaelu Douglasu zagrenila in uničila življenje, prav pa bi bilo, da svojemu izbrancu poveš za stvari in dogodke, ki te zmotijo. Kot na primer to, da se tvoja prijateljica vztrajno spogleduje z njim ali pa da cele popoldneve govori o svoji sodelavki, ki ji niti malo ne zaupaš.

Pomembno je le, da pri svojih komentarjih pozornost osredotočiš na obnašanje potencialnih ženskih groženj, ne pa, da z očitki zasuješ njega, saj bo v drugem pri­meru dobil občutek, da ga poskušaš nadzorovati. Namesto da mu rečeš: ‘Saj sem videla, kako ti je ugajalo, ko se je spogledovala s tabo,’ mu reci nekaj v stilu: ‘Si opazil, kako se je ves čas slinila k tebi?’ Če boš pokazala, da si malce ljubosumna, boš s tem svojemu dragemu predvsem godila, saj bo tako vedel, da te misel, da bi ostala brez njega, zelo vznemirja. Poleg tega mu boš s tem pokazala, da si pripravljena zaščititi vajino razmerje, kar večina moških razume kot velik kompliment.

Staro pravilo št. 2: Nikoli ne pojdi jezna v posteljo

Naučili so te, da se moraš pogovarjati, kadarkoli med vama vlada napetost, saj boš le tako prišla vajini težavi do dna. Toda časi so drugačni ...

Novo pravilo št. 2: Prespi težavo

Takojšnji odzivi na težave se lahko kaj kmalu sprevržejo v nepotrebno obračunavanje, saj v trenutku negativnega navdiha vsakdo izmed nas izreče nekaj, česar sploh ni mislil resno. Da se bosta oba izognila poznejšemu obžalovanju za prenagljene besede, je bolje, če zadevo preprosto prespita.

To obema omogoča, da temeljito razmislita, kaj od tega, kar vaju je prejšnji dan tako zmotilo, je resnično vredno vajine pozornosti in prepira. Poleg tega ti to omogoča, da se sprostiš, umiriš in bolj razumsko pogledaš na celotno situacijo, ki te je pretekli dan čustveno tako vznemirila. Namesto da načneš prepir, mu raje iskreno povej, da si razburjena in da potrebuješ nekaj časa zase. Če bo to namesto tebe storil on, boš naredila najbolje, če boš ugodila njegovi želji in ga pustila pri miru, ne pa hodila za njim in kričala nanj. Raje mu reci, da bo najbolje, če se o vsem skupaj pogovorita jutri, s čimer mu boš dala jasno vedeti, da zadeva še ni zaključena in da sta pogovor o tem zgolj odložila.

Ker večina prepirov izgubi čustveni (beri: negativni) naboj, kadar si obe strani vzameta nekaj več časa za razmislek, boš tudi ti spoznala, da je to najboljši način za premagovanje medsebojnih ovir in nesporazumov. Naslednji dan boš namreč sposobna o mučni zadevi spregovoriti brez jeze, zelo možno pa je tudi, da boš spoznala, da je šlo za čisto malenkost, zaradi katere sploh ni treba več izgubljati besed in energije.

Staro pravilo št. 3: Če ti je všeč kdo drug, s tem varaš svojega fanta

V nasprotju z moškimi, ki lahko vsak dan brez kakršne koli slabe vesti pogledujejo za drugimi bejbami, velja, da imajo ženske slabo vest takoj, ko začutijo, da jim je všeč še kdo drug kot njihov moški. Mnoge se zato obremenjujejo s tem, da svojega dragega ne ljubijo dovolj, ali pa, da je nekaj hudo narobe v njihovem ljubezenskem razmerju, če se začnejo ozirati za drugimi moškimi. Posledica tega je, da marsikatero žensko preganja slaba vest zaradi fantazijske ljubezenske zveze, ki je v resnici sploh ni nikoli izkusila.

