Znaki, da se vajino prijateljstvo krha

Predstavljamo ti nekaj znakov, po katerih lahko sklepaš, da je odnos s tvojo prijateljico v resni krizi. In da bi bilo morda najbolje, da ubereta vsaka svojo pot. 

Znaki, da se vajino prijateljstvo krha (foto: profimedia) profimedia
17. 10. 2015

Dobre prijateljice so kot tvoje najljubše kavbojke – ko jih najbolj potrebuješ, se lahko zaneseš nanje. Vendar pa se to lahko spremeni: ali prijateljica ne ustreza več tebi ali pa ti ne ustrezaš več njej. Končati prijateljstvo, ki ni več vredno te besede, je težko, toda to je včasih edina pot, da ostaneš srečna. Preberi, kdaj se moraš vendarle odločiti za ta korak.

Če se ozreš v preteklost, ugotoviš, da se že dolgo nisi oglasila na njen klic, ampak si ji poslala le sporočilo, da si na sestanku ali predavanju. Razlog: nikakor nisi mogla zbrati energije za klepet z njo.

Potem ko greš z njo po dolgem času spet ven, si razdražljiva in nesrečna, ker ti ne gre v glavo, kako je možno, da se je tvoja najboljša prijateljica tako zelo spremenila – na slabše.

Takoj ko opaziš njeno novo torbico, se spomniš na tistih sto evrov, ki si ji jih posodila pred časom in ti jih nikoli ni vrnila. Ob tem komaj zadržuješ izbruh besa.

Po pogovoru z njo moraš najprej desetkrat globoko vdihniti, da si opomoreš od šoka, v katerega so te spravile neumnosti, ki ti jih je natrosila.

Če se v čem ne strinjata, popustiš in rečeš: “Verjetno imaš prav.” Niti slučajno se ti namreč ne da debatirati z njo, sploh pa ne o stvareh, o katerih nimata enakega mnenja.

Njen tipični stavek je: “Uh, dela imam čez glavo, ampak čisto zares se morava kmalu spet kaj dobiti.” Na prvi pogled je pripravljena na druženje, toda če ima vedno na zalogi kakšen izgovor, se najbrž samo izmika.

Ko ji poveš dobro novico, da se s fantom selita na svoje ali da si dobila odlično službo, pri njej zaznaš ljubosumje, čeprav ga skriva pod krinko lažne dobronamernosti in (pretirane) zaskrbljenosti: “A si prepričana? Želim ti dobro, ampak me tako skrbi zate ...”

V najmanj primernih trenutkih se pošali na tvoj račun: “Kako čudno – včasih si bila ti bolj priljubljena pri fantih, vendar se mi zdi, da bolj padajo name, odkar sem malo shujšala!”

Po klepetu z njo si utrujena in čisto brez energije, nekje globoko v sebi pa se ukvarjaš z vprašanjem, zakaj se ji tako nesebično razdajaš, če vidiš, da ona samo jemlje in ni pripravljena ničesar dati.

Ko je samska in ji poročaš o groznem zmenku, ki si ga komaj preživela, ne sočustvuje s tabo, ampak je videti zadovoljna, da se porazi dogajajo tudi drugim.

Vsakič, ko se vidita, zmanjka časa, da bi ji povedala, kako ti gre. Imaš pa občutek, da si tako natančno informirana o njenem življenju, da bi lahko napisala scenarij za film – in prejela oskarja.

Njeno povabilo na pijačo lahko pomeni le eno: da se je razšla s fantom in da ji je dolgčas. Zdaj boš za družbo dobra tudi ti, čeprav na vajino prijateljstvo pozabi vedno, ko ni samska.

Vajina skupna znanka te povpraša o tvojih osebnih težavah, ki si jih pod oznako “strogo zaupno” delila samo s prijateljico. In to že tretjič letos!

Raje ji ne omenjaš, kako težke čase doživljaš, ker točno veš, da se bo njen odgovor glasil: “Ah, to ni nič! Veš, kaj obupnega se je zgodilo meni ...”

Nuša Oblak

Preveri še, kako utrditi partnersko odnos.