4 možni razlogi, zakaj vse tvoje zveze spodletijo

Prvi korak k temu, da se boš znašla v ljubezenski zvezi, ki bo trajala? Ugotavljanje napak, ki si jih zagrešila v preteklosti.

4 možni razlogi, zakaj vse tvoje zveze spodletijo (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2015

Hoditi na zmenke najprej z enim, drugim in nato tretjim je lahko frustrirajoče. Namesto da tarnaš nad kruto usodo, najdi skupni imenovalec svojih propadlih romanc: sebe.

To se sliši grobo, toda nikakor ne pomeni, da odbijaš moške. Verjetno delaš napačne poteze, ki ti uničujejo možnosti, da bi ulovila tipčka, ki je pravi zate. Če ugotoviš to napako, se lahko težave lotiš s pravega konca.

Da bo ta proces lažji, smo prosili strokovnjakinjo za ljubezen in zveze, Aleksandro Kralj, terapevtko in avtorico knjige Vražji zakonci, naj nam našteje najpogostejše napake, ki jih delajo mlade ženske, ko gre za ljubezenske zveze. Za začetek nam je povedala:

“Mnoga dekleta si svojo vrednost določajo s tem, ali imajo fanta ali ne. Ko so same, imajo občutek, da ne obstajajo, zato si obupno prizadevajo, da bi jih nekdo imel rad. Preveč se trudijo, zato oddajajo zmedena sporočila. Zmedena dekleta oz. dekleta, ki se trudijo preveč, še tako slepi fantje prepoznajo in se jih ustrašijo.

Zelo radi z njimi preživijo nekaj lepih uric, vendar je to največkrat tudi vse. Dekleta, naučite se živeti same s seboj. Ve ste tiste, ki si določate svojo vrednost, za to ne potrebujete moškega. Če se ne počutite dobro same s seboj, se tudi v odnosu z moškim ne boste.”

Napaka št. 1: Izbirala si napačne moške

Veliko žensk pozabi iskati znake, ki povedo, da se bosta dobro ujela, npr. značajske lastnosti in življenjske navade. Rada vstajaš zgodaj, da greš že pred službo teč, fante pa si začela spoznavati v barih, ki so odprti do štirih zjutraj, in se zapletaš z rokerskimi nočnimi ptiči. Ne gre za to, da izbiraš moške, ki ne bodo dobri fantje; le življenjski slog in vajine vrednote so drugačni.

Morda si preveč obsedena s tem, kaj tvoj snubec čuti do tebe, zato ne premišljuješ, ali se prilega v tvoje življenje. Ko smo zaljubljeni in naenkrat doživljamo popolnoma nove stvari z novim partnerjem, spregledamo lastnosti, ki jih mora imeti, da bi pozneje delovala usklajeno kot par.

Morda si preveč zapletena v predstavah, ki jih imajo drugi o tem, kakšen je popoln partner – na primer čeden je kot iz revije, toda to ne izraža nujno moškega, ki je tvoj tip.

Da boš prekinila začarani krog, premisli, kaj se ti res zdi pomembno pri partnerju. Poišči moškega, ki je po tvojem okusu, in tam, kjer ga najlaže srečaš. Si navdušena športnica? Pravega zase boš srečala v fitnesu, na smučišču ali drsališču. Če rada potuješ, pojdi na popotniška srečanja ...

Napaka št. 2: Daješ napačne signale

Morda si po naravi mirna dušica, a v druž­bi simpatičnega mladca, ki ljubi adrenalin v vodi, zraku in na snegu, kar žariš. Zelo te je strah zanj, rada bi, da bi bila več skupaj – v zavetju stanovanja, vendar si tako navdušena nad njim, da prestajaš vse njegove konjičke z dvignjeno glavo in ga celo spodbujaš.

On si seveda misli, da si lisička iz njegovega lisjaka, ki komaj čaka, da bosta šla skupaj skočit s padalom.

Ali pa spoznavaš same oddane fante? Kar naenkrat ti vsak, s katerim greš na zmenek, po nekaj srečanjih zaupa, da ima punco. S katero jima ne gre dobro, verjetno bosta končala ...

