5 skrivnosti, ki jih poznajo pari, ki se NE prepirajo (tako pogosto)

Se še vedno spuščata v dlakocepske prepire? Raje spremenita vajine neopazne slabe komunikacijske navade v veselo žvrgolenje.

5 skrivnosti, ki jih poznajo pari, ki se NE prepirajo (tako pogosto) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 5. 2017

Veliko parov, tudi najbolj uglašeni, ima nevede slabe komunikacijske navade. Te so tako neopazne, da se ponavadi ne sprožijo v konflikt v trenutku, toda ko se dosledno ponavljajo, lahko povzročijo, da se partnerja čutita manj povezana.

Da se lahko izogneš tem pastem, jih moraš najprej prepoznati, zato smo pripravili splošen pregled petih, ki jim največkrat podležemo.

Premisli o nasvetih naše strokovnjakinje Aleksandre Kralj, ustanoviteljice društva Simbioza, terapevtke in avtorice knjige Vražji zakonci, da boš preprečila prihodnje komunikacijske izpade in dosegla novo raven povezovanja.

Past št. 1: Informacije se izpustijo

Najboljši primer spozabe v pogovoru med pari: svojemu moškemu omeniš, da bi rada načrtovala večerjo s prijatelji v četrtek. Vendar mu ne poveš, ob kateri uri ali kdo bo prišel.

Tega ne narediš nalašč – ker sta par, komuniciraš v okrajšavah in pričakuješ, da bo partner lahko dopolnil manjkajoče. Ko je pozneje presenečen: “Kaj, večerja?” se razjeziš.

“Pogovor s parterjem dostikrat razumemo čisto drugače kot z drugimi ljudmi,” opozarja Kraljeva.

“Določene informacije izpuščamo, ker pričakujemo, da nas partner dobro pozna, zato v komuniciranju z njim nismo tako zelo pozorni. Včasih se do ljudi, ki so nam blizu, obnašamo precej mačehovsko in se ne potrudimo toliko kot v odnosih z drugimi ljudmi, pri katerih poskušamo pustiti dober vtis.

Mnogim je mnenje drugih veliko pomembnejše kot mnenje partnerja, ki jih tako ali tako pozna tudi s tiste manj lepe strani. Vendar je to velika napaka, saj naj bi bil tvoj partner najpomembnejša oseba v tvojem življenju. Če si kdo zasluži dober odnos, je to on.”

Past št. 2: Čas ni pravi

Nemogoče se je pogovarjati z moškim, ko je pred televizorjem. Lahko si misliš, da pozorno posluša, ker le sedi tam, a se motiš – ko gleda televizijo, ga vizualni dražljaji tako vsrkajo, da preostali deli njegovih možganov ugasnejo, tako da se ne zmore zraven še pogovarjati.

Po drugi strani pa si morda tudi sama opazila, da tvoj ljubi ponavadi omeni resne teme, ko se že odpravljaš v službo ali plačuješ račune po spletu.

Ne gre za to, da se zaveda, da si zaposlena: pravzaprav to nezavedno dela namenoma, saj se moški zaradi poglobljenih pogovorov počuti nerodno in bo laže začel takšen pogovor, ko boš zasedena s čim drugim in ne boš toliko osredotočena nanj.

Če izbereš napačen trenutek za pogovor, to ponavadi pelje na napačno pot. Oseba, ki se jo moti, se počuti nadlegovano, in oseba, ki je začela pogovor, se počuti odpravljeno.

Zato je dober načrt, da vprašaš: “Ali je zdaj dober čas za pogovor? Rada bi ugotovila, kaj bi rad počel za novo leto.”

Zakaj napotki? Pomembno je dodati, o čem bi se rada pogovarjala, tako da se partner lahko odloči, ali je to nekaj, kar lahko počaka ali ne.

Če boš to naredila dovolj pogosto, boš videla, da bo pobral to pogovorno navado. Aleksandra Kralj dodaja:

“Če želiš biti slišana, ne rini vanj takrat, ko ti pokaže, da ni pri volji za to, da ti prisluhne. To ne pomeni, da te nima rad ali da mu nisi pomembna.

To samo pomeni, da ima polno glavo drugih stvari, da je utrujen ali pa enostavno ni pripravljen premlevati stvari, ki sta jih že veliko premlela, pa ti še vedno načenjaš eno in isto temo, ker nisi zadovoljna z rezultatom prejšnjih pogovorov.

To, kar ti imenuješ pogovor, je navadno izsiljevanje. Še slabša oblika pogovorov pa je razčiščevanje, zasliševanje ali pa dolgi monologi, s katerimi mu hočeš na vsak način nekaj vbiti v glavo. S tem ga preženeš v njegovo votlino, iz katere ga boš zelo težko izbezala.

Preden načneš kakršenkoli pogovor, najprej razmisli, kakšen je tvoj namen in ali je predmet pogovora res tako zelo pomemben, da ga siliš vanj, ko mu ni do tega.

Ko se boš želela pogovoriti o nečem zares pomembnem, bo samodejno zavrnil vsak tvoj poskus, saj bo mislil, da je spet kakšna nepomembna stvar, s katero ga moriš. Pa še to: ljudi, ki kar naprej nekaj meljejo, nihče ne posluša prav dobro. Navadijo se na to, da samo ropotajo nekam v prazno.”

Past št. 3: Pogovor se sliši usodno

Ko želimo ublažiti udarec, ženske pogosto začnemo pogovor z: “Ne bo ti všeč, kar ti bom povedala, toda ...” ali pa: “Ne znoreti, samo ... “ Daj no, ali tebe to ne bi pripeljalo do roba?

