Žur z razlogom s Klaxons na Glavnem trgu v Mariboru

V soboto, 7. maja, bo od 17. ure naprej na Glavnem trgu v Mariboru potekal že 9. Žur z razlogom.

Klaxons (foto: promocijski) promocijski
1. 4. 2011 | Promocijsko sporočilo

Tudi drugi mariborski Žur bo imel festivalski format, ob pionirjih britanske rock 'n' rave scene, skupine Klaxons, pa se bodo na odru zvrstili še italijanski Low Frequency Club in tri odlične domače zasedbe: Gutti stavi na melodični rock, Qualliass & Yanoosh bosta zapeljevala publiko s fuzijo elektronskih ritmov in gosti, koroški ZircuS pa te bo v ples zazibal tudi z instrumenti kot sta didžeridu in džembe.

9. Žur z razlogom v univerzitetnem središču in bodoči kulturni prestolnici Evrope, nadaljuje in širi že dobro uveljavljeno zgodbo ozaveščanja mladih o problematiki nasilja. Glasba je pomemben del ORTO identitete, ki se razvija z uporabniki in okoljem, v katerem bivajo, ustvarjajo in se družijo. Tudi  zaradi tega oder mariborskega Žura pozdravlja glasbeno fuzijo in ponuja prostor za pisano paleto osvežilnih zvokov. Hkrati ostaja Žur z razlogom zvest svojemu poslanstvu, spodbujanju socialnega čuta med mladimi, premagovanju apatije do družbeno odgovornih tem, širjenju misli, da je NASILJE OUT ter dejanjem, ki to podpirajo.

Vsi obiskovalci bodo s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo BELIOBROC na 1919 prispevali vstopnino z namenom v višini 1 evra, prispevali pa bodo lahko tudi na druge načine, in sicer:

  • na prizorišču dogodka bo možno plačati vstopnino v vrednosti 1 evra,
  • Si.mobilovi uporabniki lahko prispevajo 1 evro preko portala Vodafone live! (povratni SMS velja kot vstopnica),
  • obiskovalci Žura z razlogom bodo lahko na prizorišču kupili priponko s sporočilom NASILJE JE OUT,
  • društvu Beli obroč Slovenije lahko vsi pomagajo tudi tako, da postanejo njihovi člani in prispevajo k njihovim akcijam z letno članarino v višini 20 evrov.

Vsa zbrana sredstva bodo ponovno namenili Belemu obroču Slovenije, ki bo denar namenil za opremo prijaznih sob po Sloveniji.

Izvajalci 9. Žura z razlogom

  • Klaxons // uk

Londonski indie rock band je na sceno pljusknil kot del britanskega "nu rave" vala, ki je premešal kitarsko izročilo "the" bendov s hipijevsko sproščenostjo in rejversko energijo 90. let. Indie je v njihovem primeru le še žanrska oznaka, ki nekaj pove tudi o pristopu h glasbenem ustvarjanju, a jih je med tem že ujela velika založba. Skupina je najbolj znana po osvežitvi plesne klasike "Not over yet", znotraj žanra pa s singli kot sta "Magick" in "Golden skans". Zanje in tudi za prvi album "Myths of the near future" je pobrala kup priznanj revije NME, pa tudi nagrado Mercury Prize in nominacijo za nagrado Ivor Novello. Zadnji izdelek benda je lanski album "Surfing the void", ki je navrgel MTV-jevski hit "Echoes".

  • Low Freequency Club // it

Trio iz italijanske Lombardije je zrasel na funku, a ga vse bolj nosi v zvoke, kakršne gojijo LCD Soundsystem ter predvsem alternativni ameriški in francoski elektronski bendi. Za seboj imajo dva uspešna albuma ter šopek epejev, med katerimi še posebno izstopata dve odlični predelavi popklasik 80. let, Johnny come home (Fine Young Cannibals) in Girlfriend is better (Talking Heads), a je tudi njihova avtorska glasba izvrstna, zato ne preseneča, da jih močno podpira tudi MTV.

  • Gutti // si

Gutti je lep dokaz tega, da se tudi pri nas ustvarja svetovljanska glasba, ki odstopa od običajnih kreativnih praks v našem glasbenem in medijskem prostoru. Štiričlanski bend deluje šest let, fantje pa stavijo na melodičen avtorski rock z bogatimi kitarskimi atmosferami, v katerem se meša izročilo bendov kot so Verve, Oasis, Cure, Depeche Mode, Duran Duran ter sodoben kitarsko-elektronski indie zvok. Producent njihovega prvenca All eyes on you iz leta 2008 je Peter Penko, kar tudi pove nekaj o kvaliteti in žanrski usmeritvi skupine. Fantje za letos pripravljajo nov album.

  • Qualiass & Yanoosh (gost Orange Wednesday) // si

Fuzija udarnih elektronskih ritmov, rockovskih kitar, melodičnih pasaž za dušo ter nekonvencionalen in s čustvi nabit odrski nastop so atributi live actov, s katerim nas razgibavata od leta 2003. Po zagonu svoje založbe Qualiass bosta na dogodku premierno v živo predstavila glasbo z epeja "Anger me sweet", običajni elektronski inštrumentarij pa bosta tokrat dopolnila z bobnarjem in basistom. Skupaj bodo pričarali edinstveno kombinacijo elektronske in organske glasbe, katere pika na i bo predstavitev novega domačega indie projekta Orange Wednesday.

  • Zircus // si

Zanimiva koroška skupina, v kateri ne manjka inštrumentov kot sta didžeridu in džembe, ima za seboj dve plošči, odlikuje jo močni, glasni, mistični, dinamični zvoki, zaradi česar so njihovi koncerti unikatne, surove, futuristične predstave, ki te ne pustijo ravnodušnega. Odlično so jih že sprejeli v celi regiji, saj redno koncertirajo po klubih vse do Makedonije, razgibavali pa so tudi že občinstvo Exita, Rocka u ravnici, Lenta, Trnfesta in številnih drugih festivalov.

Si.mobil se zahvaljuje Mestni občini Maribor, generalnemu partnerju dogodka NOKIA, ki ima v samem poslanstvu zapisano družbeno odgovorno ravnanje in zato podpira dobrodelni dogodek, ter medijskim partnerjem: Europlakat, Radio Center, Večer, Fini oglasi, Videotop, Adria Media, Mediabus, Bolha.com in številnim spletnim medijem, ki podpirajo tovrstne dogodke.