Kraljeva pravi: “Oddajaš napačna sporočila. Razmisli, kaj je tisto, kar izpostavljaš. Telo ali osebnost? Fantje, ki so oddani, oz. takšni, ki si želijo le malo popestritve, se ti ne bodo več približevali, če ne boš mislila, da lahko ponudiš le svoje telo. Tisti, ki so prosti in iščejo dekle, pa v tebi ne bodo več videli neresnega dekleta, ampak nekoga, ki je pripravljen na resno zvezo. Čeprav smo ženske prepričane, da moški padajo samo na seksi dekleta, tisti, ki iščejo resno zvezo, pri dekletu cenijo predvsem osebnost. Verjela ali ne: fantje zelo dobro ločujejo prvo od drugega.”

Napaka št. 3: Nisi bila res pripravljena

Nad teboj so ogromni pritiski samo zato, ker nisi poparčkana. Vprašaj se: Ali res hrepeniš po tisti vrsti zavezanosti ali še nisi povsem pripravljena opustiti samskega življenja?

Morda si prepričana, da hočeš resno zvezo, vendar so prejšnje zveze propadle, ker te je resnica zavezanosti premagovala. Imeti fanta je krasno, toda nekateri deli skupnosti lahko dušijo – na primer to, da ves prosti čas tičita skupaj. Aleksandra Kralj pravi:

“Vsak človek potrebuje svoj čas in prostor. Ni pomembno, koliko časa z nekom preživiš, ampak kako kakovosten je ta čas.”

Normalno je, da si prestrašena, toda če si pripravljena na zvezo, moraš skrbi odgnati. Pri novem moškem preženi strahove zaradi zveze tako, da boš načrtovala čas, ko bosta narazen. Morda se na začetku videvajta le enkrat ali dvakrat na teden.

Prostor za dihanje ti bo dovolil, da se boš počutila veliko udobneje glede korakov naprej. Kraljeva opozarja, da si lahko tudi malo prehitra in hočeš preveč naenkrat:

“Mogoče misliš, da morata po tistem, ko sta postala fant in dekle, vedno tičati skupaj in da moraš vedno vedeti vse o njem. Mogoče si ga preprosto zadušila s seboj in svojimi čustvi. Moški potrebujejo malo več časa, da se čustveno vživijo v odnos. Vedeti moraš, da v ljubezni obstajata dve hitrosti – ženska in moška.”

Napaka št. 4: Deli svoje potrebe

Veliko žensk pade v past: namesto da bi bile odkrite in bi partnerju povedale, kaj si želijo – na primer, da hočejo, da jih večkrat pokliče –, pričakujejo, da partner kar z neba pozna vse njihove potrebe.

To je skoraj kot test, ki ga veliko žensk da svojim moškim: če je pravi, domneva, da bi moral kar sam vedeti, kaj si želiš in pričakuješ.

Prav tako uničevalno je, ko ženske zamešajo to, da imajo potrebe, s tem, da mislijo, da potrebujejo preveč, in so zato raje tiho, kot da bi bile videti preveč zahtevne.

Ali pa same naredijo vse – organizirajo praznovanje, ogled gledališke predstave in rezervirajo restavracijo, da ne bi bile razočarane in da bi bilo vse narejeno ‘popolno – kot iz filma’.

Kraljeva opozarja: “Če ga vedno prehitiš, mu ne daješ priložnosti za to, da bi se zanimal in potrudil zate.”

Bodi odkrita in povej, kaj si želiš. Moškemu daj enostavne znake, kaj so tvoje potrebe, in glej, da se ne bo počutil napaden. Če hočeš, da pogosteje kliče, ne čakaj do trenutka, ko postaneš frustrirana in zakričiš: “Nikoli se ne oglasiš!”

Namesto tega povej: “Rada se pogovarjam s tabo po dolgem dnevu in vesela bi bila, če bi pogosteje poklical. Mogoče bi me lahko poklical, ko boš šel v posteljo danes zvečer?”

Zapomni si: moški poskušajo osrečiti. Če boš to, da te lahko osreči, predstavila kot nekaj nezapletenega, bo verjetno komaj dočakal na to priložnost.

Napisala: Petra Kocjančič

Preberi še: 5 super lepotnih trikov, ki te bodo pomladili ali pa si oglej, kako izgleda večerja v podvodni restavraciji sredi oceana.

V branje priporočamo tudi članek "Strah, močnejši od mene" (ali kako živeti z napadi panike)!