10 opozorilnih znakov, da si v razmerju s PSIHOPATOM (bodi pazljiva!)

Če po tem članku ugotoviš, da si v razmerju s psihopatom, teci kolikor te noge nesejo!

10 opozorilnih znakov, da si v razmerju s PSIHOPATOM (bodi pazljiva!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2022

Psihopata je na prvi pogled težko prepoznati, videti je normalno, a med teboj in njim obstaja ena ključna razlika: on nima vesti. Užali te lahko brez, da bi se ob tem počutil krivo.

Psihopati tvorijo kar 1% celotne populacije (sem seveda spadajo tisti, ki niso zaprti v mentalni ustanovi ali zaporu) in večina jih ni serijskih morilcev.

Namreč, kot smo pisali že TUKAJ, čeprav se termin najpogosteje nanaša na serijske morilce in negativce iz grozljivk, psihopatija opiše tudi druge podobne osebnosti.

"Lahko si psihopat, brez da bi zagrešil umor. Obstaja veliko različnih vedenj, ki so zlobna, niso pa ilegalna," je povedala profesorica psihologije dr. Hedwig Eisenbarth.

Vse svoje življenje se učijo posnemati čustva normalnih ljudi, v resnici pa tega ne čutijo. So (na videz) prijazni in šarmantni, a šele, ko se z njimi spustiš v razmerje, se začne prava nočna mora.

Večina psihopatov nima težav z laganjem, se obnaša brezobzirno, prav tako jim primanjkuje sočutja. "Všeč jim je, ko lahko manipulirajo z drugimi in izkoristijo več različnih oseb, da bi izpolnili svoje različne potrebe, od spolnih do finančnih in mnogih drugih," pravi strokovnjakinja Anne Brown.

Tukaj je 10 opozorilnih znakov, da si v razmerju s psihopatom:

1.

Idealizira te, ti laska in ti pretirano izkazuje ljubezen. Ko spoznaš moškega, ki je psihopat, se vse odvija nenavadno hitro.

2.

Točno ve, kaj mora povedati, da bo "pritisnil" na tvoja čustva. Pogosto je videti nedolžen in da bi se dotaknil tvojega sočutnega srca, ti bo že takoj od začetka pripovedoval svoje žalostne zgodbe.

3.

Vključil te bo v svojo različico "ljubezenskega trikotnika". Psihopat je rad obkrožen s svojimi bivšimi in potencialnimi dekleti ter vsemi, ki mu namenjajo pozornost.

4.

Vedno znova je skeptičen do realnosti in se čudaško obnaša. Svojo manipulativno obnašanje bo vedno zanikal in te celo obtožil, da si občutljiva ali nora.

5.

Obtožuje te izražanja čustev, ki jih je sam namerno spodbudil. Na primer, po tem, ko bo pred teboj brezobzirno flirtal z bivšo, te bo obtožil, da si ljubosumna.

6.

Opazila si, da je patološki lažnjivec in ves čas išče izgovore. Laži si hitreje izmišlja, kot jih sama uspeš sploh prepoznati. Vsakič krivdo zvali na druge, nikoli je ne prevzame sam.

7.

Medtem ko ohranja svoj videz nedolžnosti, nalašč izziva ljubosumnost in rivalstvo. Ves čas počne stvari, zaradi katerih začneš dvomiti, ali imaš sploh posebno mesto v njegovem srcu.

8.

Kar naenkrat postane nezainteresiran zate in začne spodkopavati tvojo samozavest. En dan ti posveča ogromno pozornosti, drugi dan ga že dolgočasiš.

9.

Sebičnost in neverjetna želja po pozornosti sta pri njem močno izraženi. Njegova zahteva po tem, da ga občuduješ, ti vzame vso energijo.

10.

Svojih čustev več sploh ne znaš prepoznati. Tvoja naravna ljubezen in sočutje sta se spremenila v paniko in tesnobo. Opravičuješ se in jočeš bolj kot kadarkoli prej v življenju.

Po končani zvezi s psihopatom se boš počutila uničeno, izčrpano, prazno, celo noro.

Raziskave kažejo, da vlogo pri razvoju psihopatije igrajo geni, prav tako pa tudi travme iz otroštva ali zlorabe. Psihopatovi možgani so v nekaterih delih, ki so odgovorni za procesiranje sočutja, moralnosti in krivde, drugačni. Pri nekaterih so te značilnosti bolj opazne, pri drugih manj.

V vsakem primeru pa bodi pozorna, če v osebi, s katero si v romantičnem razmerju, opaziš katerega od zgornjih znakov. Razmerja s psihopati lahko imajo namreč dolgotrajne posledice, saj občutek, da nisi nikoli dovolj dobra, ne izgine kar čez noč.

Preberi še: Zgovorni znaki, da te partner (skoraj zagotovo) ČUSTVENO vara ali pa Kako veš, da si srečala svojo dušo dvojčico? TAKO!

Priporočamo tudi: Ne boš verjela: TAKŠNI moški so najboljši partnerji!