5 najpogostejših zakonskih težav mladoporočencev (in rešitve zanje)

Ciniki ti bodo povedali, da je prvo leto zakona težko, toda poznamo načine, kako ga z lahkoto spremeniš v najboljše obdobje svojega življenja.

5 najpogostejših zakonskih težav mladoporočencev (in rešitve zanje) (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2015

Vse poročene z uredništva smo staknile glave, k sodelovanju povabile še specialistko zakonske in družinske psihoterapije Vesno Cikron Knafelc in naredile seznam najpogostejših polomij prvega leta. Ter poiskale rešitve, da bo vajino prvo leto nič manj kot medeno.

1 Poporočna depresija

Težko je prekositi najbolj neverjetno žurko – s tabo in ljubeznijo tvojega življenja v glavni vlogi ter sto tvojimi najboljšimi prijatelji – na kateri si bila kadarkoli. Toda ne skrbi, še vedno te čaka veliko zabave, žurka se šele začenja! Pomembno je, da postavita romantiko na prvo mesto in da si partner, kakršnega si želiš sama.

Zanimaj se za dejavnost, ki jo ima rad tvoj mož, skupaj se lotita kakšnega hobija in načrtujta počitnice. Če pred poroko nista živela skupaj, boš morda odkrila, da sta s partnerjem bolj pripravljena razkrivati svoje slabe plati kot takrat, ko še nista živela skupaj.

"Če sta pred poroko le hodila na zmenke ali počitnice skupaj ter tu in tam kdaj skupaj prespala, je možno, da bo vajino prvo leto najtežavnejše, ker v nasprotju z zmenki, na katerih daš partnerju najboljšo sebe in se tudi za zmenek dogovoriš, ko si ga res želiš videti, zdaj z zakoncem živiš 24/7 in ga spoznavaš ves dan, ves teden, teden za tednom, v vseh letnih časih, ko je slabe volje, ko je bolan ... in večkrat se zgodi, da stvari ne potekajo tako, kot smo pričakovali.

Ni nepomemben podatek, da se 80 odstotkov parov prvič hudo spre že na medenih tednih! Prav spoznanje, da življenje v dvoje ni takšno, kot smo si ga predstavljali, pa lahko pripelje do poporočne depresije. Še vedno se vse prevečkrat zgodi, da ženska stopi v zakon s prepričanjem:

"Če ga bom imela dovolj rada, se bo spremenil." In moški: "Če jo bom imel dovolj rad, bo ostala takšna, kakršna je." Zgodi pa se ravno obratno. Moški se ne spremeni, ženska pa se. Kako to preprečiti?

Ena temeljnih nalog skupne hoje je, da se partnerja čim bolje (s)poznata. O določenih temah se je nujno pogovoriti in vedeti, pri čem si, in si ne zatiskati oči, češ saj bo. (Ne vemo, kako, ampak bo. Nekako.).

Predpogoj tega je, da najprej poznaš samo sebe. To je osnova. Sicer je res, da sebe nikoli ne poznaš povsem do konca, vedno znova se odkrivaš v različnih življenjskih obdobjih ob različnih ljudeh," pravi Cikron Knafelčeva, ki dodaja, da je dobro, da nekaj osnovnih stvari le poznaš.

Je po vsem povedanem sploh pametno, da se poročiš?

"To se mi zdi edino pravilno," pravi Vesna. "Raziskave kažejo, da je pri parih, ki živijo skupaj (na koruzi), večja verjetnost, da se bosta razšla, in manjša verjetnost, da se bosta kdajkoli poročila. Naši možgani namreč poznajo razliko, kdaj gre za odločitev/zavezo ('odločim se zate, za odnos in skupaj sva tim v lepih in manj lepih trenutkih') in kdaj gre za 'dokler bo šlo, bo šlo, če ne bo, pa greva narazen'."

2 Prepiri okoli štirih tem

"Večina parov se prepira okoli štirih tem (4 jezdeci zakonske apokalipse). To so: seks, denar, otroci in sorodniki. To so teme, za katere zakonca ne moreta trditi: Strinjava se, da se ne strinjava. Glede teh si morata biti dokaj enotna; ona si želi otrok, on ne (ali obratno); eden od partnerjev verjame v trdo delo in v to, da bo nekoč toliko prihranil, da si bo kupil hišo, drugi živi za nakupe, zabave, luksuzne počitnice ... Tako se bosta vsekakor sprla glede denarja.

Zavedati pa se je treba, da konflikt ni znamenje nefunkcionalnosti, ampak znamenje, da odnos deluje in da zakonca morata zrasti.

Tu pa gredo pari po navadi narazen, ker večina ljudi ne želi zrasti (to je vendarle tisti nebodigatreba, saj je treba prevzemati neko odgovornost). Resnica je, da si večina želi, da bi se spremenil partner, pozabljajo pa, da igrajo za isto ekipo, da sta tim, in če želita uspeti, morata doseči situacijo zmagam-zmagaš," opozarja Vesna.

3 Določanje mej

Pari pogosto nimajo veščin za učinkovit prepir. Da vama ne bo prekipevalo, določita meje tega, kar je dovoljeno med prepiri.

Na primer: povej partnerju, da ti ni všeč, ko poviša glas, ali se strinjajta, da ni dovoljeno groziti: 'Jaz bom šla' ...

Prerekanje je zdravo in normalno, dokler se prereka na pravilen način. Vsak par se bo srečal s krizo – tudi tako bosta spoznavala, kaj je za vaju pomembno.

4 Težave z denarjem

Nič ni težjega za zvezo kot prepiri zaradi denarja. Zato se moraš dobro zavedati tveganj, ki jih s sabo prinese skupni bančni račun, odplačevanje stroškov poroke ali kupovanje skupne nepremičnine.

O tem se morata pogovoriti zdaj, čeprav ni niti romantično niti seksi, ker se v prihodnosti lahko zaradi tega porodi veliko težav in zamer.

Prepričaj se, da so vajine prioritete enake. Ali si želiš kupiti hišo ali potovati? Ali ti je v redu, če denar dajeta na isti kup, ali bi raje imela vsak svoj račun? O vseh možnostih se pogovorita odkrito in iskreno, in ne boj se omeniti, če imaš kakšen dolg.

5 Kako ohraniti iskrice?

Po dolgemu in napornemu dnevu skupaj se veselita majhnih in velikih stvari, zaradi katerih je vajino skupno življenje tako posebno.

Nekaj idej, kako ohraniti čarovnijo s poroke:

  • Skupaj ustvarita zabavno prvo pomoč za mladoporočenca, ki naj vsebuje šampanjec (za nazdravljanje), čarobno kroglo za odgovore (da bosta laže našla kompromis pri nesoglasjih) in belo zastavico (ki je lahko tudi tvoj čipkasti modrček), da končata prepire (osladno, vendar luštno!).
  • Vsak dan posnemita fotografijo, da bosta dokumentirala prvo leto zakona – na koncu bosta imela album za prvo obletnico.
  • Namesto da se bojita prvega zakonskega prepira, proslavita, ko se bosta pobotala (na to glejta kot na zmago!)

Po predlogi Lauren Smelcher Sams priredila Petra Arula
Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Vesni Cikron Knafelc, specialistki zakonske in družinske terapije iz Stik psihoterapije (www.stik.si).