Znaki, ki kažejo, da tvoje telo ne mara glutena (Ne ignoriraj jih!)

Gluten. Protein, ki ga najdemo v številnih živilih, in ki velikemu odstotku populacije predstavlja težavo. Ali veš, kako prepoznaš znake intolerance na gluten?

Znaki, ki kažejo, da tvoje telo ne mara glutena (Ne ignoriraj jih!) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2021

Intoleranca na gluten danes ni nič nenavadnega, saj se z njo spopada ogromno ljudi. V najhujši obliki jo poznamo kot celiakijo, ki je avtoimunska bolezen in prizadane 1 % svetovne populacije, posledice pa lahko pušča na celotnem prebavnem sistemu.

In čeprav so prebavne težave tiste, ki lahko največkrat opozorijo na intoleranco na gluten, pa je dobro poznati še nekatere druge znake.

1. Napihnjenost

Pojav napihnjenost ima lahko več vzrokov. Enega zelo dobro poznamo predvsem ženske (menstruacija), drugi pa je največkrat tudi hrana, ki jo zaužijemo. V eni izmed raziskav s tega področja so ugotovili, da je kar 87 % ljudi, pri katerih so zaznali občutljivost na gluten, napihnjenost navedlo kot eno izmed težav, s katerimi se srečujejo.

2. Bolečine v spodnjem predelu trebuha

Veliko ljudi pravi, da jim težave predstavljajo tudi bolečine v spodnjem predelu trebuha, kadar zaužijejo hrano, ki vsebuje gluten.

3. Utrujenost

Vsak človek se na dnevni ravni lahko počuti utrujeno (služba, domače obveznosti, športna aktivnost, slab spanec).  Vendar, če je ta občutek utrujenosti prisoten vsak dan, je smiselno raziskati ali je gluten razlog za tako počutje. Raziskava je namreč pokazala, da med 60 % in 82 % ljudi, ki so intolerantni na gluten, občuti veliko utrujenost (razlog se lahko skriva v dejstvu, da intoleranca na gluten vpliva tudi na pomanjkanje železa). 

4. Problematična koža

Intoleranca na gluten se lahko kaže tudi v obliki izpuščajev na koži. Pri bolnikih s celiakijo je napogostejši dermatitis herpetiformis  (herpesu podoben izpuščaj na koži). Zdravniki pa so opazili, da pri nekaterih kožnih boleznih lahko opazijo spremembe na bolje, če bolnik ne uživa glutena (pri alopeciji in luskavici).

5. Bolečine v sklepih in mišicah

Osebe, ki so intolerantne na gluten, večkrat govorijo tudi o bolečinah v mišicah in sklepih. Gluten lahko v mišicah ali sklepih povzroči vnetje, ki ga posameznik občuti kot bolečino. 

6. Mravljinčaste okončine (roke, noge)

Eden izmed presenetljivih dejavnikov, ki naj bi kazali, da telo ne prenese glutena, je tudi mravljinčasti občutek v rokah ali nogah. Čeprav točnega vzroka  še niso odkrili, pa sumijo, da se razlog skriva v povezavi med določenimi protitelesi in intoleranco.

7. Zmedene misli

Ljudje z intoleranco na gluten se lahko spopadajo tudi z zmedenimi mislimi, pozabljivostjo, težavami pri osredotočanju na določeno stvar (to občuti kar 40 % ljudi).

8. Nepojasnjeno hujšanje

Zaradi pogostih prebavnih težav, ki se pojavijo, ko telo zavrača gluten, lahko oseba prične hujšati, saj telo ne vsrka vseh potrebnih hranil.

Med druge znake, ki kažejo na intoleranco na gluten, lahko vključimo še pomanjkanje železa, depresija, tesnoba, glavoboli, avtoimunske bolezni.

V primeru, da se zelo pogosto srečuješ z zgoraj omenjenimi težavami, je morda priporočljivo, da za en teden iz svoje prehrane izključiš živila, ki vsebujejo gluten (pozorno beri deklaracije na živilih!) in opazuješ, ali se bo stanje izboljšalo.

Vir: healthline.com

Foto: Profimedia, GIPHY, Unsplash/Brooke Lark

Preberi še: Zakaj nastajajo akne? (+ kako se z njimi spopasti)

Priporočamo tudi: Triki z aspirinom, ki bi jih morale poznati vse ženske! (OMG, kakšni rezultati!)