5 lastnosti, ki bi jih moral imeti moški za resno zvezo

Se s svojim fantom zapletaš v resen odnos? Preveri, katere njegove značilnosti govorijo o tem, da bi vajina zveza lahko uspela.

5 lastnosti, ki bi jih moral imeti moški za resno zvezo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2016

Ko ga vidiš, začutiš metuljčke v trebuhu, ko te pokliče po telefonu, ti srce razbija kot noro, ko ga poljubiš, pa se ti dobesedno naježi koža. Ob tako močni kemiji, ki jo čutiš med vama, se gotovo sprašuješ, ali sta si usojena. Toda, počasi. Čeprav prav vse v tebi kriči, da si spoznala moškega svojih sanj, te moramo razočarati.

Strokovnjaki se namreč strinjajo, da močna fizična privlačnost med dvema osebama še ne pomeni nujno, da se ujemata na vseh drugih ravneh, ki niso nič manj pomembne za to, da bo vajina zveza uspešna. Zato se, še preden začneš sanjariti o vajini poroki, pozanimaj, katere njegove lastnosti so resnični kazalci, da si naletela na moškega, ki bi prav lahko postal tvoj življenjski partner.

1. Ve, kaj hoče

Vsak moški, s katerim si želiš resnega razmerja, bi moral vedeti, kakšni so njegovi dolgoročni življenjski cilji (žal seksualne fantazije in nova računalniška igrica ne spadajo v to kategorijo). Dokler ne bo imel jasne vizije o svoji prihodnosti in o tem, kakšna bi bila tvoja vloga v njej, gotovo ne more imeti resnih namenov s tabo.

Če misliš, da se bodo njegovi načrti o tem, kaj bi rad postal, ko bo velik, izkristalizirali spotoma, si na napačni poti. Prav lahko se zgodi, da bodo njegovi cilji in ambicije nazadnje popolnoma drugačni od tvojih, kar zagotovo ne bo pripomoglo k vajini harmoniji. Če ne želiš končati kot mnogo mladih nevest, ki so se morale zaradi nasprotujočih si pogledov na življenje nazadnje ločiti od svojih sanjskih moških, trikrat preveri, preden se podata v resne vode.

2. Je pozitivno naravnan

Nedavna raziskava univerze v Oregonu je pokazala, da so ženske, ki imajo ob sebi optimističnega in veselega partnerja, veliko bolj zadovoljne v partnerstvu. Še več: od tega, kako optimističen je moški, je odvisno, ali ima vajina zveza prihodnost ali ne.

Ne le, da je fino, če ti v hudih časih nekdo stoji ob strani in ti pomaga videti luč na koncu tunela, pozitivno nastrojeni fantje so tudi veliko bolj prilagodljivi, saj se po navadi ne ozirajo na majhne težavice v odnosu, ki lahko sicer privedejo do velikih prepirov.

Poleg tega je pomembno, da te fant, s katerim nameravaš preživeti preostanek svojega življenja, zna nasmejati. Smeh je namreč najboljše zdravilo za vse strese in težave, s katerimi se bosta slej ko prej morala soočiti. Ob dobrem smislu za humor je veliko lažje prebroditi hude čase, poleg tega pa bo s svojo duhovitostjo ob nedeljskih kosilih spravil v dobro voljo tudi tvoje starše.

3. Je še vedno nekoliko skrivnosten

Začetek vsakega razmerja je super vznemirljiv, saj se partnerja med seboj šele dobro spoznavata. Toda tudi potem, ko so vse novosti mimo in pridejo na dan vajine najmanjše podrobnosti in napake, je nujno, da je tvoj moški še vedno vsaj mini uganka.

Če se boš vedno znova spraševala, kaj je tisto, kar ga vznemirja, se boš tudi sama potrudila, da vajino razmerje ne bo zašlo v dolgočasne vode. In čeprav se morda na prvi pogled zdi, da ti veliko bolj ustreza tip, s katerim delita podobne interese in ti zaupa vse, kar se mu je kdajkoli zgodilo, boš sčasoma spoznala, da bi bilo dobro, če bi kakšno skrivnost obdržal kar zase.

V nasprotnem primeru boš namreč nanj prej začela gledati kot na prijatelja namesto kot na partnerja. Seveda obstajajo določene teme, o ka terih se mora razgovoriti, na primer o njegovi družini, medtem ko naj podrobnosti o glivicah na svojem prstu na nogah raje zadrži zase.

Še nasvet: če boš v začetku zveze opazila, da ti ne pove čisto vsega o svojih prijateljih, je to zagotovo kazalec, da zna določene stvari zadržati zase.

4. Zate se je pripravljen spremeniti

Čisto res je, da ženska nima te čudežne moči, da bi spremenila svojega moškega, vsekakor pa bi si moral tvoj moški želeti, da se spremeni zate. Če ti določene podrobnosti v njegovem obnašanju niso všeč (če v nekaterih okoliščinah na primer ni dovolj pozoren do tebe), bi moral biti pripravljen prisluhniti tvojim predlogom, kako oziroma kaj bi si želela, da naredi drugače, in potem to tudi narediti.

Tako boš tudi lažje spoznala, ali je zaljubljen vate ali ne; zaljubljen moški je namreč bolj sposoben pogledati vase in se prilagajati svoji družici. Poleg tega raziskave kažejo, da se v uspešnem razmerju partnerja znata prilagajati in spreminjati drug drugemu na ljubo.

Najbolj pomembno pa je, da je tvoj partner sposoben rasti skupaj s tabo. Če na primer rada hodiš v galerije in muzeje, se bo potrudil, da te bo spremljal tja, čeprav ga bolj zanima nogomet. V nasprotnem se prav lahko zgodi, da ga boš prerasla ter boš slej ko prej po sta la nezadovoljna in nepotrpežljiva glede vajinega odnosa, ki se bo tako znašel na mrtvi točki.

5. Zna odgovorno ravnati z denarjem

Na podlagi tega, kako ravna z denarjem, boš lahko presodila, kako se bo v prihodnje kosal z vajino finančno situacijo in potencialnimi težavami v zvezi s tem (finance so ena tistih tem, zaradi katerih se dolgoletni partnerji najpogosteje prepirajo), poleg tega pa ti to veliko pove o drugih njegovih značilnostih.

Pozitivni znaki: potem ko plača vajino kosilo, skrbno shrani račun, ali pa se med njegovo pošto vedno znajde kakšna ponudba za novo kreditno kartico, kar lahko kaže na to, da ima dobre možnosti za najem kredita.

Moški, ki ni na tekočem o svojih financah, je po navadi nepotrpežljiv in precej površen, raziskave pa kažejo tudi to, da moški, ki so finančno nemarni, radi skačejo čez plot. Po drugi strani pazi, da ne boš naletela na pretirano varčnega stiskača. Če tvoj dragi sem in tja ne seže nekoliko globlje v denarnico, to prav lahko pomeni, da je škrt tudi drugje, na primer v postelji ali pa takrat, ko je treba skleniti kakšen kompromis ali dva.

Janka Menart