Novo pravilo št. 3: Nedolžna fantazija lahko podžge vajino ljubezen

Sočni čustveni občutki, ki ti jih prinese nedolžna zatreskanost v drugega, se lahko izkažejo za ravno tisto začimbo, ki jo je potrebovalo vajino razmerje. Zakaj? Zaradi ponovne zaljubljenosti se namreč spet počutiš tako seksi, kot si se počutila v času, ko si spoznala svojega partnerja, in prav to je bilo tisto, kar ga je takrat tako zelo privlačilo. Zdaj je seveda prav tako on tisti, ki ima koristi od tvojega ponovno prebujenega spolnega vznemirjenja.

Če to ni dovolj dober razlog, da se nehaš sekirati, če rada pogledaš še za kom drugim, se zavedaj, da je spolna privlačnost, ki jo čutimo do drugih ljudi (in ne le do svojih partnerjev), nekaj popolnoma normalnega, zato je vsak strah pred tem, da svojega dragega ne ljubiš več, ponavadi odveč. Če ti je nekdo všeč in o njem celo fantaziraš, še ne pomeni, da se boš dejansko spustila v avanturo in podlegla svoji strasti. Dokler svojih sanjarij ne boš uresničila, je čisto okej, če boš v njih uživala in ob seksanju s svojim dragim kdaj pomislila na drugega.

Staro pravilo št. 4: Med rjuhami ga vedno zadovolji

Glede na to, da si prava cosmo bejba, verjetno veliko časa razmišljaš o tem, kako ga boš razveselila v postelji. To je seveda zelo pohvalno. Težava pa nastane, če se tako trudiš zadovoljiti njegove potrebe, da oba pozabljata na tvoj orgazem, za katerega si tvoj partner nikoli ne vzame dovolj časa. Vsi dobro vemo, da nekatere ženske težko povedo, kaj si želijo, še posebej v postelji, zato so veliko raje nesebične in se veliko bolje počutijo, če dajejo, kot pa če prejemajo.

Novo pravilo št. 4: Bodi sebična v postelji

Moški se ponašajo s tem, da so svoje ženske v postelji sposobni zadovoljiti in pripeljati do vrhunca. Čeprav se morda zdi, da je to samo po sebi umevno dejstvo, bo tvoj ljubimec (še bolj pa njegov ego), globoko pretresen, ko bo spoznal, da temu ni tako. Zato ukrepaj!

Če si v postelji nezadovoljna in predvsem nezadovoljena, je rešitev za to nadvse preprosta. Če ti res ni do tega, da bi mu na glas povedala, da te moti, ko se neha ukvarjati s tvojim mednožjem, mu to lahko poveš z vzdihi. Če se bo tvoj dragi izkazal za popolnoma gluhega, mu nazorno pokaži, kaj in kje želiš, da ti nekaj počne.

Staro pravilo št. 5: Morata imeti skupne interese

Nekateri pari zmotno verjamejo, da sta si dva lahko blizu samo, še se aktivno zanimata za to, kar drugi počne v prostem času.

Novo pravilo št. 5: Čas zase lahko okrepi vajino zvezo

Če imaš rada deskanje na snegu in če v tem uživa tudi on, je to res super. Če pa se boš silila, da boš sodelovala pri njegovih raznovrstnih hobijih, bo vajino razmerje razvodenelo prej, kot si misliš. Največkrat je tako, da se potem samo dolgočasiš in postavljaš neskončna vprašanja, on pa se počuti neugodno, saj dobro ve, da te vse skupaj niti malo ne zanima. In obratno: če ga boš silila, da je na tekočem s tvojimi hobiji, ga boš s tem samo oddaljila od sebe.

Če se bosta torej ves čas tičala skupaj, bosta s tem ustvarila odnos, kakršnega imata veriga in zaporniška krogla, ne pa fant in dekle. Poleg tega pa sta si dva veliko bolj zanimiva, če počneta različne stvari. Več časa ko preživita narazen, bolj cenita čas, ki ga preživita skupaj prostovoljno in kakovostno.

Staro pravilo št. 6: Ne dobrikaj se mu preveč

Tudi ti misliš, da bo samo zavijal z očmi, če se mu boš kdaj pa kdaj vrgla v objem in mu povedala, kaj vse ti je všeč na njem? Če si obenem prepričana, da sta skupaj že tako dolgo, da on dobro ve, kaj vse ti je na njem všeč in kaj čutiš do njega, živiš v nevarni iluziji, ki si jo čim prej izbij iz glave.