Takšne besede ga naredijo še bolj napetega in mu sprožijo alarm v glavi! Vse skupaj bo slišal kot signal, da se mora braniti. Ko sliši to odklonitev, se pripravi, da se bo bojeval s tabo, tudi če gre le za to, da bi si sposodila njegov avto do trgovine.

Namesto da mu po kratkem postopku sprožiš srčni napad z izjavami, kot je: “Pripravi se na slabe novice,” poskusi z nežnejšim pristopom:

“Saj ni tako pomembno, toda ali bi šel ta vikend z mano na 80. rojstni dan moje stare mame?” Kraljeva ti svetuje: “Povej mu, da bi ti to res veliko pomenilo in da ga potrebuješ. Če ga boš poskušala pridobiti s triki, se ti bo izmikal.”

Če pa se želiš z njim o nečem pogo­voriti, bodi iskrena:

“Odkrito mu povej, da si želiš, da bi ti prisluhnil, ker potrebuješ njegov nasvet, podporo ali pa preprosto zato, ker si želiš z nekom deliti svojo stisko, dilemo ... Ne bodi preveč razočarana, če se ti ne bo takoj posvetil. Prepusti mu izbiro ali pa ga vprašaj, kdaj ti je pripravljen nameniti svojo pozornost. Bolje, da se ti v celoti posveti, kot da te posluša samo na pol. Samo še bolj boš razočarana,” pravi Kraljeva.

Past št. 4: Prelevi se v monolog

Zelo neprijetno: svojemu moškemu raz­lagaš, kako nor vikend si preživela s sostanovalko v njenem kraju, na polovici zgodbe pa se njegove oči zameglijo in veš, da je ‘pritisnil na tipko Brez Glasu’.

Saj ne, da ga ne zanima, kaj se je dogajalo v Lendavi, le da tisto, kar tvoje prijateljice jemljejo kot navadno zgodbico, njega zadene kot verbalni tornado.

“V njegovi glavi je omejen prostor, ti pa pričakuješ, da ga bo v celoti delil s tabo. Žal ti moram reči, da pričakuješ preveč. Vprašati se moraš, ali nisi morda prezahtevna ali celo malce sebična. On ne živi samo zate, še najmanj pa ne živi tvojega življenja,” te opominja Kraljeva.

Past št. 5: Ni omejitev

Odkritost je načeloma krasna zadeva, toda v določenih trenutkih je zelo precenjena.

Primeri: res nočeš slišati, da si v tej obleki videti debela, in lahko bi živel, ne da bi vedel, da je število tvojih nekdanjih dvoštevilčni znesek.

Kraljeva pravi:

“Ni vama treba vedeti popolnoma vsega drug o drugem. Vsak človek potrebuje nekaj, kar je samo njegovo. Pred vama je še kar nekaj življenja in imela bosta veliko časa za spoznavanje. Če hočeš preveč naenkrat, bo zmanjkalo ali pa postalo preveč vsega.

Odnosi se skrhajo tudi zaradi prenasičenosti. In še to: ne moreš in ne smeš si ga v celoti prilastiti. On je samosvoj človek tako kot ti. Če ga boš hotela več, kot se je pripravljen dati, ali pa ga zasula z več, kot je sposoben sprejemati, bo odnos zanj postal prenaporen. Pusti mu malo dihati.”

Preveri še tri zvijače moških pogovorov ...

1 Ne govorijo veliko

Moški se počutijo veliko bolje, ko je treba sedeti v tišini, kot ženske, zato ne čutijo potrebe, da bi se poglobiti v za njih banalen pogovor o delovnem dnevu; zaprli se bodo – in tebi prepustili, da skrbiš za to, da bo pogovor tekel naprej.

Včasih to delajo tudi, ko so nervozni, na primer na zmenkih, zaradi česar lahko pomisliš, da jih ne zanimaš.

Ti: Sliši se, kot da bi imel res naporen dan.
On: Ja.
Ti: In, hmm, kaj se je zgodilo?
On: Mah, ene stvari.

2 Ignorirajo stres

Moški se pogosto ne počutijo dobro, ko je treba na glas predelovati čustva. To lahko zelo hitro opaziš pri negativnih čustvih: zaskrbljenosti, strahu ali slabi vesti.

Zato vse stvari, ki jih morijo, potisnejo stran, in namenoma se izogibajo vsaki temi, ki jih spominja na težave, ki jih morajo rešiti.

Ti: Ali si se opravičil bratu?
On: Mislil sem, da bi šla v soboto drsat na drsališče.
Ti: Kmalu bo drugi teden; morata se pogovoriti.
On: Lahko pa bi šla tudi v kino.

3 Instinktivno zanikajo

Samozavest pri moških se zanaša na to, da imajo vedno odgovore na vsa vprašanja. Če jim poveš za svojo težavo, ki je ne znajo rešiti oziroma nanjo nimajo odgovora, se bodo pogosto delali, kot da omenjeno sploh ne obstaja ... vsaj tako dolgo, dokler ne bodo ugotovili, kako jo rešiti.

Ti: Mislim, da je tvoj avto treba peljati na servis.
On: Ne, v redu je.
Ti: Toda ropota.
On: To ni nič.

Napisala: Laura Milej

Preberi še: Znamenja, ki povedo, da seks prijateljstvo lahko evoluira v nekaj več!