Znanost razkriva, da po porodu v resnici ženske več NISMO ISTE osebe 😳

Preveri, zakaj in kako se to zgodi! 🙊

Znanost razkriva, da po porodu v resnici ženske več NISMO ISTE osebe 😳 (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2022

Prihod dojenčka v družino je eden najbolj veselih trenutkov v življenju staršev. In čeprav to vpliva na prav vse družinske člane, ki se bodo morali soočiti z mnogimi novimi izzivi, je sprememba v življenju novopečene mamice neprimerljiva. Pravzaprav se ženska med porodom in po njem tako spremeni, da po besedah stokovnjakov več sploh ne gre za isto osebo.

Kaj se torej zgodi z žensko po porodu?

Nosečnost in materinstvo lahko spremenita strukturo ženskih možganov.

Spremembe povzročijo, da mama postane bolj pozorna na svojega otroka in zanj bolje skrbi. To se zgodi zaradi drastičnega nihanja ravni hormonov med nosečnostjo, porodom in dojenjem, kar lahko preoblikuje ženske možgane. Posledično pride do strukturnih sprememb na nekaterih delih in povečanih nevronov v drugih delih.

Skušaš zanositi? Potem naj tvoj moški hodi spat ob TEJ URI

Materinstvo prav tako izboljša spomin in sposobnost učenja.

Verjetno vsi poznamo situacijo, ko nečesa doma ne najdemo, a mama takoj ve, kje se tista stvar nahaja. In to ni zato, ker mame "vse vedo".

Strokovnjaki namreč pravijo, da kombinacija izkušnje nosečnosti, poroda in nosečniških hormonov dejansko izboljša materino zmožnost, da si zapomni in se nauči novih stvari veliko enostavneje.

Spremeni se tudi genetsko ozadje.

Raziskava iz leta 2015 je odkrila, da med nosečnostjo celice (z drugačnim genetskim ozadjem) iz fetusa vstopijo in se razširijo po ženskem telesu.

V njej so raziskovalci analizirali vzorce 26 žensk, ki so bile noseče z otrokom moškega spola, in pri vseh zaznali prisotnost kromosoma Y. Kar je dejansko dokaz, da po porodu ženska pravzaprav ni ista oseba, kot je bila prej.

Zanimivo, kajne? 🥰

Priznanje Slovenca: "Z ženo razmišljava, da bi v razmerje povabila še eno žensko, in TO je razlog"