Znaš prisluhniti?

Kako učinkovita si pri poslušanju težav svojih prijateljic ali najbližjih? Misliš, da je 'mhm' dovolj? S posebno komunikacijsko metodo jim zdaj lahko pokažeš, da znaš prisluhniti …

25. 9. 2009

Kot dobra poslušalka moraš biti pozorna v pravem trenutku, ko se ti nekdo izpoveduje, in pokazati, da v danem trenutku razumeš vse do potankosti. Predvsem pa ne smeš biti nikoli popolnoma tiho! Kako torej pokazati sogovorniku, da ga razumeš? Preprost 'mhm' ali 'saj vem' ali 'jaz tudi' ne bodo dovolj – za dobro poslušalko moraš obvladati več!

Posebna metoda

Parafraziranje oziroma razlaga z drugimi besedami je preprost komunikacijski pristop, ki pokaže tvojemu sogovorniku, da razumeš, kaj ti hoče povedati. Enostavno mu na vsake toliko časa podaj povzetek povedanega, obvezno s svojimi lastnimi besedami. Samo ponavljanje namreč ne pomaga, saj ne sporoča, da stvar razumeš! Z opisom in svojimi besedami boš pokazala, da si resnično dojela, kaj ti oseba hoče povedati. Če pa si nekaj razumela narobe, bo sogovornik lahko takoj popravil napačno sliko, ki si jo ustvarila v svoji glavi.

Nastavi ogledalo

Najlepše pri takšni obliki pogovora je, da lahko osebi ne samo pomagaš pri boljšem počutju, ker se izpove, ampak tudi pokažeš pot do prave rešitve. Parafraziranje namreč deluje kot ogledalo – to pomeni, da oseba, ki se ti izpoveduje, lahko vidi težavo iz drugega zornega kota in lažje najde rešitev.

Torej, ko boš obvladala povzemanje z drugimi besedami, boš postala učinkovita poslušalka in morda 'terapevtka' za svoje najbližje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri