5 razlogov, zaradi katerih lahko razpadejo tudi najboljša razmerja

Poznaš tisto, ko je nekdo v 'popolnem' razmerju, potem pa se nenadoma vse konča? Po besedah strokovnjakov za medčloveške odnose je kar nekaj razlogov, ki lahko v vsakem trenutku sabotirajo še tako čudovito razmerje. Tule jih je ključnih pet ...

5 razlogov, zaradi katerih lahko razpadejo tudi najboljša razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2020

1. Različne vrednote

Pravijo, da se je o vodilnih življenjskih vrednotah pametno pogovoriti že na začetku razmerja. Ampak tega seveda nikoli ne storiš, ker na začetku razmerja samo seksaš, se hihitaš in se veseliš potencialnega dejstva, da jeseni življenja morda vendarle ne boš dočakala s tremi mačkami in učbenikom za pletenje. 

Vrednote so tiste, ki lahko tudi navzven še tako sijoče razmerje za zaprtimi vrati spremenijo v peklensko vojno za svoj prav.

Bi en partner otroke, drugi pa raje služil bajne denarce in si družino ustvaril potem, ko ima za hišo bazen, pred hišo pa labirint iz žive meje? 

Ko se ustališ v razmerje, se prično razkrivati želje obeh sodelujočih. Zato je pametno, da si po tistem čudovitem seksu resnično podelita še par besed na temo želja in pričakovanj.

2. Skrhano zaupanje

Eden vodilnih razlogov za razpad razmerja je pomanjkanje zaupanja. Jasno. Če nekdo v razmerju preskoči pregovorni plot, se zaupanje lahko nepopravljivo skrha. Tudi, če ostaneta skupaj, bodo največkrat minila leta (in leta), preden se bodo stvari kolikor toliko stabilizirale. 

Za skrhano zaupanje pa niti ni potrebno, da se zgodi nekaj tako radikalnega, kot je varanje. Včasih že manjše spremembe v vsakdanjem vedenju - se več družiš s prijatelji, kot z njim, se izogibaš seksu, ga ne kličeš toliko, kot običajno, prihajaš domov v poznih urah - lahko načnejo tvoje ali njegovo zaupanje.

Vse kar potrebuješ je, da tista mala žolnica po imenu Dvom, prične kljuvati v tvojo ali njegovo domišljijo. 

3. Različni življenjski slog

On veliko žura, ti pa se raje crkljaš doma na kavču? Zaslužiš (precej) več denarja kot on? Ti ves svoj denar zapraviš, medtem ko on prisega na racionalno varčevanje?

Veliko je načinov, kako se prebijamo čez to življenje in včasih ti načini med seboj preprosto niso kompatibilni. 

Tudi, če še tako uživata v družbi drug drugega in tudi, če se odločita poiskati kompromise, s katerimi bosta lahko uskladila svoji tako različni življenji, sčasoma ti kompromisi nekoga (ali pa oba) v razmerju preveč utrudijo, da bi lahko nadaljevala skupno pot. 

Če imata zelo različni življenji, se morata tega zavedati in se o tem pogovoriti. Pri čemer je potrebno predvsem spoštovati življenjski slog drugega, ker najslabši pogovori na to temo se namreč vedno začnejo po sistemu:

"Glej, pač ni normalno, da ti še vedno toliko žuraš..." ali pa "Jaz ne poznam nikogar, ki bi pri teh letih še vedno toliko igral video igre..." 

Ne poskušaj ga spremeniti ali prilagoditi svojemu življenjskemu slogu. Sprejmi ga kot je, ali pa ga spusti nazaj na tržišče.

4. Pojavil se je nek nov stresni element

Ko si v razmerju, moraš biti pripravljena svojemu partnerju stati ob strani tudi, ko ni vse tako udobno in čudovito.

Ko se v razmerju, pa četudi sta oba prestala že marsikatero trpko izkušnjo, pojavi neka nova oblika stresa, neka izjemna težava, ki ti zatrese tla pod nogami (bolezen, smrt v družini, izguba službe, itd.), se zna zgoditi, da ti on ne bo več sposoben stati ob strani. 

Znamenje solidnega razmerja je, da partnerja lahko stojita drug ob drugem skozi sonce in dež. Skozi slabo in dobro. In vse kar je še teh obrednih floskul. Pravi izziv je stati si ob strani, ko te življenje postavi pred res boleč izziv. 

5. Ko se zaveš, da 'to preprosto ni več to'

Včasih so stvari zelo preproste. Nek dan se zbudiš, pogledaš partnerja, ki spi ob tebi in se v tistem trenutku zaveš, da to ni to.

Da je ta tvoj frajer morda čudovita oseba, ampak to ni človek, s katerim bi ti lahko delila svoje življenje. In čisto mogoče je, da se kaj podobnega zgodi tudi njemu. 

Na Cosmopolitanu nismo ravno zagreti podporniki ideje, da tam zunaj za vsakega obstaja le ena prava sorodna duša, se pa strinjamo, da moraš sama spoznati, če je tvoj partner resnično prava oseba zate.

Preberi še: Znamenja, da se je za vajino ljubezen še vredno boriti ali pa preveri 7 zmenkarskih težav, ki jih razumemo samo Slovenci.