Zlati globus: Zmagoviti Kraljev govor in življenjski Robert De Niro

Združenje tujih novinarjev v Hollywoodu je že 68. izbralo filmske in televizijske stvaritve, ki se bodo potegovale za zlate globuse.

20. 12. 2010

Največ nominacij za zlati globus, sedem, je prejela zgodovinska drama v avstralsko - britanski produkciji Kraljev govor (The King's Speech), ki si jo bomo v Sloveniji lahko ogledali konec januarja. A za najresnejšega kandidata v glavni kategoriji najboljše drame vsi vidijo Socialno omrežje, ki ima šest nominacij, vendar je do zdaj pobral največ nagrad. Zlati globusi, ki jih bodo podelili 16. januarja, so seveda najpomembnejši znanilci oskarjev.

Jecljajoči Jurij VI.

V Kraljevem govoru (režija Tom Hooper) Colin Firth odlično igra jecljajočega kralja Jurija VI., očeta kraljice Elizabete II. Potem ko je njegov brat Edward abdiciral zaradi ljubezni do Wallis Simpson, je Jurij nerad sedel na prestol. Ker so ljudje in tudi on sam menili, da kralj ne more jecljati, se je s svojo težavo spopadel s pomočjo nenavadnega logopeda, ki ga igra Geoffrey Rush in je prav tako kot Colin Firth nominiran za zlasti globus, Firth v kategoriji glavne vloge in Rush v kategoriji stranske.

Kandidatov je več

Šest nominacij je prejela še boksarska drama The Fighter Davida O. Russella, posneta po avtentičnih likih in dogodkih. Za najboljši film kandidirajo še znanstvenofantastični triler Izvor (Inception) režiserja Christopherja Nolana in baletni triler Črni labod (Black Swan) režiserja Darrena Aronofskyja.

Za globus za najboljšo moško glavno vlogo se potegujejo še Jesse Eisenberg, ki v Socialnem omrežju režiserja Davida Fincherja igra Marka Zuckerberga, James Franco (127 ur), Ryan Gosling (Blue Valentine) in Mark Wahlberg (The Fighter).

Pri ženskah pa so nominirane Nataile Portman (Black Swan), Halle Berry (Frankie and Alice), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter's Bone) in Michelle Williams (Blue Valentine).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri