Znebi se madežev

Nočeš več prirejati zabav, ker si po zadnji ostala sama z madežem rdečega vina na novem kavču in sojino omako na beli srajci?

24. 5. 2009

Še danes povabi prijatelje na zabavo, obleci svojo najljubšo (in najlepšo) žurersko opravo in se brez živciranja s prepros­timi triki loti nezaželenih pack. Da ti bo lažje, smo prosile za pomoč naše vsevedne mame, z nasveti nerazočaranih gospodinj pa so nam postregle tudi cosmo forumašice.

Madež: Šminka

Odstrani jo kot prava strokovnjakinja

Bombažno vatko pomoči v tekočino za kemično čiščenje (cosmo forumašice priporočajo vanish) in jo utiraj s krožnimi gibi, medtem ko na drugi strani blago podpiraš s suho vatko. Zamenjuj umazane vatke, dokler se ne znebiš madeža, potem daj oblačilo prat v pralni stroj, če je srajčka občutljiva, pa jo operi na roke.

Madež: Rdeče vino

Znebi se ga s trikom

Čeprav je videti grozno, ko se razlije po prtu, srajci ali krilu, si boš hitro pomagala z eno od stvari, ki ti bo takrat čim bolj pri roki. Svež madež polij s kropom (če blago prenaša vročo vodo) – z brisačo hitro poberi čim več vina, potem pa ga operi z vročo vodo.

Najpomembneje je, da nikoli ne dovoliš, da se madež popolnoma posuši.

  • Na madež čim prej polij mineralno vodo, pusti nekaj časa in operi v pralnem stroju.
  • Klin se s klinom zbija, pravijo cosmo forumašice – uporabi le drugo barvo – če se poliješ z rdečim vinom, čez madež polij belo vino, in madež bo čudežno izginil (obratnega vrst­nega reda ti ne priporočamo).
  • Če je na tvojem oblačilu ostal star madež od vina, uporabi glicerin, ki ga dobiš v lekarni. Nanesi ga na obe strani tkanine z vatkami in pusti nekaj minut. Potem uporabi čistilo za madeže.

Madež: Kemični svinčnik

Odstrani ga kot prava strokovnjakinja

Za kemični svinčnik ali flomaster je najboljša rešitev zasirjeno mleko. Pusti nekaj mleka, da se sesiri na soncu, in potem postavi sesirjene bunkice na ma­dež ter jih vanj nežno vtri s kro­ž­nimi gibi. Ko se bo ta del začel sušiti, se bo tinta začela dvigovati skozi trdne delce mleka. Potem jih samo še odstrani z vlažno krpo. Če je tinta že močno zasušena, bo morda trajalo malce več časa ali pa boš mlečne grudice morala nanesti dvakrat.Ti sesirjeno mleko smrdi? Poskušaš lahko s sredstvom proti madežem in z vatkami.

Madež: Kri

Speri jo z vodo

Madež od krvi čim prej speri z mrzlo vodo in ga namili z navadnim milom ali pa tistim za perilo.

Madež: Lak za nohte

Uporabi aceton

Namesto navadnega odstranjevalca za nohte nanesi čisti aceton.

Madež: Sadni sok ali sojina omaka

Kemična čistila so jima kos

Rešitev za grozni madež je zelo preprosta: madeža se loti čim prej – najprej ga namakaj v Vanishu, podrg­ni in nato operi v pralnem stroju. Oblačilo ti bo hvaležno, če ga boš posušila na soncu.

Madež: Maščoba in olje

Pomagaj si v kuhinji

V madež vtri malo detergenta za posodo, podrgni, splakni ter vtri novo mešanico detergenta in vode ter pusti nekaj časa, da učinkuje, še enkrat podrgni in oblačilo operi v pralnem stroju.

Madež: Pesa

Glicerin jo bo odstranil

Na madež nanesi glicerin, nato pa oblačilo operi v pralnem stroju.

Madež: Čokoladni sladoled

Ne skrbi!

Uporabi milo in vodo.

Madež: Barva za lase

Speri jo takoj

Če je madež svež, poprši z lakom za lase, če je že star, pa uporabi kemično čistilo.

Nadloga: Žvečilni gumi

Zamrzovalnik ga odmrzne

Oblačilo, ki ga ‘krasi’ žvečilni gumi, čez noč postavi v zamrzovalnik. Zjutraj se verjetno žvečilni gumi sploh ne bo več držal oblačila ali pa ga boš le še ‘odlomila’ z oblačila. Nekateri si pomagajo žvečilni gumi odstraniti tudi z oljem ali maslom, vendar se boš potem morala lotiti še mastnega madeža.

Nadloga: Vosek

Polikaj ga

Če se ti je po novem pregrinjalu ali rokavu polil vosek, položi čezenj nevreden kos blaga, nato pa po njem likaj toliko časa, da se bo vosek prijel na ‘staro cunjo’. Če bo na delu, ki ga je popackal vosek, ostal masten madež, ga odstrani z detergentom za pranje posode, nato pa oblačilo operi v pralnem stroju.

'Plonkec'

(nalepi ga v omaro)

Nisi razpoložena, da bi odigrala vlogo boginje gospodinj? Le nekaj hitrih napotkov te vseeno lahko reši kakšne zagate.

  • V najbližji trgovini kupi Vanish – cosmo forumašice trdijo, da odpravlja vse – od šminke do sojine omake, krvi in kečapa …
  • Priskrbi si čistilo v obliki flomastra in ga imej vedno v torbici – kot pivnik bo posrkal npr. madež balzamičnega kisa na romantični večerji, še preden bo sploh opazil, da si si poškropila srajčko.
  • Vsakega madeža se loti čim prej – ko je še svež, imaš ogromno možnosti, da se ga za vedno rešiš.
  • Najprej se poskusi madežev znebiti z naravnimi sredstvi (hej, pazimo lastno zdravje in zdravje Zemlje), če ne gre, uporabi kemični pripravek.

  • Kemični pripravki v majhnih tubicah za vsako vrsto madeža posebej – zakaj jih ne bi preizkusila za trdovratneže, ki nočejo in nočejo iz najljubših oblačil?

Laura Milej

Cosmopolitan Stil& Lepota