Novo pravilo št. 6: Predaj se svoji mehkužni plati

Eden od stranskih učinkov tvoje zaljublje­nosti je tudi ta, da te vsake toliko časa popade neustavljiva želja, da bi svojega izvoljenca zasipala s poljubi in drugimi znaki popolne naklonjenosti ter se obnašala kot normalno dekle. Nikar se ne zadržuj! Pokaži mu, kako zelo ga ljubiš, saj tudi moški radi vidijo, če jim njihove ženske vedno znova pokažejo, zakaj in koliko jih ljubijo. Morda ne bodo priznali, koliko jim pomeni romantika, toda prav to je dovolj dober razlog, da jim jo ženske vsake toliko časa vseeno privoščimo. Če mu boš torej prenehala izkazovati čustva, bo slej ko prej začel pogrešati vajino nedolžno muckanje in otroško šepetanje.

To pa seveda ne pomeni, da ga moraš 25 ur na dan držati za roko in mu tisočkrat v minuti poljubčkati ves obraz. Raje si izmisli kakšno ljubkovalno ime, ki bo še dodatno pobožalo njegov ego, in ga pohvali, ko bo naredil kaj lepega zate.

Staro pravilo št. 7: Vse lahko storiš sama

Če boš vztrajala pri tem, da sama nosiš težke vrečke in kovčke, odpiraš konzerve in menjaš varovalke, mu boš pokazala, da si močna, neodvisna in sodobna ženska, kajne?

Novo pravilo št. 7: Naj bo tvoj Superman

Moške privlačijo neodvisne ženske, ki vedo, kaj želijo, in znajo poskrbeti zase, toda če boš pokazala, da si popolnoma samozadostna, kmalu ne bo vedel, zakaj ga sploh imaš ob sebi. Če se boš znašla pred nalogo, ki je lahka in jo sama brez težav hitro opraviš, je že prav, da jo narediš, vseeno pa kdaj pomisli še na njegov ego, ki potrebuje malce spodbude. Dovoli mu, da naredi in opravi stvari, ki so mu pisane na kožo, pa naj gre za rižoto z gobicami, prenašanje vrečk iz trgovine ali pa za vožnjo sredi naliva. V moški naravi se namreč skriva potreba, da poskrbijo in zaščitijo tiste, ki so jim pri srcu. Poleg tega pa ne gre pozabiti, da ti s tem, ko naredi kaj namesto tebe ali pa za tebe, izraža svojo ljubezen. Zato mu to tudi dovoli.

Zastareli ljubezenski nasveti

Tile predpotopni predlogi so bili pred davnimi leti objavljeni tudi v ameriškem Cosmopolitanu.

1966

Kako ohraniti zakon: “Bodi sočutna ... in pogosto tiho. Moški se zelo redko loči od žene zato, ker nima česa povedati.”

Kako prirediti zabavo: “Na zabavo vedno povabi nekaj lepih deklet, ki se bodo tvojemu fantu zdele zabavne. Nikar ne naredi usodne napake in nanjo ne povabi preveč homoseksualcev.”

1967

Da te ne zapusti: “V solzah mu povej, da te name­rava tvoj drugi fant, s katerim se dobivaš na skrivaj, zapustiti. Njegov ego bo tako ranjen, da bo ostal s teboj samo zato, da bo videl, če se kje skriva še tretji skrivni ljubimec.”

1968

Za vitkejšo postavo: “Hujšaj med tednom, ko obstaja manjša verjetnost, da bo to opazil tvoj dragi. Tako kot vsi drugi pa jej za konec tedna. Telovadi, toda nikoli njemu na očeh.”

Za mlajši videz: “Pridruži se protestnemu gibanju.”

Napisala: Janka Menart

Preberi še: 5 resnic o ljubezni, ki ti ne bodo najbolj všeč (a jih je dobro vedeti)

Priporočamo tudi: Ženske nismo sitne, samo SITE smo vsega! (iskren zapis 30. letne Slovenke)