4 nujna vprašanja, ki si jih zastavita pred selitvijo v skupni dom

Ne hiti s skupno selitvijo, saj pomeni delitev lepih (postelja, miza, tuš) in manj lepih stvari (umazane rjuhe, umazana posoda, zamašen odtok in mastne položnice). 

4 nujna vprašanja, ki si jih zastavita pred selitvijo v skupni dom (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2017

Če sta super uigran par v postelji, še ne pomeni, da bosta super uigrana sostanovalca. Zato počakaj vsaj toliko, da bo zaljubljenost prerasla v ljubezen, ki se ne prestraši grdo stisnjene zobne paste in drobtin v postelji.

Skupno življenje je nova oblika zaroke, saj danes vsaj polovica mladih parov zaživi skupaj še pred poroko. Včasih je bilo malo drugače: najprej zmenki, nato prstan na levem prstancu, nato na desnem in šele nato te je dragi odnesel čez prag.

Kakorkoli, Cosmo je malo raziskal, kaj si o vajini skupni selitvi misli tvoj fant, ti pa, če te mika, da bi dala narediti dvojnik ključev, naprej preberi ta članek, odgovori na 4 vprašanja, premisli, še enkrat premisli ...

In če si tega potem še vedno želiš, ti Cosmo želi vso srečo!

1 Bi se preselila z njim, če bi on dobil službo v drugi državi?

Če je tvoj odgovor pritrdilen, kar pomeni, da bi šla s to osebo na konec sveta samo zato, da bi bila lahko z njo, in če enako velja zanj, se lahko mirno lotiš iskanja skupnega stanovanja.

Ko so odločitve tako naravne, brez dvoma plavaš s tokom in se ti ni treba ničesar bati. Če si v nasprotnem primeru priznaš, da gre pri iskanju skupnega bivališča predvsem za znižanje stroškov najemnine, pa tega nikar na počni. Ne bosta si delila zgolj stanovanja, ampak posteljo in življenje.

V čem je razlika? Prva možnost je lažja in je z njo enako kot z vsemi lahko pridobljenimi stvarmi v življenju, medtem ko mora odločitev za skupno življenje temeljiti na globljih razlogih.

Razmisli, zakaj bi si z njim želela živeti, in ne zakaj bi morala, ker se splača. Stavek iz 'vsi moji prijatelji živijo skupaj, ker se tako splača' obrni v 's tem človekom bi si rada delila posteljo in mizo'.

2 Se lahko pogovorita o vsem, tudi o vsakdanjih stvareh?

Malo ga že poznaš, in če je bolj sebične sorte, lahko pričakuješ težave pri delitvi stroškov, plačevanju računov, popravilih, nabavljanju v trgovini in seznama še ni konec.

Če te stvari ne delujejo, si bosta hitro skočila v lase in se razšla. Po drugi strani pa lahko pričakuješ, da posode ne bo pomil, ampak samo namočil, da bo uprav­ljanje gospodinjskih strojev prepustil tebi, ker 'za to nima talenta', da ne bo nikoli prinesel vsega iz trgovine, kar boš naročila, in podobno. A če bo vse plačal, se s tabo ne bo prepiral in ti bo to vrnil kako drugače, je vse v redu.

Prva skupna selitev, pa čeprav bi se selila v skupno stanovanje s prijateljico, je vedno velik izziv. Delitev dela in stroškov ni vedno enostavna naloga in vedno se bo našel tisti, ki bo čutil, da je glede obojega bolj obremenjen.

Veliko zapletov bosta zatrla že v kali, če si bosta že na začetku razdelila naloge: on je spretnejši pri kuhanju, ti rada likaš, on ne mara sesanja, zato pa bo enkrat na teden očistil tvoj avto ... In še na­svet: ne delita si garderobne omare in predalov – to naj ostanejo področja, za katera sta odgovorna vsak posebej.

3 Se lahko brez slabih občutkov pogovarjata o denarju?

To ni najbolj seksi pogovor na svetu, a se moraš še pred selitvijo nujno prepričati, da sta tega sposobna. Svetujemo ti, da najemno pogodbo podpišeta skupaj, ker si bosta tako uradno razdelila odgovornost. Vsak mesec je treba plačati najemnino in vse položnice, zato je vsak odlog nesprejemljiv.

Ne pusti pa niti, da pogodbo podpiše sam, saj si lahko ob morebitnem prepiru ti tista, ki boš morala zapustiti stanovanje. V trenutku, ko vajina ljubezen cveti, se ti to seveda zdi nemogoče, a verjemi, da celo na jasnem nebu lahko nastane kak oblak.

Bodi skrajno previdna, če tvoj fant ne obdrži nobene zaposlitve in je bolj ali manj brez denarja, predvsem pa nikoli ne jemlji kredita za vajine skupne stvari, na primer avto, ker ga boš ob morebitnem odhodu morala sama odplačati.

4 Je vajina selitev po tvojem mnenju samo predpriprava na poroko?

To si seveda lahko želiš, a prihodnosti ne moreš izsiliti. Skupno življenje je v resnici odlična preizkušnja – na noben drug način se ni mogoče spoznati tako do obisti kot prav tako.

Nekateri ljudje ti bodo sicer rekli, da ti zaradi udobja skupnega življenja ne bo nikoli nataknil prstana, ker bosta 'tako ali tako živela, kot da sta poročena in nato za poroko ne bo nobene potrebe'. To nikjer ne piše, zato prisluhni sebi in svojemu srcu, glede svojih želja pa bodi z njim popolnoma iskrena.

Če se hočeš nekoč poročiti, mu to povej. Ne igraj kul bejbe samo zato, da se revček ne bi počutil utesnjenega. V svojem življenju daj vedno na prvo mesto – sebe.

Pa še to! Fante smo vprašale, katera je tista doba, po kateri bi lahko pričakovali vabilo za skupno življenje. Odgovor te bo presenetil, saj gre za samo ... šest mesecev! Punce za takšno odločitev namreč potrebujemo veliko več časa.

Izpovedi sostanovalcev

Si prebrala drobni tisk na najemni pogodbi? Tam piše, da v skupnem življenju pride na dan tudi marsikaj čudnega, sramotnega, za umret smešnega, zoprnega, nepričakovano lepega ... Vsi plusi in minusi na nekaj kvadratih? Ti pari so se tega naučili po sili razmer.

S Petrom sva se hitro preselila v skupno stanovanje, a že prvo noč se je tam zgodilo nekaj, zaradi česar bi se najraje vdrla v zemljo. S fantom sva obilno krstila stanovanje z martiniji in divjim seksom, nato pa zaspala kot ubita. Ponoči me je žejalo in sem se zbudila.

Šla sem v kuhinjo, se usedla pred hladilnik in se začela basati z vsem, kar mi je prišlo pod roke. Bila sem kot v transu in nisem opazila, da že nekaj časa gleda, kako cmokljam in se mi po bradi cedi majoneza. Priznala sem mu te svoje volčje napade lakote in motnje hranjenja, s katerimi sem se neuspešno borila vse svoje življenje. Danes sva poročena, jaz pa ozdravljena, ravno zaradi najinega skupnega življenja, ki mi ni dovolilo, da počnem vse, kar me je volja. – Klara, 27

Nekega dne, ko sva z Igorjem že dolgo živela skupaj in je bilo stanovanje dokončno obnovljeno, sem z velikim navdušenjem na kosilo povabila svojo širšo družino. Opazila sem, da se Igor rad praska po jajcih, a sem upala, da se zna nadzorovati vsaj v javnosti. Ko je v družbi mojih sorodnikov spil prvo pivo, je na to pozabil in začela se je predstava, ki je moje ženske sorodnice popolnoma šokirala.

Z Igorjem sva se seveda razšla – imel je še nekaj drugih ogabnih navad – in se še leta dajala zaradi denarja, vloženega v moje stanovanje. Hotel je, da mu vrnem vse do zadnjega centa, čeprav je pet let živel pri meni in prispeval le za stroške. – Mirjam, 31

Fantu sem nekega večera kuhala večerjo zgoraj brez. Na sebi sem imela samo nogavice, visoke petke, mini predpasniček in nič drugega. Na ognju sem imela paradižnikovo omako, ki je veselo brbotala, dokler ni izbruhnila in me opekla po prsih. Moja seksi predstava se je končala v kopalnici, mrzla voda, ribja mast in solze ... večerjo pa je dokončal fant. Od tistega večera dalje se po kuhinji gibam samo še oblečena. – Kaja, 26

Klasične sostanovalske frustracije in največje težave praktične narave ... rešene!

Zdaj imata stanovanje, v katerem vse dela – le kaj bi lahko šlo narobe? Nič, le da imata popolnoma drugačen okus za notranjo opremo, da si ti veganka in on zaprisežen mesojedec, da greš ti spat s kurami, on pa je nočni ptič ... Kaj zdaj?!

On: Vsak večer bi najraje ostal doma, naročil pico in pivo, gledal Vikinge in s tabo igral scrabble.

Ti: Rada bi šla v kino, v gledališče, na fitnes, s prijateljicami plesat ali pa samo na večerni sprehod po mestu.

Kaj boš storila: Pojdi ven, ne da bi se pretirano ozirala nanj! Zgledi vlečejo in mogoče se bo večere sam od sebe naveličal preživljati ob žvečenju pice in žlampanju piva. Če boš ostajala doma na kavču, se bosta eden drugega hitro naveličala, seksualno napetost pa bosta zaznala le še med igralci v filmih.

On: V vajino lepo dnevno sobo bi rad privlekel star poflekan kavč, na katerem je podrl vse bivše punce.

Ti: Rada bi nov začetek, ta pa pomeni tudi nov kavč, ki se poda k nežno rožnatim stenam v dnevni sobi.

Kaj boš storila: Jasno je, da nočeš v svojem domu kavča, ki je videl že veliko boljše čase, zato mu predlagaj kompromis: kavč ostane, a bo potreboval novo preobleko! Ker je to včasih bolj zapleteno od nakupa novega kavča, boš verjetno ta boj dobila, mu pa moraš v zameno pustiti, da nad nov kavč obesi sliko po svoji izbiri.

On: Javi se za pospravljanje kuhinje, a po njegovi intervenciji je kuhinja še bolj umazana, omare pa polne na pol pomite posode.

Ti: Zelo težko živiš v neredu, zato nenehno pospravljaš za njim, si prevečkrat slabe volje, domov pa prihajaš v strahu, kaj te čaka.

Kaj boš storila: Mirno mu razloži, da je red zate zelo pomemben, saj se sicer počutiš slabo. Povej mu tudi, da ceniš njegov vložek, a da bi njegove naloge v kuhinji morda zamenjala za delo na vrtu in v garaži. Enkrat na teden si privošči zunanjo pomoč pri gospodinj­stvu, vidva pa raje skočita na izlet.

Po predlogi MaurE Kutner Walters, Michelle Ruiz, AnnE Breslaw in Petra Martina priredila Alja Maček
Fotografije: Getty Images